Normy pro průměr kouřovodů

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
starecd

Normy pro průměr kouřovodů

#1 Příspěvek od starecd »

Zdravím všechny, hlavně sháním někoho, kdo se zabývá prací kolem komínů. Dnes jsem chtěl otci povyměňovat kouřovod od kamen a bohužel jsem si roury-kolena nezkontroloval(myslel jsem, že to bude brnkačka)ale musel jsem obě kolena rozhodit stáhnout průměr podle vývodu z kamen a zanýtovat. Vygooglil jsem, že by se rozměrů měla týkat norma ČSN 1856-2, bohužel jsem našel jen část a zbytek je placený. Šlo o to, že koleno mělo mít Ø130mm, ale kolmo na tento rozměr už mělo Ø135mm, takže vůbec nedrželo.
Zajímala by mě tolerance dodržení Ø130mm, to jsem nenašel.
starecd

#2 Příspěvek od starecd »

Tahle firma je vyrábí dlouho a jsou i jiné Ø, dle tabulky:
http://www.mars-svratka.cz/produkty/kol ... 8568b84963
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Bohužel kamna 10let stará průměr kouřovodu odpovídá schématu Ø130mm, akorát to pohnojili s velkým stoupáním kuželu, ta roura pořádně nedrží a chtěl bych vidět kouzelníka, co se trefí do zajišťovací dírky-leda s rentgenem :D
elektrosvit

#4 Příspěvek od elektrosvit »

starecd: Sesmekávání se nové roury jsem před časem řešil a vyřešil tzv. na hulváta. Kamna jsem zapřel o sebe, dlaní levé ruky jsem tlačil koleno na "kužel" a pravou rukou jsem s kolenem otáčel, svislou rouru jsem použil jako páku. Od té doby koleno drží. :wink:
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Pohybuji se ve stejné díře . Nyní existuje paralelně 130 i 132 . Jen mne mrzí , že se nevyrábí v tenkonerezu .
starecd

#6 Příspěvek od starecd »

No mně by teda zajímalo, jaký rozměr má ta 132, když 130 u kouřovodu měla 135! Kkdybych neměl starou zděř, tak bych to těžko na pasoval.
elektrosvit: já jsem na hulváta nemohl jít, protože 128 neexistuje a vývod od kamen je 130, jedině, že by měli tak zk**venou toleranci na 125, tu bych tam možná narval
Stejně ten plech je měkký jak bláto, jestli vydrží zimu?
elektrosvit

#7 Příspěvek od elektrosvit »

Přiznám se, že jsem ani průměr nezjišťoval. Do prodejny jsem vzal původní koleno a prodavač mi podle něj prodal celou sestavu. Pravdou je, že původní koleno nasedlo na vývod bez násilí. Značka je VAPK. Zimu roury vydržely, topil jsem ale tak dvakrát do týdne, někdy ani to ne. Původní sestava vydržela skoro dvacet let, a to se topilo furt.
starecd

#8 Příspěvek od starecd »

Jo, já také nevím, jak dlouho mám roury u svých krbových kamen, měnil jsem jsem asi pře 6lety koleno jinak původní, jenže to byl poctivý plech M.A.R.S., tohle je nějaké samodomo, musím se poptat pana vedoucího, protože je tam pouze samolepka s normou, co uvádím výše a jinak nic. Plech se dá ohýbat prsty s ten marsácký jsem ohnul velmi těžce.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Ale abychom si rozuměli !! Trouba je vždy do konusu ! A koleno má též dva rozměry .
starecd

#10 Příspěvek od starecd »

To jo, ale na dřívějších byl kužel s malým stoupáním a roura držela sama, potom někdo vymyslel strmý kužel, na kterém to nedrží a musí se zajišťovat nějakým kolíkem. Hlavně, že se ušetřilo kousek materiálu.
elektrosvit

#11 Příspěvek od elektrosvit »

Zajišťovací otvor byl i u hodně starých kamen, to si pamatuju. Možná by bylo dobré uvést značku. V baráku jsou přesně takovéto petry. Vývod nijak moc kuželovitý není a přesto nové koleno sjíždělo. Roury mají nějaké dovolené tolerance a pak to nesedí.
starecd

#12 Příspěvek od starecd »

Jo, dovolené tolerance, dnes jsem mluvil s panem vedoucím, náhodně vybrané koleno stejné, jako to, co jsem musel upravovat. Vysmál se mi, že si nikdo zatím nestěžoval, fakt je, že kdyby to nebylo v neděli, pozval bych si ho na montáž. Chystám se znovu ho navštívit a poptat se po kontaktu na firmu, co dělá v toleranci 5mm. Zajímavé je, že roury jsou přesně 130mm a koleno nejsou schopni do 2mm.
Díru na zajištění se mi zadařilo jakžtakž trefit. Ještě jak tady byla řeč o životnosti, tak původní roury byly celou dobu tj.10let, jen spodní koleno se určitě měnilo.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Asi netopíš . 3 roky je výhra . Ne pro chatu .
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“