Zlenivnění displeje LCD 16x2

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Zlenivnění displeje LCD 16x2

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady klasickej reflexní nepodsvícenej dvouřádkovej 2x16 znaků LCD displej s řadičem HD44780 + HD44100. Černý písmo na šedozeleným podkladě. Je starej cca 8 let.
Ještě klasický pouzdra TFP80, žádnej flusanec huspeniny na plošáku. V poslední době i za těhle teplot strašně zlenivěl, chová se podobně jako když je LCD bez protimrazový ochrany, když "nastydne". Divný, v provozu jich mám v jednom zařízení několik stovek už desítky let a žádnej jinej takhle nezlenivěl, možná že to je tím, že to byly značkový Sharpy. Displej byl v provozu jen v pokojový teplotě. Připadá mě, že se to pomalu zhoršuje od prvního a posledního sloupce směrem do středu. Nějaká dehermetizace, či co? Nic z něj nikde neteče. Měl jsem ho sundanej z plošáku, čistil gumičky a kontakty na obojím a žádná změna.
Co to může být, že se takhle chová? Setkal jste se s tím někdo?
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nemas druhy kus na porovnanie? Ze by si prehodil "sklo", aby si zistil, ci je problem v nom alebo v budici.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Takhle se chovají některé vadné TV displaye. Nemažou starý obraz, jen přepisují novým. Ten původní bez napětí pomalu mizí.
..to bude jen ňákej odpůrek
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tohle dělávaly i starý mobily. Takže řadičem to nebude.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Nemas druhy kus na porovnanie? Ze by si prehodil "sklo", aby si zistil, ci je problem v nom alebo v budici.

Nemám, vytáhnul jsem ho z jednoho zařízení a dal místo něj jinej. Ony by stejně asi už podruhý nevydržely zahejbací plíšky, co drží plechovej rámeček na plošáku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

mi-ro píše:Takhle se chovají některé vadné TV displaye. Nemažou starý obraz, jen přepisují novým. Ten původní bez napětí pomalu mizí.

Mohu jen potvrdit - u rodičů tohle začala dělat LCD TV Sony. Zvlášť je to v obraze vidět při zobrazení nějakých výsl. tabulek - ty tabulky jsou pak v dalších záběrech vidět v podobě vodoznaku a postupně to slábne, až zmizí úplně a již nijak obraz neruší. (Má odmakáno již hodně hodin v provozu, denně u nich jede v prům. 12 hod., tipuju, že jí je zhruba 12 let.) No již je v plánu koupě nové TV ...
-- Gepard --
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

On tam bývá měnič, jenže kvůli velikosti jsou tam většinou tantaly a ty se nekazí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Součástky“