Mikrovlnná trouba TESCOMM08, totálně mrtvá
Moderátor: Moderátoři
Mikrovlnná trouba TESCOMM08, totálně mrtvá
Mám tuto troubu prověřil jsem všechny věci co jsem byl schopen, ale trouba je totálně mrtvá.
kontroloval jsem:
vstupní napětí až po pojistku na desce, pojistku na desce, vysokonapěťovou u trafa, koncáky na dveřích.
A došel jsem až na časovač: WLD35-1/f
má 4 kontakty a já nevím co se má s čím sepnout...máte někdo nějaké schéma nebo něco kde bych se mohl kouknout jak to má být.
Třeba ho jen překlenout abych věděl, že je to tím nebo něčím jiným.
děkuji.
- Přílohy
-
20161209_121515.jpg- (65.83 KiB) Staženo 145 x
-
20161208_203216.jpg- (112.2 KiB) Staženo 120 x
-
20161208_203210.jpg- (77.34 KiB) Staženo 179 x
"Schéma" časovače je jednoduché - na těch čtyřech kontaktech je připojený jak hlavní spínač (který se sepne hned po otočení knoflíku), tak spínač regulace (který zapíná magnetron v závislosti na nastavení knoflíku regulace výkonu), tak i motor časovače. Kontakty jsou označené 1,2,3 a M a popravdě to teď střílím od boku, ale nesedí toto schéma? Ty věci před trafem "timer switch", "power switch" a "timer motor" by měly být v časovači a ty čísla okolo by snad mohly sedět.
- Artaban001
Obecně: ten časovač má dvě části: Časovač a přerušovač. přerušovač určuje "výkon ohřevu" poměrem zapnuto vypnuto magnetronu. přerušovač je mechanizmus, který je součásti pohonu časovače a to vše je poháněno synchronním motorkem pod zvonkem. Spínací kontakt je seplý po celou nastavenou dobu chodu.
Spínací a přerušovací kontakt je v sérii a jejich spoj je vyveden. Na ten se připojuje motorek časovače, motorek talíře, motorek větráku a někdy žárovka. Na přerušovací kontakt je zapojeno to trafo.
Pokud dáš časovač naplno a výkon na max, tak lze po jeho vymontování v tomhle stavu šlusmetricky prověřit jeho stav. Za chodu jej prověříš tak, že odpojíš primár VN trafa a na místo něj zapojíš žárovku. Máš tak okamžitou informaci o stavu chodu. Někdy však časovač ovládá relé, který spíná primár. Tohle relé bývá na 230V strídavých. Najdeš jej buď našroubovaný bokem jako černou krabičku, nebo na zvláštní destičce z příslušnou "bižutérií, pokud výrobce používá nějaký relé na jiný napětí než na síťový. Ve stavu bez napětí proměř i ty "černý kolečka" z fastonama. Jedno bývá na magnetronu a někdy druhý v místech, kde odchází vzduch z ohřevnýho prostoru. Jsou to tepelný vratný ochrany. Musí být v klidu seplý.
- Přílohy
-
t_20161208_203210_114.jpg- Červená šipka - tepelná ochrana magnetronu
zelená šipka - to bude relé. - (50.89 KiB) Staženo 162 x