dávam si doporiadku magič Tesla B90, ktorého mechanika fungovala, ovšem vôbec nehral. Začal som s výmenou popraskaných tzv. "hovňákov", germaniových tranzistorov GC512 (pre istotu - asi zbytočné, keďže je v nahrávacej časti), GC 520 a GC 510 pred koncovým stupňom, a jedným vrzom aj dva koncáky GD 617.
Po tejto výmene začal magič hrať až príliš.. nahlas. Zistil som, že je niektorý zo vstupných zosilovačov (predpokladám od mgf. hlavy) nesprávne nastavený - je prebudený, ručka decibelmetra v nenahratej časti pásku nerobí síce nič, ale akonáhle začne hrať hudba, vyletí za škálu +3dB a aj po vypnutí sieťovým vypínačom trvá potom ešte 5 sekúnd, než klesne zo strednej časti až pod -20dB. Predpokladám, že je kdesi nastavený zlý zisk/gain, ale som začiatočník a radšej si nechám poradiť od skúsenejších... Skrátka, keby na tej páske bolo nahraté brnkanie gitary španielky, tak to na tom stroji znie jak heavy metal.
Stalo sa mi už, že sa ten zosík rozkmital, vypadol zvuk a nahradil ho šum, laicky povedané jak rozladené FM rádio - až do vypnutia vypínačom, po vybití kondíkov vnútri sa funkcia vrátila opäť.
Zistil som taktiež, že potenciometre hlasitosti nahrávania/prehrávania a tónovej korekcie na toto nemajú vplyv, tónová clona funguje, basy a výšky uberá a pridáva podľa nastavenia. Skúšal som aj odletovať interný reprák 4W a zapojiť slúchadlá, ovšem s tým istým účinkom [slúchadlový vstup je podla schémy napojený cez odpor na koncák].
Na záver ešte dodám, že tento kotúčový pásek hrá v ostatných kotučákoch v pohode, modulácia nikdy nevyletí nad +0dB.
Je mi jasné, že B90 nie je žiaden hi-fi stroj, ani nikdy nebol, len si to chcem v rámci svojich možností opraviť a preto si rád nechám od vás poradiť - kde aké napätie pozrieť, aký priebeh osciloskopom kde pozrieť. Môj predpoklad je vstupný obvod..
Prikladám naskenovanú schému tohto stroja. V 300kB kvalita nič moc, ale snaha bola...
Ďakujem a sorry za obšírny príspevok, snažil som sa to rozpísať troška do detailu.