Odstínění rozvodů elektronického zapalování.

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Odstínění rozvodů elektronického zapalování.

#1 Příspěvek od Celeron »

Vhodnější chlívek jem na tuhle problematiku nenašel.
Model letadla s benzínovým motorem, elektronický zapalování v plechový zapájený krabici, VN kabel s hustým opletením, fajifka s plechovým stínícím krytem. Ze zapalování vylejzá nestíněnej kabel k halovce polohy klikový hřídele a nestíněnej kabel přívodu napájení 4,8-6V pro zapalování. Pak tam je ještě nepoužitej vývod pro otáčkoměr. Napájení jde na elektronickej spínač pro možnost dálkovýho vypnutí zapalování, mechanickej vypínač a baterku.
Vedle toho je RC souprava, tedy přijímač 2,4GHz, několik serv a rozvod napájení a baterie. A jde o to, aby zapalování nemohlo rušit RC soupravu. Rozvod RC soupravy a zapalování je od sebe galvanicky oddělen včetně optooddělení v elektronickým spínači zapalování. Obecně se doporučuje dát oba systémy v modelu co nejdál od sebe. Jenže někdy to není konstrukčně možný.
Běžně je přenos v pásmu 2,4GHz dostatečně zabezpečený proti náhodnýmu rušení ale při silnýmu a trvalýmu rušení se může přijímač zahltit a pak může vzniknout několikavýplatový problém. :(
No a tak chci udělat vše aby k tomu nedošlo. Napadlo mě na veškerej rozvod zapalování natahat stínící uhlíkovou fusekli jako se dává třeba mezi zdroj a board v PC. Dá se sehnat ve více průměrech.
Nemáte někdo s takovým odstíněním zkušenosti? Jde mi o to, jestli tu uhlíkovou fusekli přivést na stejnej potenciál jako má krabice zapalování, tedy - pól baterie. A pokud jo, tak jak spojit tu fusekli s Cu lankem které by se dalo spojit s krabicí zapalování. Nebo se na tu uhlíkovou fusekli vykašlat a použít měděnou fusekli, co se taky vyskytují na některých zdrojích? U nic asi bude problém s průměrama...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
passion

#2 Příspěvek od passion »

S modelmi nemám žiadnu skúsenosť, ale kedysi som s tým bojoval na jawe - ako som namontoval elektronické vape, začalo to rušiť elektronický prerušovač smeroviek s 555, dĺžka blinkov bola náhodná. Myslel som, že dačo lezie do 12V siete. Stačilo ale nakoniec použiť VN fajku s odporom a bol kľud.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

pokud je ten přijímač na 2,4G v pořádku, měl by si s tím poradit a žádné další úpravy nejsou potřeba . . .
Rušení od zapalování motoru do pásma 2,4 nezasahuje . . . nebo jen zanedbatelně . . .
spíš bych měl strach z odrazů signálu od rotující vrtule . . .
jediná úprava by mohla být, dát anténu přijímače co nejdále od vrtule.
A samostatné napájení pro přijímač . . .
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Vrtule je dřevěná ale ani u uhlíkový jsem neslyšel, že by se něco dělo se signálem. Antény jsou 2, nebo 4 pokud se použije satelitní přijímač a zápalko je od RC galvanický oddělený, jiný baterky, to už jsem psal.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Ťukání kovovým předmětem do uhlíkové vrtule mi dělalo záškuby na 35MHz přijímači a dokonce to byl Schulze! Nicméně za letu nikdy problém nebyl. Přijímače s jednoduchým směšováním vždycky nějaké rušení chytily, dokonce ani ty lepší s duálním směšováním nebyly o moc lepší.

Po přechodu na Schulze Alpha 35MHz to byla paráda, nicméně i tam jsem postupem času zažil kopanec - naplno přitažená výškovka u pyloňáku který si to fičel >170km/h. Křídlo to vydrželo, ale napraskl laminátový trup u uchycení křídla.

Následně jsem přešel na 2,4GHz systém a od té doby pokoj. Nikdy jsem s tím rušení nezažil a to ani když někdo lítal s benzíňákem vedle. Dokonce ani nevím, že by někdo ze známých měl problémy s rušením od VN zapalování.

Prostě dát anténky vén z trupu ať je nic nestíní a 90° ať k sobě navzájem svírají.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“