Zapojení motoru přes kondenzátor
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Zapojení motoru přes kondenzátor
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=84850&highlight=
roztočit větráček z mikrovlnné trouby, podařilo se mi to až tehdy, když jsem připojil tento motorek sériově přes 1.15uF kondenzátor, co původně napájel magnetron.
Ovšem, když jsem měřil napětí na všech komponentech, nestačil jsem se divit:
vlastní zdroj - 200VAC/58Hz
Kondenzátor - 287VAC
Motor - 224V
Měřeno to bylo (METEX 3890)
Navíc motorek krásně tiše běžel a otáčky šly regulovat od 50V nahoru.
Výsledek:
když se nedaří z obyč "Push-pul" měniče napájet asynchronní motorek se stíněnými póly, sériový kondenzátor je řešení.
- Artaban001
(při výše uvedených podmínkách byl odběr ze zdroje cca 1.5A). Bez sériového kondenzátoru se ventilátorek sotva roztočil - nejspíš mu nevyhovoval průběh střídavýho proudu a ten kondenzátor jej přiblížil sinusu.
Podle mě, kdybych měl počítat rezonanční frekvenci toho obvodu, musel bych počítat i indukčnost toho transformátoru co je v tom měniči (9WN661 82.2) ovšem, jak je to z indukčností rotujícího asynchronního motoru netuším.
EDIT: dodaný osciloskopický průběhy. napětí "zdroje" nastaveno cca na 50V, motorek se ještě neroztočil. Nechtěl jsem tam pustit vyšší napětí - kvůli nebezpečí poškození osciloskopu.
- Přílohy
-
prubeh_na_zdroji_pripojen_obvod.jpg- (26.59 KiB) Staženo 199 x
-
prubeh_na_kondenzatoru.jpg- (50.03 KiB) Staženo 195 x
-
prubeh_na_motoru.jpg- (30.86 KiB) Staženo 197 x
-
zdroj_naprazdno.jpg- (25.52 KiB) Staženo 208 x
- Artaban001
- Artaban001
ventilátorky, který obsahují ty asynchronní motorky, který jsou odolný - Známej si z takovýho motorku dělal komínovou klapku (motorek může být zabržděn a neshoří).
Motorek pohonu talíře Ti uvrtí selátko na grilu, i když pokaždý se roztočí na jinou stranu.
Ovládací panel můžeš mít jako hodiny v dílně - pokud je mikrovlnka digitálně ovládaná.
- Artaban001
Ono kolem těch mikrovlnek se už napsalo spousty blábolů, kterým se nedá věřit - konkrétně i ten, že jsou v Rusku zakázaný, což podle mě pravda není.
Jak by se jinak podařilo to, že naše známá má již mikrovlnou troubu od 1985-roku, dovezenou z SSSR.
A Fajnšmekři do jídla se stravují stejně čerstvě uvařeným jídlem, takže ohřev stejně neuznávají...