Potřebuji poradit s frekvencí, kde provozovat vysílač
Moderátor: Moderátoři
-
Pavell1
Potřebuji poradit s frekvencí, kde provozovat vysílač
Ale z diskrétních důvodů ji nechci provozovat v běžném rozhlasovém pásmu- 88-108MHz, takže mám 2 možnosti- poodjet s vysílací frekvencí nad 108Mhz (např na frekvenci 120Mhz) a nebo pod 88MHz (např 70MHz).
Vím, že nad a pod rozhlasovým pásmem jsou pásma různých služeb tak se chci zeptat, kde by to bylo "bezpečnější" přeladit, jestli nad 108 nebo pod 88.
Tím pojmem bezpečnější mám ny mysli to, že nechci např zarušit komunikaci letadla se zemí...
Samozřejmě vím, že vysílání obecně v těchto pásmech je zakázané, ale nechce se mi kupovat a nebo stavět speciélně nějaký vysílač a příjmač do radioamatérského pásma.
Jinak bydlím na vesnici a vysílací strana bude vysílat z lesa.
Díky za radu
Legální je ovšem vysílání na sdílených frekvencích (třeba 80 MHz, koukni na http://mujweb.cz/zabava/amtero/preladeni.htm ), jinak seznam dalších sdílených frekvencí je třeba na http://www.cbradio.cz/doc/_Other/GL, kde to máš i s přehledem zákonů a vyhlášek, které se k tomu vztahují.
-
Pavell1
Teď mě napadla ještě jedna možnost. Doma mám rádio, které má rozsah i pro staré pásmo OIRT tzn. že ho mohu přeladit od 65MHz do 108MHz. Takže teoreticky kdybych ten vysílač naladil např. na frekvenci 70MHz tak mě maximálně zachytí jen pár lidí, kteří mají staré rádio s rozsahem OIRT a nehrozí nebezpečí že bych rušil letadla.
-
Pavell1
Když už, tak si vyber frekvenci, která ti umožní provozovat přenos (jestli to jde) směrově, s účinnými a ne moc nápadnými anténami a na jaké dokážeš svými možnostmi a znalostmi postavit nebo upravit přijímač s vysokou citlivostí. Pak by se dalo uvažovat o minimálních potížích při průniku s "legálním" éterem okolo. Takže asi něco v pásmu UHF...
lege
Proto vysílání amatérským bastlem je vždy nelegální. Jedinou výjimkou je vysílání s platnou amatérkou koncesí. Ani pak není dovoleno nechat zapnutý TX v lese a pobývat jinde. Jde o tzv. neobsluhovaný vysílač, který snad mohou používat jedině pánové v kožených kabátech. Jakmile tě zachytí, jak jim do toho fušuješ, tak si hned pro tebe přijdou.
-
Pavell1
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Sendyx píše:Řešil bych to nějakou VHF soupravou s delším dosahem pro hud. nástroje a vybavit ji asi směrovou anténou + malým zesilovačem. Akorát to určitě nebude levné....
O to ale většině lidí jde! Proto jsou i ty PMR takové, jaké jsou. Kdo si koupí radiostanici Motorola nebo Tait? Proto máme pistáciové salámy v supermarketech.
Věřím tomu, že i za pár korun se dá udělat vysíladlo s 50-100 mW tak, aby nikoho nedráždilo, při cílené návštěvě sběrného dvora možná i zadarmo. Chce to ale pár zkušeností a pár měřáků, nebo obrovské zkušenosti a místo těch měřáků intuici a štěstí
Použít kvalitní mikroport je zdánlivě dobrý nápad, jen si nejsem jist, jestli právě tím připojením zesilovače nedojde k anulování jednoho z účelů celého řešení. Neznalý dokáže připojením přebuzeného zesilovače a nenaladěním anténního členu zarušit spektrum možná víc, než kdyby to celé uplácal sám.
Ale nechci nikoho podceňovat.