Jak omezit napěťové špičky na výstupu diesel generátoru?
Moderátor: Moderátoři
Jak omezit napěťové špičky na výstupu diesel generátoru?
provozuji záložní diesel agregát (DA) s 3 fázovým výstupem a výkonem cca 9 kW. Objevil se problém s LED žárovkami, kdy mi jich již několik odešlo. Také se pokazil jeden zdroj k jemné elektronice. Byl jsem upozorněn, že DA může dávat na výstupu větší Umax, než by odpovídalo Uef=230V.
Zkusil jsem změřit Umax jednoduchým přípravkem - dioda do série spojená s 1 uF svitkovým kondenzátorem. Připojením k jedné fázi DA na kondenzátoru meřím 357 V DC naprázdno a dokonce 375 V DC, když je DA pod zátěží. Při měření fáze na střídavý rozsah měřáku vidím 230 V AC.
Když tímto "přípravkem" změřím fázi od ČEZu, tak měřím 330 V DC na kondenzátoru a 230 V AC na fázi.
Umax = 1.414 * Uef,
330 / 230 = 1.43 (ČEZ)
375 / 230 = 1.63 (výstup DA)
1.63 / 1.43 = +14%
Domněnka je taková, že mi LED žárovky poškozuje právě toto vyšší Umax.
Nemám bohužel možnost změřit kompletní průběh výstupu DA osciloskopem.
Nyní hledám řešení, jak napětí z DA upravit, abych zachoval Uef=230 V a Umax měl na těch potřebných 330 V, tak, jak je to z ČEZu.
Existuje nějaké jednoduché řešení za pomocí pasivních prvků? Nebo je třeba mít aktivní obvod? Neexistuje komerční "kondicionér", který by se jen na výstup DA připojil?
Děkuji za rady a nápady,
Ross1
A kutilmile - nelituju tě
By to chtělo škopek, nebo měřič frekvence, jestli ta je závislá na otáčkách motoru.
Prostě mi nesedí poměr mezi maximálním a efektivním napětí.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud tam jsou uhlíky, začal bych tím.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já to nenavrhoval, třeba je tam další chyba. Nebo na to ten Einhell prostě kašle...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Samozřejmě a na to je tam regulátor buzení alternátoru. Ale nevysvětluje to rozdílnou závislost Uef a Umax, kterou potřebuje řešit tazatel. Ta závislost je dána sinusovým průběhem, ne jeho kmitočtem.ZdenekHQ píše:...Ale nebývá to třeba u altíku tak, že čím rychleji se točí, tím větší energii dodává?...
Dalšími ukazateli nedobrého sinus výstupu je, že APC SmartUPS 1000 není schopna na ten DA jet online a přepíná se na baterky. Taky jsem odkoušel APC SmartUPS 7500, která má třífázový vstup a bylo to to samé, UPS vstup z DA nebrala.
Asi to bude třeba změřit pořádně osciloskopem.