Řízení otáček ventilátoru
Moderátor: Moderátoři
Řízení otáček ventilátoru
Děkuji
- Přílohy
-
otacky.png- (53.63 KiB) Staženo 125 x
Pokud v proudu, tam mám jednoduché vysvětlení. Ventilátor je indukční zátěž, tam má smysl spínat od 90° pro čistou indukčnost, pro RL to bude méně (vaše 4 ms jsou tedy někde na hraně). Napětí triaku by mělo vypadat jako sinusovka bez prostředního kousku kolem amplitudy.
Jen tak pro zajímavost přikládám obrázky, které jsem vyštachal z nějakého oživování regulátoru s antiparalelními tyristory. Tam šlo o spínanou dekompenzační indukčnost ke kondenzátoru (SVC - Switched Variable Capacitor). Jak je vidět, taky jsme začínali s odpory, indukčnost jsme zapojili později a kondenzátory (ty už jsou mimo spínání, napevno, paralelně) ještě později.
- Přílohy
-
134304.BMP.png- Totéž na odporu. Fialová neměřila.
- (7.15 KiB) Staženo 123 x
-
152938.BMP.png- Podařilo se mi najjít jeden obrázek napětí na zátěži žlutě (ona to byla dvojce tyristorů, ale to je jedno) a proudu indukčností modře. Zeleně je napětí sítě, fialová je nepodstatná, to bylo řídicí napětí generátoru impulzů. Zátěž byla čistě indukční. Napě
- (7.87 KiB) Staženo 124 x
Nemusím snad připomínat, že jestli pracujete se sítí, je potřeba všechno dělat s maximální opatrností.
- monterjirka