regulace otáček motoru
Moderátor: Moderátoři
- vaclavka83
regulace otáček motoru

- elektrosvit
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Na velmi pohodlnou regulaci jeho otáček jsem použil TOVÁRNÍ regulátor z nějakého československého stolního ventilátoru. Je osazený MAA436, triakem KT205/600 a vejde se do nízké krabičky LK80. Má to zavedenou zp. vazbu pro spínání v nule, v podstatě katalogové zapojení až na trimr, kterým se dá odstranit "mrtvý chod" potenciometru, kdy se motor v levé poloze poťáku ještě sám nerozběhne na nejnižší otáčky.
Sám jsem tomu nevěřil, že by to takto napěťovo-skluzově mohlo fungovat - funguje. Ještě zajímavější je ale to, že to takto dobře chodí pouze s Mezaxiálem s těžkou vrtulí. Zkoušel jsem jej totiž vyměnit za poněkud tišší typ téhož Mezaxiálu, ale s plastovou vrtulí - a problém. Vrčení, škubání a po pár minutách finální průraz triaku KT205/600, byť je tam chráněn masivním RC členem /47R+0,22uF/ a MAA436 spíná triak v nule. Přitom vrtule původního větráku, ze kterého pochází regulátor, byla také plastová, měkká, tuším šestilistá /ale motor sám měl velmi těžký rotor/.
Takže jsem musel nechat původní, celokovový ventilátor, triak jsem preventivně vyměnil za KT803/800 - to je opruz, má jiné pořadí vývodů, a třebaže nemá chladič, tak je to otravné.
Původní KT205/600 má A1-G-A2, nový, výborný KT803/800 G-A2-A1...
Doteď mi tedy tato tzv. napěťově-skluzová regulace vyhovuje a funguje bez závad.
Pokud se sestaví klasický triakový regulátor s dvěma fázovacími RC členy, bez diaku, s ochranným RC členem, 800V triakem a nastavovacím trimrem "mrtvého chodu" mezi dvěma RC fázovacími články, pak to bude nejspíš dobře fungovat i s jakýmkoli podobným motorkem a nebude ani zapotřebí MAA436, na tento účel je zbytečný. Důležité je podle mne vysoké dovolené blokovací napětí triaku, motorky s takovým vinutím musí mít obrovskou indukčnost. Vzniklé špičky při rozepínání triak buď znovu otevřou, anebo prorazí, jak se ostatně stalo u 600V KT205.
Schéma regulátoru, který jsem používal léta a všude možně - byl svého času ve všech vypínačích, se vmontovaným knoflíkovým TP320 a obytných místnostech - můžu od ruky načrtnout a vložit sem. Myslím, že jsem to zapojení použil i pro primární regulaci nějakého menšího trafa, zatíženého žárovkami.
Vím ale určitě, že třeba do nabíječky Pb se vůbec nehodí, vyzkoušeno.
- Artaban001
Pokud jsem se setkal s regulací tohoto typu motorku, tak se děla formou buď klasickýho předřadnýho odporu (velice starý ventilátor), nebo miniaturní triak na pár A, který je ale plně spínán několikrát za vteřinu - takový pomalý PWM. vrtule škubance vyhladila. Bylo to v nějaký horkovzdušný "remosce"
- monterjirka
No to snad ne.sinclair píše:...Má to zavedenou zp. vazbu pro spínání v nule, v podstatě katalogové zapojení...
...a MAA436 spíná triak v nule...
Popsané zapojení se bez diaku nevyskytuje, protože ten trimr "mrtvého chodu" spolu s druhým RC článkem je tam právě kvůli použití diaku k zamezení tzv. hysterezního jevu.sinclair píše:...Pokud se sestaví klasický triakový regulátor s dvěma fázovacími RC členy, bez diaku, s ochranným RC členem, 800V triakem a nastavovacím trimrem "mrtvého chodu" mezi dvěma RC fázovacími články, pak to bude nejspíš dobře fungovat...
- vaclavka83
Fungovalo to skvěle, ale jen dotud, dokud se triak neprorazil nadproudem na tři zkroucené dráty dokupy - vždy obloukem v odešlé žárovce, 150-500W halogence
Musely tam být kvůli nárazům i předžhavených halogenek T-pojistky a než se ta přetavila, tak se provalil triak, shořela dioda, odpor i sledovač
Bez optronů to měli ostatně řešený i ve Vráblích, v AGO301 a AGO350, ale aspoň spínali v nule. V tom druhém AGO to často odfláklo i PROMky MH74287, jak se to hrnulo pozpátku.