nahrada za BU208
Moderátor: Moderátoři
nahrada za BU208
- patrikvarga
forbidden píše:Chtělo by to schéma té čističky
Niečo je na :
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ight=teson
Odkaz od ,, matus15 ,,
Tiez som nasiel rozne ekvivalenty v puzdre TO3, ale vsetky vyzeraju aj rovnako archaicky. Skor hladam nieco moderne v modernom puzdre. Existuje vobec nejaka moderna "plastova" nahrada za TO3?
BUY69A = SU169
BUY69, BU208 nebo i orig enderácké SU160-169 jsou ještě všude mraky a nikdo to už nechce - nebo Hančové, tedy firma Denkl kecá?
Jde se s nima domluvit, pošlou Ti to klidně i na SK.
Samozřejmě, že plastová náhrada za kovové TO3 existuje.
Obecně se tomu říká TO3P a je v tom fakt mraky výkoňáků, od pasu střeleno třeba SanKen 2SC4468, Toshiba 2SC5198.
Dřív a v poctivějších PC zdrojích v tomto pouzdře bývaly i 500V-600V/10A spínací SanKeny i mraky jiných, festovních tranzistorů.
Nemá to pouzdro zdaleka tak dobrý vlastnosti, jako má poctivý kovový TO3, ale pro kolektorový ztráty do 100W to vyhovuje.
Nad 100W už bych byl opatrnej, třeba u modernějšího tranzistoru SanKen 2SC6011 je ta uváděná ztráta 160W pro toto pouzdro dost iluzorní a v praxi se to i potvrzuje.
Možná je to výrobcem myšlený jako pulsní rezerva, ale nikde to nepíše a trvale to nedá ani omylem.
Na větší ztráty jsou větší pouzdra, třeba TO-264, ve kterým je známej 2C5200, nebo o trochu novější a výkonnější 2SC5949.
- weed_smoker
Hlavně sežeň zhruba stejný(nejlíp koupit 10 a měřením vybrat 4 nejvíc stejný, kusy(h21e,Ib,Ube a taky možná Uce v několika bodech) a ty dát do TESONu.Předtím ale projít na kapacitu a případně na svod opravdu VŠECKY KONDENZÁTORY ve zdroji a měniči.Pokud budou tranzistory z jedný várky,nemusí se to obvykle párovat.
BTW.Existoval i SU167(s Uce 700V proti 900V u SU169/BUY69) a SU179,kterej se moc nepoužíval.Ty horizontálový trandy měly Uce 1kV až 1.5kV.Pakse do řádku v TV dávaly už tyristory KT119/KT120(mám jich hromadu dobrejch,co s nima:?: ) a nakonec zase tranzistory,ale už plastový,např.BUH1215 a potom 2SDxxxx nebo FETy 2SKxxxx.
Na to v sériovce není prostor, lidi ani peníze a je to i nežádoucí s ohledem na budoucí servis.
Vím docela určitě, že např. KUX41N i jiné používané typy na UZ se do toho sypaly, jak přišly, žádný měření a výběry.
Jestli tam teda byly někde SU160 či SU169 a někdo to potom nahradil tím, co bylo zrovna dostupný, to se už nedovíme. SU byly jistou dobu blbě dostupný /kvůli Oravě/ a je možný, že to přechodně nahradili individuálním dovozem, takový vn tranzistory dělali i feferóni.
Místo SU169 se občas dávaly tranzistory, vyrobený taky v RFT a s jejich logem, ale značený BUS11. Je to úplně stejnej tranzistor a taky to s nimi stejně fungovalo.
Před pár lety jsem těch BUS11 dával Hančům jako protihodnotu za jinej materiál - skočili po tom jak po uzeným, další člověk skočil po stovce SU169 taky a ještě i dobře zaplatil.
Mně takový tranzistory na nic nejsou, tak co to doma sušit.
Našel bych určitě BU208 v několika verzích a několika výrobců, stejně jako BUY69/A, taky několika výrobců. Všecko je nepoužitý, je to dědictví po kolegovi televizákovi a bylo mi líto to vyhodit.
Pokud je místo, tak na konečný vyhazování je vždycky času dost...
Stejně jako v případě třeba TP195, TP052 a podobnýho materiálu, potřebnýho jen občas a někde. Pokud je to kam uložit, tak proč vyhazovat. Jsou tam TP195 220k v počtu víc, než nadměrném.
Ale zrovna ideální pro moje bláznivý nápady na jednoduchý, regulovatelný DC zdroje 0-350V/30mA, na formování elytů a podobný věci. Postavitelný z "materiálu typu SD"
No a zrovna ty BUY69 se přitom mohou hodit, snesou hodně. Pytel KF469 a BF259 se sejde taky, přitom normálně to všude vyhazujou.
Dají se přitom využít všelijaký trafa z RP, resp. anodovej sekundár. Pokavad je dole, tak všecky zbylý žhavicí se daj převinout na zdroj 0-35V/1A, na zdroj 3,2V/5A a rázem je ze skoro nepotřebnýho šrotu užitečnej přístroj.
Nějak se furt bojím to zpracovat jako samostatnej návod, ne kvůli materiálu, co se tam nechá použít i modernější, ale skrzevá to, že je to už fakt velký španung a laici s tím můžou mít vážnej problém.
Nejsem tak velkej alibista, co napíše něco ala "na vlastní nebezpečí" a pozabíjejte se třeba.
Já sám měl taky s vyšším napětím problém a přitom bych řek, že po všech těch letech se chovám celkem zodpovědně...jo hovno.
Pak zničehonic bum a krom jiného paprča popálená, jak po výslechu na gestapu.
- Přílohy
-
BUS11.pdf- (234.68 KiB) Staženo 243 x
-
DDR tranzistory1988.pdf- (123.29 KiB) Staženo 257 x