Odměřování na soustruh a frézku
Moderátor: Moderátoři
Odměřování na soustruh a frézku
Dnes jsem to pár hodin zkoumal a přemejšlel jak namontovat na soustruh.
Podélný pravítko půjde zezadu pod lože soustruhu, na dodaný držáky. Měřící snímač se přidělá na suport. Jenže vypuká první problém a to je kabel k displejový jednotce. Nejdříve jsem myslel, že obě osy osadím dozadu na vřeteník ale to by se kabely mezi vřeteníkem a suportem různě plandaly a mohly by se zamotat do špón. Kabelovej žlab to asi nevyřeší a tak budu muset dát displej na nějakou tyčku cca 300 mm dlouhou nad suport aby byl kabel napevno.
Ještě horší to bude s příčným odměřováním. Na stranu k univerzálce se to dát nedá, snadno by se to poškodilo. Ze strany koníku jsou zase stavěcí šrouby vymezovacího pravátka vůle suportu. Ještě horší je, že je tam minimum prostoru mezi suportem a na doraz přisunutým koníkem, odměřovací pravítko se tam sice vejde ale musím udělat nový nižší držák. No a taky se to musí namontovat opačně, měřící část nechat pevnou a pravítko pohyblivý s příčným posuvem. Vychází to ale blbě, odměřovací pravítko bude čumět při soustružení malých průměrů asi 120mm dozadu za soustruh a zase se na něj múžou namotat špóny. Ještě horší je, že to bude měřit jen poloměr, na tom odměřování se nedá nastavit x2 na průměr.
Zabýval jste se prosím někdo montáží odměřování na nějakou mašinu? Vím, že to řešil Jova1 ale moc se tu nevyskytuje.
Fotky dám zítra ale soustruh je na zdi, takže zezadu to moc fotit nepůjde.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mám od Limatu podobný snímače jako tyhle: http://www.limat.cz/index.php?navi=3&Prod=20
Jo a kabely mám v energetickym řetězu,protože indikaci mám na vřeteníku.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
zadní1.jpg- (156.71 KiB) Staženo 254 x
Bádal jsem ale moc nepochopil jak máš udělaný vedení krkaček k měřící bedně na vřeteníku. To Ti visí pod ložem? Kabelový řetěz tam nevidím.
Já to asi nebudu komplikovat a osadím displeje na pevnou část suportu přes pevnou a nebo natáčecí "výstrčku" jako to máš Ty na zdi. Mám to na baterky, takže to bude zcela autonomní.
Zakrytí u příčnýho jsem nic rozumnýho nevymyslel.
A propo, kde se dají sehnat ty krkačky malých průměrů? Mě by stačila pokud bych to přece jen dal na vřeteník vlastně jen jedna do který by se protáhly dva kabílky průměru cca 4 mm.
Díky za pomoc.
- Přílohy
-
suport pravítko.jpg- (182.17 KiB) Staženo 225 x
-
mezera suport koník.jpg- (149.8 KiB) Staženo 194 x
-
příčný vzadu.jpg- (135.88 KiB) Staženo 225 x
- Přílohy
-
montáž4.JPG- (117.65 KiB) Staženo 250 x
-
montáž3.JPG- (120.24 KiB) Staženo 223 x
-
montáž2.JPG- (110.69 KiB) Staženo 247 x
-
montáž1.JPG- (116.62 KiB) Staženo 248 x
-
montáž.JPG- (111.84 KiB) Staženo 228 x
kachle píše:Možná inspirace, já to mám takhle přidělané. Ale jsou to jiná pravítka.
Uff a jak koukáš na ten podélnej displej když to je dozadu? Připojils dodatečně kabelový "šuplérový" interface? A propo, na příčným ti jezdí displej se sondou a nebo pravítko? Nojo, ale co koník, ten příčnej s ním není kolizní, nebo máš na koníku nějakej doraz aby se s ním nepotkalo pravítko?
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ten „krček“ myšleno zřejmě Al jekl, je vlastně jen prodloužené krytí vodičů co mi je odvádí mimo špony napravo za koníka. Je přišroubován na suportu pomocí těch 2krajních otvorů na fotce zezadu (http://jova1.cz/dilna/soustruh_proma/10.jpg) a pohybuje se s ním. Prostřední 2 otvory mi slouží pro dotažení držáku snímače podélného posuvu (http://jova1.cz/dilna/soustruh_proma/9.jpg)
- Přílohy
-
mereni2.JPG- (93.12 KiB) Staženo 205 x
-
mereni1.JPG- (88.76 KiB) Staženo 207 x
-
mereni.JPG- (94 KiB) Staženo 241 x