Jak propísknout radio?

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
padik

Jak propísknout radio?

#1 Příspěvek od padik »

Už nejsem mladík, a proto si pamatuju, že k hrubému zjištění závady se používal multivibrátor s MH 7400 (kdo z vás ví, co to je?). Potřebuju pro začátek signál, který proleze mezifrekvencí fm 10,7 Mhz a nf zesilovačem.Mám pár radií a nechce se jim makat.
Dík za rady.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

padik píše:... že k hrubému zjištění závady se používal multivibrátor s MH 7400 (kdo z vás ví, co to je?). ...
Budeš se divit, ale je nás tady takovejch požád ještě poměrně dost - i takovejch, co by ti to schéma uměli z hlavy i nakreslit. Jen bych to dneska už nemastil z dnes už historickýho TTL obvodu, ale z CMOS 4011 nebo nějakýho podobnýho 4-hradlovýho švába, ze kterýho jdou postavit 2 astabilní klopný obvody, abych to moh přímo napájet 9V destičkovkou nebo dvěma 3V lithiovkama CR2032 v sérii. A "namodulovat" jedním o kmitočtu někde kolem 1kHz druhej s kmitočtem kolem 100-150kHz by neměl bejt zas takovej problém ... Schéma třeba tady: http://www.seekic.com/uploadfile/ic-cir ... 555581.gif
Problém budeš mít s tou 10,7MHz mefkou, na tu si budeš muset postavit něco onačejšího, co bude umět sweepovat frekvencí ± pár stovek kHz kolem základního kmitočtu, aby ti to prolezlo FM demodulátorem - protože tím ten první moc ochotně procházet nebude ... Ale i na to bych našel schémátko - jeden čas jsem takovej oscilátor celkem úspěšně používal kvůli hlučnýmu sousedovic mladýmu jako rušičku FM - vždycky když si naladil svůj kravál a vytáhnul volume, já zapnul generátor, na výstup půl metru drátu a proladil jsem nahoru-dolů, načež jsem se zastavil na jeho kmitočtu a bylo vymalováno ... nezahrál si.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

V AR-A 4/1982 je jednoduchý "Multigenerátor" který funguje i na FM. Přednostně byl určen pro opravy TV, obsáhne ZMF, OMF a pásma I-IV. Zkušební signál - tón 1KHz, vodorovné ČB pruhy. Schéma je zde.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kulikus »

To Achab: To je elegantně jednoduché. 8O
Na jakou f se ladí L1,C2?
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Základní kmitočet je 6,5MHz, FM ±300kHz. Změnou R1 (C1) se nastavuje doba t₁ na 0,3-0,5t₂.
Celý článek v příloze.
Přílohy
Multigenerator_A04_82.pdf
(224.75 KiB) Staženo 304 x
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

. . . na co takové složitosti ?
základní kmitočet cca 1kHz a vějíř harmonických až do desítek MHz . . .

. . . uhádnete někdo, kdy jsem to vyráběl ?
Přílohy
multivibrator4.png
(9.76 KiB) Staženo 147 x
multivibrator3.jpg
(57.24 KiB) Staženo 201 x
multivibrator2.jpg
(86.67 KiB) Staženo 188 x
multivibrator1.jpg
(86.34 KiB) Staženo 152 x
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Ve druhý polovině 70.let, dřív nebyly k dispozici ty prťavý metalizovaný odpory TR191 :lol: :lol: :lol: , i když podle tranzistorů by to mohlo bejt cca o 10 let dřív.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Vla

#8 Příspěvek od Vla »

já bych to tipnul kolem roku 1950 :D Ne,teď vážně 70-80léta minulého století?
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Taky bych tipl 70-tá léta - podle toho fixu.
Je fakt že často multivibrátor stačí ale ten výše zmíněný "Multigenerátor" jede až přes IV TV pásmo a není o moc složitější...
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Achab píše:V AR-A 4/1982 je jednoduchý "Multigenerátor" který funguje i na FM. Přednostně byl určen pro opravy TV, obsáhne ZMF, OMF a pásma I-IV. Zkušební signál - tón 1KHz, vodorovné ČB pruhy. Schéma je zde.

Někde byl podobný multigenerátor pro servis radiopřijímačů, 2 trandy, napájení 3-4V (3x NiCd225), výstup přepínatelný jako nf, mf a vf. Snad sovětské Radio? Stavěl jsem to podle obkresleného plánku.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
ok1hga

#11 Příspěvek od ok1hga »

je to dělané v roce 1980 . . . 36 let zpátky, táhlo mi tehdy na 16 . . .
a jen na vysvětlení proč jsem použil tranzistory GTxxx z ruského rádia Orbita . . .
tehdy jsem žádné smd tranzistory neměl k dispozici a tyhle byly nejmenší v mém "šuplíku" . . .
. . . KCéčka se do toho fixu nevešly
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Tenkrát se miniaturizace řešila vykradením ruského rádia, nebo broušením KC148 a KF124 pilníkem...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Kdysi jsem to řešil tak, že jsem pro tranzistory vyvrtal díry, do nich tranzistory zastrčil a nohy zapájel na plošky okolo díry.
weed_smoker

#14 Příspěvek od weed_smoker »

Ve starších deskách s URS vidlicema a modulech automatizace (moduly regimat a podobný) byly ty trandy naplacato s bužírkou izolovanejma vývodama ohnutejma podle potřeby.To samý s mini elektronkama v modulech ze sovětský vojenský techniky.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

weed_smoker píše:Ve starších deskách s URS vidlicema a modulech automatizace (moduly regimat a podobný) byly ty trandy naplacato s bužírkou izolovanejma vývodama ohnutejma podle potřeby...
To bylo hlavně u trandů z němcovia a bylo to kvůli tomu, aby se nepřehřejvaly při pájení. Pokud musel mít němcoviovej trand co nejkratší vývody (hlavně vf požadavek), pak dostával "na klobouk" chladicí plošku v podobě prstýnku, přichycenou i ke kloboučku pájkou, za kterou se pájel k plošnýmu spoji nebo i k dalšímu teplovodivýmu tělesu kvůli chlazení.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“