Jak spustit starej Dospřekladač na W7/32

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Jak spustit starej Dospřekladač na W7/32

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bych na W7/32 spustit překladač ASM51 z počátku 90-tých let. Je to Dosovka Pascal. Po spuštění se vypíše "16 bit MS-DOS Subsystem" a že "systém nepodporuje fullscreen mód" Když odklapnu ignorovat, tak se překladač rozeběhne v okýnku velikosti cca 1/10 monitoru a texty jsou téměř nečitelný. Ať měním cokoliv v pifu, stále stejný. Když změním rozlišení plochy na minimum 800x400, tak překladač běží ai na 1/5 monitoru. Na XP to ještě v fullscreen chodilo. Není náhodou nějaká finta jak to znásilnit na full nebo aspoň půl obrazovky?
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Trošku nerozumím - chceš přeložit kód (spustit překladač) v Pascalu nebo v assembleru (JSA)?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

A když se spustí nejdřív cmd, nastaví se rozumná velikost písma a v něm pak ten překladač, tak se to okno zase zmenší?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Pravděpodobně to bude jen tím nastavením velikosti písma. Pro mě ideální je 7x12, nebo 8x12.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

ZdenekHQ píše:Trošku nerozumím - chceš přeložit kód (spustit překladač) v Pascalu nebo v assembleru (JSA)?

Chci spustit ASM51, co kdysi napsali v Amitu s.r.o. Je to naprogramovaný v Pascalu. Když se laboruje v pifu s velikostí písma, tak to nereaguje. Ale XSC to vyřešil, když se nejdříve nastaví písmo ve vlastnostech Příkazovýho řádku, tak se to zvětší. Ale je to bohužel málo, pokud dám největší rastrový co je v nabídce, tak je okno jen 1/4 monitoru. Největší to je s TT Consolas 36, pak je okno 2/3 monitoru. Na full screen to prostě zvětšit nejde.
Přílohy
Screenshot 2017-02-25 20.33.43.png
(132.73 KiB) Staženo 138 x
Jirka

forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Tak si stáhni DOSBox, já v tom spouštěl starý DOSový hry na W7 64b. Jen musíš chvíli studovat manuál, abys přišel na to, jak třeba namountovat adresář jako virtuální disk atd...
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Zkouším AX51 překladač spouštět přes CMD a TT Consolan 36 a je to použitelný, s Dosboxem by to bylo na dlouhý lokte. Je to prográmek na dvě A4, nepoměr času by byl moc velkej.
Díky
Jirka

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jo, rozumím. Já jen, že existují alternativy, co někdy chodí líp.

Já jsem si překladač spouštěnej z příkazovýho řádku pro asm i pascal "zabudoval" do PsPadu, takže zdroják píšu v PsPadu a pokud je chyba v překladu, umí to i skočit na patřičnej řádek. Tím jsem obešel všechny problémy s DOSem. Ale jedu na XP.

P.S. Já si takhle značím místa, který musím dořešit. Překladač to totiž ve výsledku ignoruje a program je funkční, ale pořád vím, kde mě něco chybí. Zrovna jsem ve stadiu, kdy ty záměrný chyby "vyrábím", protože dělám pořádek :)
Přílohy
pspad_edit.jpg
(153.24 KiB) Staženo 116 x
]
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Jsem schopný to i na 1920*1200 hodit prakticky na celou obrazovku, nabízí mi to velikost fontu 72 pro oba TT fonty. Chyba je samozřejmě ve Windows, full screen mód W7 nepovolují a standardní přednastavené rastrové písmo má velikost odpovídající dobám NT4.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Patrně američtí soudruzi udělali někde chybu. Oni obecně a chronicky zapomínají na to, že taky existují starší programy, než aktuální verze Office, IE atd.
]
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Bohužel, to zapomínání je jaksi prvoplánový. :(
Jirka

pocitujlasku

#12 Příspěvek od pocitujlasku »

a preco by mali podporovat 10+ rocne programy? vyvoj ide neustale dopredu, najma co sa tyka pocitacov.
Preco zeleznice nemaju sklady uhlia a vody, keby niekto chcel ist parnou lokomotivou?
alebo preco nie su napajadla pre kone na kazdej benzinke, kedy niekto chcel ist na koci s konskym zaprahom.
Proste, vznikaju nove veci a tie stare podstupne upadaju. To je normalna vec. A udrziavat system tak, aby fungoval pre vsetky programy a zaroven splnal bezpecnostne poziadavky (dos programy maju priamy pristup na hw, a pouzivaju prikazy, ktore su dnes uz zakazane z hladiska bezpecnost) je jenoducho nemozne.
No vidis, a tak si sa bal
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Asi proto, že dnešní obyčejná aplikace, jako je např. kalkulačka (neberte to prosím doslovně), umí i podojit sousedovic kozu, ale jinak je líná a naprosto nepoužitelná. Proto se používají starší programy - a klidně, ať běží v nějakým kontejneru kvůli bezpečnosti.

Tento hamburgerový pokrok není k ničemu.
]
hafca

#14 Příspěvek od hafca »

Já podobný problém řešil přes virtuální XP na W7/64. Jen je otázka, jestli na to je HW a jestli by ty XP běžely i na W7/32.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
p32

#15 Příspěvek od p32 »

Ano běžely, ale podle HW možná pomaleji.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“