2.1 Logitech X-240, kde zohnat potenciometer ?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Peterseal

2.1 Logitech X-240, kde zohnat potenciometer ?

#1 Příspěvek od Peterseal »

Vie niekto, kde zohnat taky stereo logaritmicky 27kΩ potenciometer?
Najlepsie SK alebo CZK.
Bezne som to nenasiel.
Dakujem
Přílohy
Untitled.jpg
(262.05 KiB) Staženo 130 x
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

mhm porovnaj zapojenie vyvodov s nejakym starym discmanom, kedysi ma to zachranilo od likvidacie ovladaca reprackov creative :)
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Díval jsem se na tu sestavu a tento poťák nikde.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

Problém asi bude to že ten poťák má pět vývodů

:D
starecd

#5 Příspěvek od starecd »

Mám tady nějaké desky z diskmanů a na všech je poťák s 5 vývody.
Peterseal

#6 Příspěvek od Peterseal »

Cudne je, ze nikde taky typ prevedenia nevidim predavat.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Párkrát jsem se z takovým potenciometrem setkal. Jeden vývod je pro oba potenciometry společný (GND). Hodně rychle se "vyšoupal" až do nepoužitelnosti. Byl v diskmenech, walkmanech a některých kapesních sluchátkových radiopřijímačích. Je to "kurvítko" a pokud to jde, tak nahradit jiným tipem.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Býval v mnoha CD ROM se sluchátkovým výstupem, jinak 50K log ve stejném provedení byl dostupný, cena asi 130Kč.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
keemo

#9 Příspěvek od keemo »

@sendyx-tohle jsem zkousel taky akorat z cdrom nesedi pinout. Z discmanu bez jakekoliv upravy.
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Na aliexpressu něco mají, ale buď 10k, nebo 20k, nebo 50k.
27k je trochu zvláštní hodnota.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
starecd

#11 Příspěvek od starecd »

No zas z jakého diskmenu, vypájel jsem ho a B104, takže nic. Byl připojený přes nějaký no name IO.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

V discmanech bývaly dva druhy, jeden pro DC řízení - jednoduchý, B5 až 100K, a nebo dvojitý, většinou logaritmický.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
keemo

#13 Příspěvek od keemo »

tak ten jednoduchy ma obvykle 3 vyvody , nebo se pletu? uz jsem i takove neco bastlil, pro zmenu do nejakeho walkmanu.... ten co jsem mel ja mel takle 5 vyvodu a sedelo me to, vymena kus za kus a bylo. ten z cd-rom mel myslim zrcadlove prehozene poradi vyvodu takze jsem musel bastlit a pak objevil v tom discmanu... byl to jakysi grundig.
sinclair

#14 Příspěvek od sinclair »

Nějaké potenciometry velmi podobné tomuto jsem viděl u Mouserů.
Jestli to bude 20k, 25k či 27k je v tomto případě úplně jedno. Fungovat to naprosto bezpečně bude i s hodnotou 50k. Důležitější je v tomto případě spíš průběh - je-li použit jako klasický regulátor hlasitosti, měl by být logaritmický.
Ale přežít by se to jistě dalo i s lineárním typem s hodnotou 50k, jemuž se uměle zatíží běžce odpory okolo 10k /nutno vyzkoušet/ a tak se průběh začátku dráhy částečně "zlogaritmuje".
Bývala to v časech nedostatku logaritmických potenciometrů s vyhovujícím souběhem častá finta. Začasté doplněna ještě fyziologií bez nutné odbočky, protože v určité době /80.léta/ byl TP289 50k/Y 2dB naprosto nedostižným snem a jejich získání se vyvažovalo francouzským koňakem :-)
Zato levných TP283 25k-50k/N bylo všude docela dost a i se slušným souběhem. Dodnes funguje několik zesilovačů s takto "upravenými" potenciometry, ovládání je komfortní a nepoznali byste, že nejde o prachobyčejný lineární potenciometr.
V časech začátků výroby dobrých HiFi zesilovačů a při nedostatku vhodných logaritmických typů to takto řešili i někteří renomovaní výrobci. Použili lineární potenciometr, třeba i s třemi odbočkami pro fyziologii a zatížili jej malou vstupní impedancí následujícího stupně. Často se na tuhle fintu přišlo až při výměně takového potenciometru po 40 letech bezchybné funkce zesilovače :-)
Jestli Vás to zajímá, tak známé tříodbočkové potenciometry firmy RFT, používané v zesilovačích AZS179, AZS215-AZS218, gramofonech se zesilovači řady NZC42x a NZC43x, bratislavských přijímačích 810A-814A a tuším i v Synkopě a Moderatu jsou co do průběhu samotné dráhy lineární, nikoli logaritmické. Kmitočtově závislý logarimický průběh je pak vytvářen RC členy, pověšenými na všech tří odbočkách.
Peterseal

#15 Příspěvek od Peterseal »

Velmi pekne dakujem paaani za nakopnutie :)
Sice to bolo na dlho, ale nakoniec som doma nasiel jeden stary waklman a v nom podobny potenciometer bol. Vsetko slape ako ma 8-)
Dakujem :)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“