Venkovní jednotka DT 4FN 214 58.1/s1 záhada
Moderátor: Moderátoři
Venkovní jednotka DT 4FN 214 58.1/s1 záhada
dveřní jednotka je hovorově propojená s 18 vnitřními telefony, všechny visí na dvoudrátu A a B paralelně.
Když se někdo ozve do sluchátka v bytě, venku je hlasitost pohodová. Ale doma neslyší zdola nikdo nic (teda zkoušel jsem to jen u šesti, které jsem odlapil doma).
Vzal jsem proto stejný panel z vedlejšího vchodu a přehodil je mezi sebou. Opět tam, kde nebylo slyšet zvenčí, není slyšet dál, zatímco ten domněle vadný v jiném vchodu funguje. Čili hlasiťák je v pořádku, chyba je někde mezi těmi 18 připojenými přístroji.
Pro mě je nepochopitelné, co na dvoudrátu může být za závadu, že v jednom směru signál prochází nezeslabený, ale v opačném směru je slyšet jen nějaký slabounký přeslech.
Předpokládám, že něco zablokuje mikrofonní zesilovač, jestli nějaká jiná stejnosměrná úroveň na jednom ze signálových vodičů, nebo něco jiného. Ta se totiž liší proti mínusu. Napájecí napětí zůstává stejné. Ale na esemdéčka bez lupy nevidím a schéma nemůžu sehnat...
Máte někdo schéma případně stejnou zkušenost, kterou se podařilo vyřešit?
Michal22 píše:by šlo odpojit jednotlivá patra?
. . . hádám, že některý z nájemníků, u kterého jsi nebyl, má vyvěšený sluchátko . . .
nebo vadný přepínač pro zavěšení sluchátka . . .
vyhledej TT85
http://www.teslastropkov.cz/schemata.htm
Pak už by bylo jednodušší v každém patře rozpojit tři dvoudráty a naměřit to. Ale nemám schéma a teda nevím, co mám naměřit a proti čemu.
Opravdu to vnitřní zapojení nikdo nemáte?
Mám zkušenost, že jsou na světě lidi, co nechtějí bejt rušení zvonkem - tak aby je nerušilo ani rozhoukávání vazbícího vyvěšenýho sluchátka kecafónu, místo zapojení jednoduchýho miniaturního vypínače do signálový cesty klidně urvou celej "kecafónek" z lišty, konce drátů spojí Kroutilovou svorkou a světe poser se, oni mají klid - ale že tím ostatním zruší komunikaci s návštěvníkem u vchodu je jim u řiti ...
A kutilmile - nelituju tě
Je to prece standardni rozvod 4+N.
Svorka 2 je smer od DT do tabla
Svorka 6 je smer z tabla do DT
Svorka 3 je minus
Svorka 4 (+) v table je plus 8-12V
Svorka 4 v domofonu je vyzvaneni.
V domofonu je ve sluchatku repro 55ohmu/0.25W.
Muzes jej na vyzkouseni pripojit natvrdo mezi svorky 3 a 6 na "sbernici" ve stoupacce a zbytek k najemnikum odpojit.
Pokud to ma svorky 2,3,4,5,6 tak je to jeste stara 4FP11105 s odrezanyma ouskama.
V navodu na strankach teslastropkov.cz je i vnitrni schema.
2 je privod od mikrofonu z DT
3 je privod od mikrofonu z DT se srazecim rezistorem
4 je plus od zdroje
5 je odchod ke sluchatkum domofonu se srazecim rezistorem
6 je odchod ke sluchatkum domofonu
Nejhorší je, když si na Tesla rozvod někdo napojí třeba URMET podle čísel a ne podle funkce.
Tesla 85 má na přístrojích 1, 2, 3, 4, 6
kde 1 - ovládání zámku
2 - mikrofon v DT
3 - společné mínus
4 - vyzvánění DT
6 - sluchátko v DT
URMET má 1, 2, 6, 9, CA
kde 1 - sluchátko v DT
2 - mikrofon v DT
6 - společné mínus
9 - ovládání zámku
CA - vyzvánění DT