Oprava teplometu - revize?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ohryzek36

Oprava teplometu - revize?

#1 Příspěvek od ohryzek36 »

Nazdar

Mám takový ne až tak moc složitý problém. Dělám ve firmě, kde opravujeme všechno možné (myslím elektropřístroje) a momentálně tady byl nějaký známý zákazník s tím, že by potřeboval opravit venkovní plynový teplomet (něco jako toto). Závada je jednoduchá - nefunguje zapalovač, mělo by ho stačit vyměnit (dá se sehnat) a vše je OK.

Ale jde mi o jednu věc - všechno se dělá oficiálně (t.j. opravenky, faktury, razítka, jména, podpisy, atd...) a rád bych věděl, jestli jako laik (v plynařině) můžu tyto věci výbec opravovat. Popřípadě jak je to s revizí po opravě. Mám někoho shánět (třeba revizáka přes kotle), nebo jak vlastně v tomto funguje legislativa? Prostě v případě, že to budu opravovat (což zatím ještě naštěstí není jisté), bych potřeboval vědět, jak to u toho je. Jestli je něco jako "plynová" vyhláška 50, popřípadě obdoba ČSN331610, podle které se každý, kdo do něčeho takového hrabe, musí řídit.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Já bych vyměnil zapalovač s poznámkou v ZL že jde pouze o výměnu VD, funkčnost a revizi zajistí zákazník. (pokud ji potřebuje).
..to bude jen ňákej odpůrek
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Já právě že nevím, jestli je revize po opravě potřeba - nevyznám se v tom.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

Revize v pravém slova smyslu určitě ne podle mě. Usuzuji tak z toho, že když mě například přijede servisák na opravu plynového kotle, tak po opravě, i když je např. výměněn díl související s plynem, žádnou revizi nedělá
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

Lenze ten plynar opravar ma skolenie od vyrobcu kotla, a skusky na zapajanie a opravu kotlov.
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

1) plynové zařízení je také VTZ, také má "svoje vyhlášky a vládní nařízení"
2) norma ČSN 331610 už nějaký čas neplatí, aktuálně platí pro revize spotřebičů ČSN 331600, ed.2
3) tam je mimo jiné uvedeno co je oprava (činnost, při které mohou být vyměněné vadné části nebo nahrazeny srovnatelnými...)
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Bylo by vhodné definovat, kdy jde o opravu či úpravu již požadující revizi akdy to revizi nepotřebuje. Výměna ošoupaného tlačítka za stejné nové asi na revizi nebude. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“