Digestor Norma - ako rozobrat vypinace?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

Digestor Norma - ako rozobrat vypinace?

#1 Příspěvek od rnbw »

Stary digestor Norma - po zapnuti zablesk a tma v celom byte. Ked som to zmeral ohmmetrom, tak po zapnuti ventilatora nameram asi 400 ohmov. Po zapnuti istica svetlo funguje, ventilator skusat nebudem.

Potrebujem teda rozobrat zospodu vypinace - znutra tam je plastovy kryt primontovany na plechovych drziakoch - tie su privarene na hornom plechu. Je to vsak nejake divne - zospodu su len matice a ked ich otacam, tak sa tocia aj skrutky. Tie su zvrchu zo strany plechu, takze sa tam neda dat skrutkovac. Ako to vo vyrobe skladali? 8O
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

Foto? Tych digestorov bolo x modelov.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Blbo sa to foti, je tam malo miesta a blesk sa odraza od veci, ktore fotit nechcem...
Přílohy
norma_2.jpg
Spredu - k tymto skrutkam sa neda dostat
(27.43 KiB) Staženo 261 x
norma_1.jpg
Zospodu
(59.46 KiB) Staženo 291 x
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

To ze spodu jsou matky? - jestli ano, tak šroub bys mohl podržet nožem, jinak bych zkusil bit v očkovým klíču a pak ručně vytočit bitem. Jinak když budeš těma matkama točit tak i přes to, že se protáčí ty šrouby, tak ta matka povolí.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Ano, zospodu su matky a navyse s vejarovou podlozkou.
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

To je verze s kolébkovými spínači? Tu jsme měli doma. Když jsem ji rozebíral do šrotu, šrouby šly povolit dost těžko. Podržel jsem si je starým příborovým nožem, jak radí Artaban. Jestli si dobře vzpomínám, vypínače byly přitlačeny k přední straně tím výliskem, co ti nejde sundat. Kabely byly k vypínačům pájeny. Větrák byl po 15 letech úplně zalepený, ale podařilo se mi ho vyčistit a mám ho schovaný.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Podle fotky to vypadá, že jsou tam šroubky s normálními drážkami (šlicama)? Kdysi jsem řešil podobný problém, nakonec jsem vzal tenčí plochý šroubovák, nasunul jej do drážky "z boku" a prstem jej tam přidržel. Drohou rukou jsem povolil pomocí goly matku.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Ano, koliskove vypinace. Jeden som uz cistil, lebo blblo svetlo, ale to som ho len vylupol zvonku (mam tam dve usporky a svieti to velmi pekne).

Skrutkovacom sa mi nepodarilo podrzat, skusim nejaky iny nastroj vymysliet.

Lepkavy sajrajt je vsade, ale ventilator sa tocil. Teraz to ale asi vzdal, asi ho vymenim.
PotPalo

#9 Příspěvek od PotPalo »

Niekedy pomôže taký trik: maticu najprv ešte trošku dotiahnuť, a následne povoliť. Mnoho krát to pomohlo, keď niečo nešlo hneď povoliť.
doktor365

#10 Příspěvek od doktor365 »

Do října jsem ji měl doma a vypínače jsem měnil za 30 let několikrát. Já je měnil z vrchu normálně jsem je vydloupnul. Ten kryt odspodu jsem nerozdělával.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

U rodicov som ich kedysi menil tiez zvrchu, ked sa rozpadli. Dal som tam nejake z GME a tie dodnes funguju.

Lenze tu bol niekde skrat - a neviem, ci vo ventilatore alebo kde.
samec

#12 Příspěvek od samec »

Ak to nejde, pouzi vacsie kladivo.

alebo https://goo.gl/images/nQdkTJ

Normalne by som to odlomil. No co. Akurat by som okrem opravy/vymeny vypinaca riesil navyse opravu/vymenu zlomeneho krytu. To predsa nemoze byt problem. Niecim by som ho podlozil (napriklad starsou vareskou) a priviazal zatahovacou paskou alebo kusom drotu.
:roll:

No dobre, alebo napriklad hlavicku chytit kliestami. Spravne tam mala byt matica (na vidlicovy kluc) a skrutka mala byt zdola. Alebo skrutku vystiknut stipackami a dat novu. Odvrtat asi nepojde. Mozno odrezat dremelom... Uf, ale az tolko casu by som tomu nevenoval.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

elektrosvit: Dakujem za radu, skutocne sa mi to poradilo tym priborovym nozom. Zvrchu drzat nozom, zospodu maticu uvolnit klucom. Predtym nastriekat WD40, trochu to rozpusti ten mastny sajrajt.

[edit]
Tak tento skvost socializmu musel navrhovat fakt niekto mentalne retardovany. Kable su prichytene o horny plech (nad ktorym je skrinka) dvoma skrutkami, zospodu su zase len matice. Hlavy skrutiek su tentokrat medzi hornym plechom a skrinkou :evil:
elektrosvit

#14 Příspěvek od elektrosvit »

Zázrak to nebyl, při silnějším větru se točil a táhlo ním do kuchyně. V zimě v něm zmrzla sražená vlhkost a po zapnutí větráku padaly kousky ledu do polívky. A hlavně ve srovnání s novějším odsavačem Mora prakticky nesál.
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud jsi tam měl tu klapku, tak Ti tam zas tak moc táhnout nemohlo. S tím tahem máš pravdu. Ale zase, co bys chtěl od jednoho celohliníkovýho mezaxialu, který zvlášt po letech vyžadoval rozborku a promáznutí - nebo výměnu za nový.
Co máme ten nový s tím radiálním celoplastovým větrákem (značku neznám), tak tím táhne taky, dokonce i když se zapne - je tam uvnitř mechanický přestavovač odtah/recirkulace (za předpokladu, že tam máš ty kazety s černouhelným prachem) a i když je to přeplý na odtah, nepatrně to profukuje zpět recirkulačníma dírama.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“