Divné chování proudového chrániče

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomas001

Divné chování proudového chrániče

#1 Příspěvek od tomas001 »

Řeším záhadné chování 3F proudového chrániče. Je to Eaton.

Nový rozvaděč, nové rozvody v suterénu rodinného domu. Když rozsvítím jednu žárovku, jde to. Když dvě, jde to. Když tři, chránič vypne. Prostě, vypíná při větším zatížení než nějakých 150 W.

Navíc jsem zjistil, že nefunguje tlačítko TEST na chrániči. Myslel jsem si, že je chránič mrtvý, v obchodě mi ho vyměnili za jiný, ale ten se chová stejně. Problém musí být tedy někde u mě, ale marně hledám, kde. Je to třetí rozvaděč v témže domě, chrániče mám všude, ale tenhle je první, kde něco takového řeším. Zapojení mám úplně klasické - 1-L1, 3-L2, 5-L3, 7-N-vstup (připojený na přívodní žlutozelený PEN), 2-L1, 4-L2, 6-L3, 8- N-výstup.

Poradí mi někdo, prosím? Už mi z toho jde hlava kolem... :-)

Díky!
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Pokud ti nevybaví tlačítko TEST, jsou dvě možnosti. a) chránič je vadný b) vypnuli proud.
..to bude jen ňákej odpůrek
tomas001

#3 Příspěvek od tomas001 »

No to jsem si taky říkal, ale nezdá se mi možné, že by mi ve velkoobchodu dali podruhé chránič se stejnou vadou! :-D
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Skrat PE-N za chranicom?
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, megmet a hledat. Tahle značka tohle nedělává. Už to, že k tomu dojde při vyšší zátěži. Svod ve svítidle? Přívod/vývod je jedno. Eaton má test. tlačítko mezi L3 a N.
Přílohy
pchranic.gif
(17.29 KiB) Staženo 218 x
warp

#6 Příspěvek od warp »

Dělá to vždy ta samá žárovka/svítidlo? Pak je někde žárovka připojena na L-PE místo L-N(+PE), případně v krabici přehozeny N a PE vodiče či požit dvoužilový kabel, svod - neboť začne téct únikový proud vetší než 30mA co shodí chránič. A že nefunguje TEST, asi někde špatně zapojený/propojený PE a N.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Máš to prostě špatně připojené, zkontroluj si to.
tomas001

#8 Příspěvek od tomas001 »

Za tím chráničem mám celkem 4 jističe - 2x 10A, 2x 16A. Zapojené mám zatím dva. Ty žárovky, které mi to vyhazují, mám všechny v jističi 10 A na L1. Všechny jsem zapojoval sám a všechny jsou mezi L1 a N. Ve dvou místnostech mám zářivky, ty to dělají taky.
Když zastrčím vrtačku do zásuvky (zásuvky jsou přes jistič 16 A a fázi L2), tak normálně funguje, pokud je v nízkých otáčkách. Vysoké otáčky opět vyhodí chránič.
Jestliže je testovací tlačítko mezi L3 a N, tak by mělo fungovat, protože na L3 mám napětí a N je opravdu N. ;-) Tlačítko ale nefunguje. Jak psal mi-ro: jestliže nefunguje TEST, pak je buď vypnutý proud :-) nebo nefunguje chránič. Není ještě nějaká jiná možnost?
Pořád nevidím chybu, ale pořád se mi nezdá možné, že bych dostal dva vadné chrániče.
Není možné, že to dělá třeba nějaká nesymetrie odporů přívodních vodičů? Ale přívodní kabel z hlavního domovního rozvaděče do tohoto rozvaděče je 4x 4 mm2 a při těch svých pokusech jsem ho nezatížil víc než jedním ampérem.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Otec si taky nechtěně spojil PE a N za chráničem. Stane se.

Navíc má snad dodnes v baráku zemnění podle TT, takže spojení nuláku a PE vyrazí 100mA chránič, i když není zapojený žádný spotřebič. Ale když ho to baví, je to jeho věc...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ovšem pokud nefunguje TEST, tak to asi za chráničem nebude.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
RadekB

#11 Příspěvek od RadekB »

Nejspis spatne zapojene, dokonce me napada jedna vec, kdy by to tahle mohlo fungovat.
Vadny novy EATON jsem snad jeste ani nemel
Ono zapojit spravne chranic je nekdy maturita i pro nektere z oboru....
Kvicala_r

#12 Příspěvek od Kvicala_r »

Nepovedlo se Ti přehodit směr N na chrániči?
Jonapo

#13 Příspěvek od Jonapo »

mne sa toto stalo s chráničom legrand,zistil som, že mám opačne pripojený prívod do chrániča, tak isto mi nefungoval test a vyhadzovalo ho po pripojení akéhokoľvek spotrebiča.
sinclair

#14 Příspěvek od sinclair »

Možné to je, spousta lidí netuší, jak fíčko funguje a považují ho za jakýsi druh jističe - a klidně udělají přívod zespoda, když se to zrovna hodí.
V zemi, kde každý druhý rozumí všemu a do elektriky leze kdekdo, kdo má díru do prdele, nebylo by divu..
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

To je divný, poněvadž většina výrobců povoluje přívod libovolně. Pokud si prohlídnete schema chrániče, je to jedno. https://www.elima.cz/obchod/pf7-40_4_00 ... 11448.html
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“