Laserové diódy J96 a L96 z DVD napalovačky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PotPalo

Laserové diódy J96 a L96 z DVD napalovačky

#1 Příspěvek od PotPalo »

Zdravím.
Mám tu červené laserové diódy z DVD napalovačiek, ale nedarí sa mi nájsť datasheet. Na jednej dióde je napísané J96 a pod tým 5S5M, na druhej je L96 a pod tým 51JG. Boli to 16x DVD-RW mechaniky, takže čosi výkonnejšie, nieje pre tieto diódy nejaký všeobecný príkon?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
weed_smoker

#2 Příspěvek od weed_smoker »

Lepší je to krmit impulzama,tolik se nehřeje a neklesá tolik životnost.Používal jsem na to tu část zapojení okolo diody (stabilizátor 3.6V z 9V,výstupní trand a generátor s 555) z Hořínkovy "Laserové show" Na modrou nebo zelenou už bude místo ZD 3V6 třeba nějaká 4V7 nebo i 5V1 a kondík v napájení 555,kterej má 10uF,bude chtít víc,třeba 33uF.Trandy jsou použitelný i obyč BD139 a na červený ukazovátko stačí BC547.Na ty DVD spíš ten BC337 nebo KC637/639.
Obrázek
PotPalo

#3 Příspěvek od PotPalo »

Čiže to dáva impulzy 2,9V, prúd nieje regulovaný, je tak? Mám odskúšané, že keď túto diódu pripojím priamo na 3V (2xAA alkalinky), berie si cca 120mA, takmer sa nezahrieva (na chladiči), a svieti až až. Ale zápalka sa s ňou zapáliť nedá. Čiže forward voltage bude väčšie ako 3V, chcelo by to datasheet.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kulikus »

Diody LED i laserové je třeba napájet ze zdroje proudu tj. regulovat proud, a to i v impulsním režimu. Třeba s LM317.
PotPalo

#5 Příspěvek od PotPalo »

To mi je jasné, ale treba vedieť aký prúd je maximálny, skúšať to od oka až kým neodpálim diódu sa mi teda nechce. A pokiaľ napájacie napätie je menšie ako forward voltage diódy, prúd obmedzuje samotná dióda, vzniká na nej väčší odpor (neotvorí sa úplne).
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

dobrman

#7 Příspěvek od dobrman »

http://danyk.cz/laser3.html

edit:
je vidět, že procesor je rychlejší než pes ... :D :D
PotPalo

#8 Příspěvek od PotPalo »

Zdroj prúdu som skúsil ako prvý, aj danyka som dávno prečítal, ale ten úbytok 2,5V mi na moje diódy skrátka nesedí. Danyk nastavil prúd na 175mA, mne sa pri napájaní 3V prúd nedostal nad tých cca 120mA (obmedzovaný odporom, menším a menším, až nulovým). Pri napájaní z 3V by som potreboval zvyšujúci menič s obmedzením prúdu, čo nieje problém vyrobiť.
weed_smoker

#9 Příspěvek od weed_smoker »

Tolik jsem to zas nekoumal,ten proud bude asi omezenej tim zdrojem z T1,D2 a R1(pokud na tom byly stejný LD paralelně dvě,svítily na polovinu).To napětí s uvedenou hodnotou napětí D2 funguje s červenejma(možná i žlutejma) laserama,zelený/modrý/fialový chtěj vyšší napětí i proud.Samotný LD bez driveru mám jenom IR a červený,z těch,který jsem tim zkoušel,to zatim nespálilo ani jednu.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“