Jak propísknout radio?
Moderátor: Moderátoři
Jak propísknout radio?
Dík za rady.
Budeš se divit, ale je nás tady takovejch požád ještě poměrně dost - i takovejch, co by ti to schéma uměli z hlavy i nakreslit. Jen bych to dneska už nemastil z dnes už historickýho TTL obvodu, ale z CMOS 4011 nebo nějakýho podobnýho 4-hradlovýho švába, ze kterýho jdou postavit 2 astabilní klopný obvody, abych to moh přímo napájet 9V destičkovkou nebo dvěma 3V lithiovkama CR2032 v sérii. A "namodulovat" jedním o kmitočtu někde kolem 1kHz druhej s kmitočtem kolem 100-150kHz by neměl bejt zas takovej problém ... Schéma třeba tady: http://www.seekic.com/uploadfile/ic-cir ... 555581.gifpadik píše:... že k hrubému zjištění závady se používal multivibrátor s MH 7400 (kdo z vás ví, co to je?). ...
Problém budeš mít s tou 10,7MHz mefkou, na tu si budeš muset postavit něco onačejšího, co bude umět sweepovat frekvencí ± pár stovek kHz kolem základního kmitočtu, aby ti to prolezlo FM demodulátorem - protože tím ten první moc ochotně procházet nebude ... Ale i na to bych našel schémátko - jeden čas jsem takovej oscilátor celkem úspěšně používal kvůli hlučnýmu sousedovic mladýmu jako rušičku FM - vždycky když si naladil svůj kravál a vytáhnul volume, já zapnul generátor, na výstup půl metru drátu a proladil jsem nahoru-dolů, načež jsem se zastavil na jeho kmitočtu a bylo vymalováno ... nezahrál si.
A kutilmile - nelituju tě
Celý článek v příloze.
- Přílohy
-
Multigenerator_A04_82.pdf- (224.75 KiB) Staženo 304 x
základní kmitočet cca 1kHz a vějíř harmonických až do desítek MHz . . .
. . . uhádnete někdo, kdy jsem to vyráběl ?
- Přílohy
-
multivibrator4.png- (9.76 KiB) Staženo 147 x
-
multivibrator3.jpg- (57.24 KiB) Staženo 201 x
-
multivibrator2.jpg- (86.67 KiB) Staženo 188 x
-
multivibrator1.jpg- (86.34 KiB) Staženo 152 x
Achab píše:V AR-A 4/1982 je jednoduchý "Multigenerátor" který funguje i na FM. Přednostně byl určen pro opravy TV, obsáhne ZMF, OMF a pásma I-IV. Zkušební signál - tón 1KHz, vodorovné ČB pruhy. Schéma je zde.
Někde byl podobný multigenerátor pro servis radiopřijímačů, 2 trandy, napájení 3-4V (3x NiCd225), výstup přepínatelný jako nf, mf a vf. Snad sovětské Radio? Stavěl jsem to podle obkresleného plánku.
- Artaban001
- weed_smoker
To bylo hlavně u trandů z němcovia a bylo to kvůli tomu, aby se nepřehřejvaly při pájení. Pokud musel mít němcoviovej trand co nejkratší vývody (hlavně vf požadavek), pak dostával "na klobouk" chladicí plošku v podobě prstýnku, přichycenou i ke kloboučku pájkou, za kterou se pájel k plošnýmu spoji nebo i k dalšímu teplovodivýmu tělesu kvůli chlazení.weed_smoker píše:Ve starších deskách s URS vidlicema a modulech automatizace (moduly regimat a podobný) byly ty trandy naplacato s bužírkou izolovanejma vývodama ohnutejma podle potřeby...
A kutilmile - nelituju tě