Expanzka Fabia 1
Moderátor: Moderátoři
Expanzka Fabia 1
nevite co zpusobuje po nastartovani za studena upozorneni na palubce a pipani, ze neni dostatecna hladina chladici kapaliny? Expanzku jsem vycistil redidlem a na chvili to pomohlo. Nakonec jsem zakoupil novou a zavada se po kratkem case znovu objevila. Chladici kapalina je nova. Ze by unik oleje do chladici soustavy? Pokud je kapalina zahrata - startovani motoru za tepla tak se nic na palubce nezobrazuje.
Konečným řešením je výměna těsnění pod hlavou (případně srovnání hlavy), vyčištění chladicího systému a expanzky a nová náplň chladicí kapaliny.
Ale... pokud nejsou v chladicí kapalině na hladině v expanzce vidět mastné skvrny, můžeš zkusit zkalibrovat čidlo chladicí kapaliny - vytáhnout konektor z expanzky, nastartovat, nechat zapípat, zhasnout motor, připojit konektor zpět.
Nebo paralelně k čidlu připojit odpor 2k2 - 2k7. To je taková hodnota kdy ještě ŘJ pozná pokles hladiny pod elektrody. Pozor je to ale hodně nouzové řešení.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to dočasné řešení a bude se to jen zhoršovat. Může to vydržet pár měsííců, rok nebo dva a pak stejně skončíš výměnou těsnění.
Takže se nechá vydržet třeba do výměny oleje a pak to (nechat) udělat vše najednou.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Celej "ftip" tohohle zdánlivýho nesmyslu je totiž v tom, že na rozdíl od drtivý většiny týhle "chytrý" elektroniky má "moderní" brzdovej spínač jak přímý napojení na +12V od baterky jen přes pojistku, tak i stejně jako ten zbytek elektroniky potenciál "12V za klíčkem" - takže na brzdovým spínači jsou u moderních aut oba tyhle potenciály (nejen že svítí brzdovýma světlama, jak by se na takovej spínač slušelo, ale ještě "bonzuje" do ŘJ, že šlapete na brzdu - a ona začne automaticky ubírat dávku paliva nebo ji úplně zastaví, aby motor nepřemáhal zbytečně brzdy, vypne tempomat, pokud je zařazenej - atd), takže se taky klidně může stát, že do ŘJ proleze při špatným kontaktu nebo po nějakým svodu napětí, který tam normálně nemá co dělat - a nadělá akorát zmatek. Většinou se to vyřeší po výměně brzdovýho spínače za novej, s perfektníma kontaktama "kde to má kontaktit" a dobrým izolačním stavem tam, kde to má izolovat...
A kutilmile - nelituju tě
a byl to výrobek "Starline", od tý doby mi taky nic s touhle značkou nesmí k autu blíž než na 5 metrů ...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
-
petrfilipi
Já jsem to absolvoval před dvěma lety, jenže při povolování jednoho šroubu držícího hlavu tento šroub praskl. Nakonec jsem šroub odvrtal, vyvložkoval a skoro dva roky to jede v pohodě. Ale nebyl to hezký pohled na kámoše, když mu ten šroub zůstal v ruce. A je to věc, které se bojím, když beru něco do opravy. Aby se mi to nerozsypalo pod rukama.
Petr
-
petrfilipi
Atlan píše:... Lenze ten motor co mas ty moze stratit vodu a potom bude problem.
Jo, to se mi taky stalo, když jsem jezdil s odporem 21k namísto elektrod v nádobce s chladící kapalinou. No a pak jsem myslel že mě raní mrtvice, když jsem přijel z Prahy (140km) a v nádobce nebylo ani "ň" - praskl chladič. Naštěstí nejezdím jako hovado, nemusel jsem nikde čekat v koloně, tak se to tak nějak uchladilo asi tím zbytkem vody, co byl pod dírou.
Takže nedoporučuji to nechávat nějak vyhnít. Ono se to samo nezlepší.
Petr