Panasonic TX-L32E5E nejde STBY

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lubanec

Panasonic TX-L32E5E nejde STBY

#1 Příspěvek od Lubanec »

Zdravím vás Pánové..Kutil soused mi donesl tuto tv,že mu z ničehi nic zhasla..Prý ji rozdekloval a byla v háji pojistka..Co jiného ho nenapadlo,než naletovat jinou a zapnou to..Samozdřejmě,znova shořela,tak ji donesl pak ke mě..Samozdřejmě byl prošlehlý tranzistor,proto lítala pojistka,jenomže jde o to,že po jeho výměně tv stále nic..Nesvítí ani kontrolka STBY..Proud jde k tranzistoru a dál nic..Netušíte,co by mohlo odejít dále?Přikládám desku s označením TNPA5596 ..Servisní manual mám,ale moc v tom nelítám..díky za rady..
Přílohy
Panasonic TX-L32E5B - PSU - TNPA5596 DR - TZRNP01RYUB.jpg
(111.05 KiB) Staženo 205 x
Jaj..To byla pecka..no joo..Kondenzátor byl nabitý(tudy proud jde)
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ze by vsetko zapojene v jeho GATE - odpor, riadiaci IO?
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

A možná i v Source. A jestli dal soused bytelnou pojistku, tak i vinutí trafa.
..to bude jen ňákej odpůrek
Lubanec

#4 Příspěvek od Lubanec »

Je to vůl,co mu říct..Již sem několik opravoval po šlusu tranzistoru(sencory,ecg,samsung) a vždy to běhalo,jenže pokud po zkratu zas napral zkrat,tak vážně nevím..druhý den laboruji..Main by to nemusel odnýst,né?Posílám foto zespodu..tam sou nějaké trandy,ale jen dvounožkové..jestli ty by něco mohli souviset..ale zkratlé nejsou..Pojistku dal,co píší na desce (5A)
Přílohy
IMG_20180304_210707.jpg
(221.61 KiB) Staženo 207 x
workhard
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od workhard »

nějaké trandy,ale jen dvounožkové.... Tak to by mě zajímalo, co s tím hodláš dělat :P
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Lubanec

#6 Příspěvek od Lubanec »

S těmi dvojnožkovými trandy sem myslel viz (video) oprava stby po zkratu,jenomže jinší deska..
https://www.youtube.com/watch?v=vpKZQjF7Khc
Lubanec

#7 Příspěvek od Lubanec »

V kroužku jak mám na desce,naměřím přes 200voltů,od tama to jde na trafo,ale to větší a za ním nic nenaměřím..ale stby trafo je to menší,né?Nebo to jde nejprv z toho většího proud?
Přílohy
Panasonic TX-L32E5B - PSU - TNPA5596 DR - TZRNP01RYUB.jpg
(110.07 KiB) Staženo 224 x
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

To s těmi dvounožkovými trandy je tak boží, že to asi dám v práci na nástěnku :-) Když se podíváš na desku z libovolné strany, tak uvidíš takovou hodně tlustou bílou čáru, tu ti tam jako servisákovi konstruktéři udělali, abys věděl, kde ji koupíš rovnou ze sítě a kde už je to galvanicky oddělené a proto si musíš sáhnout oběma rukama :-) A když se z hluboka zamysliš, tak si všimneš, že přes tu tlustou bílou čáru jde jen jedno trafo, tedy standby jde nutně také přes něj a to druhé trafo je pro podsvit. Tudíž je tam zdroj jen jeden. Pokud přečteš označení z řídícího IO, tak se ti k němu možná podaří najít datashet, v němž jsou obsaženy veškeré potřebné informace pro úspěšnou opravu. Pokud datasheet nenajdeš, tak opravu musíš provést jen na základě zkušeností, které zřejmě nemáš. Klíčové je být schopen koupit nový řídící IO, protože ten původní je na 99% po smrti, pokud je rozstřelený snímací rezistor proudu v source fetu, tak je IO mrtvý na 100%. Je třeba zkontrolovat všechny součástky mezi budící nohou IO a gate fetu a všechny součástky mezi current sense rezistorem a příslušnou nohou měření proudu. Dále pak celou cestu, kterou tekl zkratový proud, tedy zejména graetz. Pokud bys tomu výše dokonale nerozumněl, tak to nech opravit někomu jinému, jinak to ještě více rozvrtáš, nehledě na možný úraz el. proudem. Zkoušení přes žárovku je doufám samozřejmost.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jezevec »

Mně se zdá, že nejprv se vtom vrtal Hurvínek a teď to má Spejbl...
MetalGod

#10 Příspěvek od MetalGod »

Ještě máme v záloze Máničku, Žeryka a paní Kateřinu. Snad to někdo z nich opraví.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

No a nakoniec pred zapnutim zistit pricinu, aby to nezhorelo znovu...
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Nehledě na to, že budiče zdrojů typu GRENPOWER a podobný sračky s proměnným pracovním režimem se dost blbě shánějí. Pokud vůbec. Pak nezbývá než celý primár překopat a přizpůsobit na něco lidovějšího. Ale to už není pro začátečníky.
..to bude jen ňákej odpůrek
fredis

#13 Příspěvek od fredis »

Ty už auta neděláš a živíš se servisem placek? :wink: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Lubanec

#14 Příspěvek od Lubanec »

Pane Fredis..Vy umíte jen pěkně rýpat.. :-) Už sem říkal,že automechošem sem se před 20lety jen VYUČIL..Nikdy sem to nedělal..Od 13 let se rýpu v elektro..nějaké znalosti mám za tu dobu,ted lituji,že sem nešel na slaboproud,opravami tv se neživím a nikdy bych neživil..Dělám opravy z dobré vůle a přiučení..Sem snad v sekci začátečník,proto prosím o pomoc,pokud to jde :?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jezevec »

Lubanec píše:...Posílám foto zespodu..tam sou nějaké trandy,ale jen dvounožkové..

Až najdeš třetí nohu těch tranzistorů, posuneš se o kousíček dál, ale na opravu toho zdroje to furt nebude stačit. Nevidím žádný rozdíl mez tebou a tím předchozím "opravářem.
V první řadě se musíš naučit poznávat součástky a to nejlépe jednoduchými konstrukcemi.
Jedno ti řeknu, nejhorší závady jsou od takových samouků a všeumělů.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“