Zdroj DELL D240AS-00 - divne zapojenie, divna zavada
Moderátor: Moderátoři
Zdroj DELL D240AS-00 - divne zapojenie, divna zavada
No a ta divna zavada: vadny TNY280PG v standby zdroji (prerazene EN a BP medzi sebou a na S), FAN4800C je tiez vadny (vystup OPWM prerazeny na zem) a este je spaleny nulovy odpor pri tom budiacom trafe.
Nechapem, ako mohla takato zavada vzniknut - od vstupu su vsetky suciastky OK - vratane poistky a elytu, PFC a FETy tiez.
Len mi stale nejde do hlavy, ako sa to vlastne odpalilo...
- Přílohy
-
2-fet_forward.gif- (43.88 KiB) Staženo 229 x
Rozebral jsem dva vadné zdroje L275 z Opt. 755 a v obou byl zničený řídící IO ve standby 5V. Fety v PFC části i v propustném měniči byly všechny dobré. Stav kontroleru 4800 jsem nezkoumal.
Jen mi v tom obrázku nějak nesedí D63 a RC člen paralelně k primáru trafa... to řeší rychlé D61 a 62.
Tu je elyt dobry (ale vonku som ho este nemal, len som zmeral ESR), okrem odpalenych IO som nasiel uz len dva spalene odpory - 5R11 na vystupe FAN4800C a 0R na uzemnenom konci budiaceho trafa. Ostatne piny FAN8400C vykazuju normalne hodnoty pri merani diodovym testom - to nevyzera na odpalenie z napajania.
Inak zdroj sa mi dostal do ruk uz rozobraty, ten 0R odpor bol spajkovany, ziadny dalsi zasah som nenasiel. Mozno sa pri tej "oprave" niekomu podarilo odpalit TNY, ine vysvetlenie zatial nemam...
FAN4800C nemam, musim objednat. Pozeram datasheety a su rozdiely medzi FAN4800 (najstarsi), FAN4800A/C, FAN4800AS/CS a FAN4800AU/CU (najnovsi). Sice su pinovo kompatibilne, ale hodnoty suciastok okolo vyzaduju ine.