Pohon montáže EQ-1 (k dalekohledu)
Moderátor: Moderátoři
Pohon montáže EQ-1 (k dalekohledu)
Můj pohon jsem postavil tak, aby byl co nejpraktičtější ve tmě a v mrazu, takže, na rozdíl od jiných:
- vede do něho jen jeden drát, čím víc drátů, tím víc je o co zakopávat nebo se do čeho zamotávat
- ovládá se jediným potenciometrem místo vícero tlačítek (jsem vždycky mačkal na nějaký jinčí tlačítko, a pak se divil, kam to jede)
Funkce:
1.Uprostřed odporové dráhy: Vypnuto, nesvítí žádná LED, odběr kolem 20mA.
2. Trochu napravo: Siderická rychlost, sever, svítí modrá.
3. Trochu nalevo: Siderická rychlost, jih, svítí červená.
4. Víc nalevo nebo napravo: Siderická rychlost až 8- násobná rychlost, sever nebo jih, plynule regulovaná natočením potenciometru. Svítí žlutá+ (červená nebo modrá).
Parametry odpovídají předpokládanýmu použití při kratších expozicích DSO.
Řízení KM je s polovičním krokem.
Trochu kámen úrazu obvodu je zapojení optočlenů Opto1 a Opto2, namyšlený spíš pro typický parametry (vstupní proudy OZ+ zbytkový proudy dvou vstupů OZ4 musí být do asi 100nA). Optočleny se pro náročnější aplikace dají nahradit něčím, jako H11F3M, kde je zaručená funkčnost při jakkoli nepovedených OZ a jakýchkoli zbytkových proudech v rámci toho, co zaručují výrobci.
Kdyby někdo chtěl, mám ještě 4 prototypový plošňáky+ vosazováky a schéma, můžu je poslat za svou nákupní cenu, která byla asi tak 123Kč.
Budu potřebovat nastavit kmitočet oscilátoru na 10,77Hz. Představuju si to zatím asi tak, že pustím do jednoho kanálu škopku přesně 11Hz a do druhýho oscilátor pohonu. Oscilátor se má za 11Hz signálem zpozdit o celou periodu za asi 4 sekundy a kousek- to by se porovnávalo, stopovalo a nastavilo. Můj dotaz zní, pokud jako zdroj 11Hz použiju notebook a generátor Visual Analyser, bude to dávat přesně 11Hz? Nebo případně nejsou jinčí nápady na nastavení?
- Přílohy
-
IMG_0009.JPG- (196.76 KiB) Staženo 144 x
-
IMG_0007.JPG- (218.53 KiB) Staženo 129 x
-
IMG_0006.JPG- (194.56 KiB) Staženo 134 x
-
schema.gif- (204.38 KiB) Staženo 177 x
Teď ještě aby se udělalo hezký počasí k prvním testům.
- Přílohy
-
sestava2.JPG- (195.19 KiB) Staženo 137 x
-
sestava1.JPG- (153.6 KiB) Staženo 126 x
- Přílohy
-
m42.jpg- (124.81 KiB) Staženo 162 x
M42 je dost nenáročným a blbuvzdorným objektem k vyfocení, má velkou plošnou jasnost. Tím je zakrytá nedokonalost použité techniky (normálně se fotí desetinásobně a víc dražším vybavením) a nedostatečný počet expozic (jen 130 cvaknutí).
Škoda že nebyl čas využít počasí dnešní noci ke zkoušce něčeho náročnějšího.