Jaká je vhodná centrála pro domek
Moderátor: Moderátoři
Jaká je vhodná centrála pro domek
Scheppach SG 3100 7799 Kč, trvalý výkon 2500 W nebo múže být jiný. Jak je to s elektronikou třeba u LCD televize nebo u ledniček a zabezpečovacích systému domů. Můžete poradit?.
Pro napájení motoru i elektroniky je vždy lepší používat sinusový generátor. Poznámka vypadá na první pohled nelogicky, ale dneska se dělají centrály i tak, že generátor vyrábí nějaké stejnosměrné napětí a výstupní napětí se tvoří pomocí střídače. Je to kvůli řízení a stabilizaci napětí a frekvence. Takže výstupní napětí může být jiné, než sinusové.
Hezký článek je třeba tady https://www.deramax.cz/jak-vybrat-menic ... napalit-se nebo www.menicenapeti.eu ci www.menicenapěti.net a mnoho dalších.
Jestli dobře počítám, tak ledničky máš celkem čtyři, takže si myslím, že vhodný generátor bude tak kolem 3 až 5 kW. Motory se nebudou rozbíhat současně, ale vyloučit se to nedá a centrála na to musí být připravena, jinak ti ji motory přetíží a zastaví.
Co se týká potřebného výkonu, asi je vhodné pouvažovat, zda výpadek elektřiny nastává dost často a bývá delší než tak půl dne nebo jestli si budu elektrocentrálu pořizovat pro případ "co kdyby náhodou".
Pokud budu předpokládat tu druhou možnost, asi bych potřebný výkon určil z úvahy, že bych spotřebiče (lednici, mrazák, oběhové čerpadlo plynového topení) zapínal na střídačku - lednice, mrazák a topení nemusí běhat stále, stačí je pustit jen občas, pak vypnout a zapnout další.
Nevím kolik chceš investovat, ale pokud bych to myslel vážně asi bych šel do nějakého Kipura 2kW
2kVA pro domek, pokud není člověk rozežranej a nechce v nouzovém režimu péct buchty či kuře v elektrické troubě, tak bohatě stačí.
Osvětlení, plynové topení /automatika kotle a čerpadlo/, TV, PC, všecky pomocné komponenty k příjmu TV a internetu, lednice a mrazák - na to všecko 2kVA bohatě stačí - i méně.
Sám mám "kufříkovou" 2,2kVA jednofázovou Hondu a s ní jsme už i ty buchty při 2-denním výpadku pekli. Mám od doby častých výpadků ulice v rozvaděči spec. přepínač a přívodku, při přepnutí se všechny 3 fáze za přepínačem propojí, aby šlo všechno.
El. trouba plynového sporáku je jednofázová, myslím 1.800W, ve sporáku Mora 813 s původním triakovým regulátorem. Protože Honda dává opravdový sinus, má klasický alťas 230V a všecko funguje, jak má.
Utáhla v pohodě i PAčko se sinusovým výkonem zesilovačů 1000W.
Jen je potřeba v "nouzovém režimu" nepoužívat zbytečný píčoviny.
Co tak slyším, tak s invertorovými a modifikacemi sinusu jsou jen potíže.
Koupil bych zase "klasickou" a zase Hondu, třeba i používanou, ale bez elektronických vyjebávek, co jen zvyšují poruchovost. Honda má i slušný servisní zázemí, kdyby něco a stejně jsou to držáky. Co se může vyjebat na klasickém altíku? Uhlíky? Buzení je tak jednoduchý, že vešlo do krabičky se zásuvkami, volmetrem a jističem..
Často jela i 60h v kuse, jen jsem dolejval benzín. I po víc, než 15 letech furt běží tiše, startuje na první zátah a nikdy nás nezklamala.
Ale je tam jedna vada a to cena. Tato pred 5-ti lety stala pres 50k.
Nejradsi bych ji adoptoval, je 1F a chyta na prvni skubnuti.
Ovsem techto masin se ochotne nikdo nezbavuje.
Dneska jsem taky koukal co je momentalne na trhu a blize me zaujala treba i tahle
HERON 8896116 EGM 30 AVR
Ovsem nevim, jak by zvladla novou kombi lednicku s kompresorem rizenym elektronikou.
Jak budeš ty spotřebiče krmit?
Přes prodlužovačku a nebo zapojíš centrálu do domácího rozvodu?
Shodou okolností jsem měl dnes jeden podobný telefonát.
Když jsem vysvětlil kamarádovi že je lepší centrála s větším výkonem , tak jsem se pak zeptal jak to chce zapojit?
A víte přátelé co mi řekl po výběru na prodejně?
"V prodejně mi řekli že připojení do domácího rozvodu je velice jednoduché. Máme k centrále redukci , kterou připojíte agregát do zásuvky ale musíte vypnout na domečku hlavní jistič."
Kdo z Vás je trošku znalý , tak musí uznat , že ten prodavač (ačkoli za to nemůže) musí ukončit pracovní poměr!
Když jsem před mnoha lety dělal v Domažlicích na opravách vrchních sítí , tak mi podobná hovadina zabila kolegu.
JZD při výpadku proudu zapnulo agregát.
Jenže se napětí nějak přes posranou žárovku dostalo do distribučního trafa 380/22kV
Naindukovalo se tam napětí , a než to Jirka stačil zkratovat tak bylo po něm!
Je to sice už nějaký čas, kdy jsem byl přinucenej to tak udělat, ale nevidím důvod, proč by to nemělo jít i dneska. Třeba v drůbežárnách, co jsou na elektrice vyloženě životně závislý to taky tak mají, jen jim to tam přepínají velký stykače, vzájemně blokovaný.
Udělal jsem to při boomu v devadesátkách, kombinace relativně laciné elektriky, přímotopů a hlavně blbých lidí, co na to skočili.
Nárůst střední spotřeby i soudobosti baráků jako prase, až vypadával deon na trafačce, protože na to nestačila.
Zpravidla v zimě a v pátek či v sobotu večer.
Pochopitelně po zrušení pohotovostí JME nebylo o víkendu nikoho, kdo by přijel to nahodit. Z pohotovosti v Otrokovicích se i po urgencích neobtěžovali, typická hláška byla "pane, víte kolik toho na okrese máme?"...
Párkrát se "někdo" nasral, urazil zámek a nahodil to sám
Vyřešili to po svém - novou, pancéřovou rozvodnou skříní se zapuštěným spec. zámkem, ale trafo nevyměnili..
Pokud se to v domovním rozvaděči odehrává za zaplombovaným elměrem a zaplombovaným hlavním jističem, tak si tam defacto můžete namontovat cokoli, pokud je to bezpečné a revizák se Vám pod to podepíše.