Calex M50.5 málo mrazí

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah

Calex M50.5 málo mrazí

#1 Příspěvek od Nakadah »

Před lety jsem tak nějak "podědil" mrazáček Calex 50l, z roku 1988 :D využívá se málo. Jenom když žena potřebuje rychle chladit nějaký dortík nebo jinou cukrařinu. Všimnul jsem si ale, že mražáček pořád jede a nevypne. Nachladí max na -23°C a dál se nedostane. Těsnění je v pořádku, doléhá. Termostat funguje, ale podle popisu toho typu z Mikrotechny je dělaný na -23~-30°C s tím že zapíná při -18°C. Takže se nedostane přes vypínací teplotu.

Vzadu na kompresoru jsem si na jedné silnější trubce všimnul mastného povlaku s prachem. Že by za ty roky nějak prosáklo chladivo s olejem a teď kvůli tomu málo chladí? Namražený je po vypnutí během 1,5h na 0°C. Hodně rychle se to ohřeje...ale je prázdný, není v něm nic.
doktor365

#2 Příspěvek od doktor365 »

Za ty roky nejspise unik chlsadiva a ta mastnota tomu jeste nasvedcuje.
dred

#3 Příspěvek od dred »

Je to už po životnosti....systém bude niekde prehrdzavený a uniká chladivo.Oprava možná len výmenou,ale to kúpiš lacnejšie nový. Tiež som mal taký... s komresorom teraz fúkam kolesá :D
danhard

#4 Příspěvek od danhard »

-23C je slušný, po 30 letech už izolace natáhnou vlkhost, nadělají se tam tepelné mosty.
Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Tak jeden kompresor z ledničky už na vzduch doma používám, ale tohle bych už asi hodil do SD jak to leží a běží. Stejně chladivo je uvnitř R12s, to mi už dneska nikdo nenaplní - navíc ekonomicky je to nesmysl :D Údajně je náhrada R413A (Isceon 49), ale kdo ví jak dostupnost.

Spíš tam bude asi hlavně problém s izolací. No napadlo mě, že bych tam dal termostat na nižší teploty a ještě nějakou dobu ho používat dokud pojede.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Do aut sa dava R134a namiesto R12, mraznicka by to hadam prezila tiez.

Ale ked to nepotrebujes na povodny ucel, tak tam daj nejaky iny termostat. Najjednoduchsie asi nejaky elektronicky - kludne do serie s povodnym, kedze ten nikdy nevypne.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

U předělávek mrazáku na ledničku je mimo výměny termostatu obvykle potřeba zajistit odvod zkondenzované vody. Sondu termostatu je někdy nutné přemístit ze stěny do vnitřního prostoru. Je třeba postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození chladícího systému.
Mám předělaný mrazák Calex a jede bez poruchy 32 let. Termostat je dokonce z bojleru (spíná přes relé).
doktor365

#8 Příspěvek od doktor365 »

Běhalo mi to doma spoustu let na Isceon49,náhrada za R12. R134A tam nejde dát protože ta R12 chodila s minerálním olejem a 134 běhá s esterovým. Každý rok jsem to musel dvakrát naplnit,protože to unikalo někde do skříně,nakonec jsem ji zahodil.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“