Svitidlo 270 Vac
Moderátor: Moderátoři
Svitidlo 270 Vac
Jestli máš ale v síti takové napětí trvale či dokonce je dlouhodobě překračované, je to na reklamaci nedodržování parametrů dodávky energie u dodavatele nebo přinejmenším na revizi přípojky (v distribuční síti může být někde přerušený PEN, i ten mívá za následek přepětí v jedné či dvou fázích).
Naprosto přesně vím, o čem to je - když jsem ještě bydlel na dědině, kde jsou na celou ves rozložený sloupový trafačky "na zahumeni" a každá "živí" jednu až dvě půl kiláku dlouhý "páteřky" 3x400V výkonem 35-50kVA, měli jsme podobný problémy - akorát v opačným smyslu, žárovky skokově pohasínaly a zas se rozsvěcely, neustále se opakovaně vypínala a zas nabíhala lednice a skokově zmenšoval obraz na TV - protože napětí na zásuvkách se nepravidelně snižovalo až pod 190V. Několikrát jsem ten stav reklamoval na tehdejším VČE, h0vn0 platný, asi dvakrát přijeli s Avií, "Pan Mistr Světa" vytáhnul klešťovej ampérmetr s měřáčkem menším než MP40 z Metry Blansko, přepnul důležitě (aby všichni viděli jak to parádně umí) rozsah na měření napětí a odmotal si z rukojeti měřicí dráty, načež je ještě důležitějc "zapíchnul" do zásuvky. No a pak začal nadávat, co si to dovolujem ho obtěžovat, když se "ta rafika ani nehne!" - přitom nad ním žárovka poblikávala jak před smrtí turbíny a můj ručkovej UNI 11e mlátil rafikou skoro do poloviny stupnice... Jedinej argument, kterej na to měl, byla cejchovací nálepka vzadu na měřáku - na tom jeho, samozřejmě - "podívejte, tohle mi říká, že JÁ mám ten měřák cejchovanej - zatímco vy ne!"... A sed do Avie a aniž by cokoliv opravil, odjel - a nechal nás tam pod tou blikající žárovkou stát.
Půl roku na to v zimě to zhaslo úplně, samozřejmě v 8 večer a tudíž za tmy jak v Obamově prdeli - a až tenkrát pohotovostní technik, kterýmu jsem u práce musel asistovat, zjistil jak je to na přípojích s průřezama, o urezlejch konzolách a povolenejch šroubech na svorkovnicích ani nemluvím ...
Prostě dokud tam nebudou z rozvodnice šlehat plameny nebo po drátech skákat blesky od sloupu na sloup, z rozvodářů to přepětí přes 250V AC nikdo řešit nebude ...
A kutilmile - nelituju tě