Nostalgie ICOMET Metra Blansko
Moderátor: Moderátoři
- Elektronik55
Nostalgie ICOMET Metra Blansko
poslal mě přístroj s "odpáleným měřáčkem" ! Radost se tedy nekoná , pouze ta nostalgie .
Při pohledu na přístroj je mě 16 let , ale to už je dááááávno . Škoda , můj syn (také elektromontér) takový měřák v životě neviděl .
Jinak na ta "falešná minima" se dá zvyknout, ICOMET a RLC10 potřebují "svého muže" jak tady někdo psal. U mého kusu pouze klesla kapacita kondenzátorů na nejvyšším rozsahu ale ostatní jsou použitelné.
Se sinusovým oscilátorem místo bzučáku se přesnost "čtení uchem" zvýšila na obě strany, a byla dost vysoká, jak jsem tu už jinde konstatoval.
Vlastně až zbytečně vyysoká: například indukčnosti bylo lepší navinout podle nějakého nomogramu, a pak doladit v hotovém zapojení, většinou totiž stejně šlo o vlastnosti celého obvodu, ať už se jednalo o propust, zádrž, rezonanční obvod, kompenzaci nelinearity skupinového zpoždění, oscilátor... Sestavit obvod z předladěných součástek až příliš často znamenalo, že bude naladění i o dost "vedle". A nebyla to chyba Icometu.
Čili po většinu měření Icomet vyhověl v pohodě a se ctí, i když stačilo ho použít jen za orientační ukazovátko.
Pokud jde o měření odporů, pokud vím, vývody pro sluchátko T jsou v poloze přepínače R připojené paralelně k obvodu měřidla. Můžeš tam připojit jiný měřák s dostatečně vysokým vstupním odporem a rozsahem asi 2 V, při přiblížení k přesné hodnotě lze přepnout na 200 mV. Jakýkoli multimetr s tímto rozsahem vyhoví.
- Elektronik55
Přiznám se , chtěl jsem hračku z mládí ! Nakontaktoval jsem 2 prodejce (ICOMET), napsal i do Metry Blansko (měřáček), zatím nic . Řekl bych , že stejný "měřáček" bude mít OMEGA I , OMEGA II a OMEGA III .
Jinak mám jeden omšelý RLC10 na náhradní díly ale domnívám se že ten galvanometr je odlišného typu než v ICOMETu.
- Elektronik55
- Elektronik55
https://www.mediafire.com/view/r3j7cod8 ... G_0001.jpg
https://www.mediafire.com/file/9ttrf051 ... G_0002.jpg
- Elektronik55