"Tlačítko" s časovou prodlevou (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
- romanzbrna
"Tlačítko" s časovou prodlevou (přesunuto)
Vstupy 12VDC jsou dva, spínací výstup jeden.
Pokud na první vstup přivedu napětí, na výstupu bude spínací impuls.
Pokud na druhý vstup přivedu napětí, výstup zůstane rozpojen.
Pokud na první vstup přivedu napětí a na druhém bude také napětí, výstup zůstane rozpojen.
Pokud na druhý vstup přivedu napětí a na prvním bude také napětí, výstup zůstane rozpojen.
To znamená, že jen když bude na prvním vstupu napětí, tak na výstupu vznikne impuls.
Díky za pomoc
EDIT: tak nakonec trochu změna. S tím časovačem to je dobrej nápad a trochu jsem to změnil. Nakonec nechám jen jeden vstup a výstup.
Když na vstup přivedu napětí, časovač odpočítá 10 vteřin a udělá impuls na výstupu 0,5-1 vteřinu. Jak bych tohle mohl realizovat? Našel jsem jenom zpožděný sepnutí a nevím, jak realizovat ten impuls
Edit: zadání se mezitím změnilo. Tohle bylo pro původní, se dvěma vstupy.
p.s. Lidi většinou neumějí definovat zadání. V tom novém např. schází informace, zda napětí na vstupu bude vždy také 10s nebo tam bude delší nebo kratší dobu a co se pak má dít. Asi jim to nepřipadne důležité...
- Přílohy
-
tlačítko.png- (15.04 KiB) Staženo 204 x
Ale to Cowleyho řešení je samozřejmě lepší.
Cowley: také jsem to tak pochopil a také uchopil.
- Přílohy
-
tlačítko2.png- (12.61 KiB) Staženo 197 x
- romanzbrna
A 2V tam naměřit nemůžeš, jedině že bys to napájel přes nějakej relativně velkej odpor - buď tam má bejt plnejch 12V (to znamená 12,1-12,5V s motorem v klidu a asi 13,8-14,5V s motorem v chodu), nebo tam nemáš naměřit nic.
A kutilmile - nelituju tě
- romanzbrna
Nejsi přece jediný na světě, kdo stejný problém potřebuje řešit.
Dva příklady řešení, "dvoudrátové" a "čtyřdrátové" najdeš např. tady.
p.s. Rozhodující pro volbu, které zapojení použít, je tedy napětí na tlačítku při běžícím motoru. Pokud je dostatečné, lze použít dvojpólové zapojení.