Frekvenční modulátor BM 240

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MAHO

Frekvenční modulátor BM 240

#1 Příspěvek od MAHO »

Nemáte někdo schema modulátoru BM 240?
Díky za odpověď.
Milan

#2 Příspěvek od Milan »

Jedno velmi špatně čitelné z netu.
Přílohy
BM240.jpg
BM240.jpg
dobrman

#3 Příspěvek od dobrman »

Neniu

#4 Příspěvek od Neniu »

MAHO píše:Nemáte někdo schema modulátoru BM 240?
Díky za odpověď.

Schéma nemám, ale mám návod k obsluze, kdybys chtěl či potřeboval.
Jsem na cestě k šípku.
MAHO

#5 Příspěvek od MAHO »

Děkuji za schema, popis mám.
MAHO

#6 Příspěvek od MAHO »

Rozebral jsem BM 240 a zjistil, že realita neodpovídá skutečnosti. Ve schematu je osazen AZ11 a dvěma ECH21 a ve skutečnosi ( jsou tam originální popisky ) je místo AZ 11 EZ 80 , a místo ECH 21 na místě E1 je ECH 81 a hlavně je změna v zapojení u E2. Místo ECH21 je ECF 82.Tedy místo heptody je pentoda.
Nemáte někdo schema této varianty?
sis2

#7 Příspěvek od sis2 »

No tak máš přístroj s novějšíma elektronkama a ta změna heptoda-pentoda není podstatná. Vývody elektronek najdeš na netu a změna zapojení jde snadno dohledat podle skutečnosti - ne?
MAHO

#8 Příspěvek od MAHO »

Jasně, to taky vím. Myslel jsem si, že kdyby někdo měl toto novější schema, tak mě to zjednoduší kontrolu přístroje.
dobrman

#9 Příspěvek od dobrman »

servisní manuál:
https://uloz.to/!TEVjj4tIQqOm/tesla-bm240-1-sm-pdf

mimo jiné je tam zmínka:
Přílohy
zmena.jpg
zmena.jpg
MAHO

#10 Příspěvek od MAHO »

Děkuji mnohokrát. Nabídněte tento sken manuálu do sbírek manuálů Virtuálního muzea historické radiotechniky. Tam chybí.
dobrman

#11 Příspěvek od dobrman »

není to můj scan.
je to stažený z elektrotanya.com
Milan

#12 Příspěvek od Milan »

Poznámka k zamčenému příspěvku :

Přístroj je určen dle návodu jako doplněk k vf generátoru k získání frekvenčně modulovaného signálu , který běžné vf generátory starších typů neumí vyrobit ( jen amplitudová modulace) . Je to proto, že když budeš rozmítat nějaký vf oscilátor třeba varikapem nebo jako zde reaktační elektronkou, budeš mít podle nastavené základní frekvence oscilátoru odlišný zdvih a nebudeš mít na obrazovce žádné měřítko resp. se bude měnit se změnou naladění oscilátoru.Pak musíš mít ještě nějaký generátor
frekvenčních značek s určitým odstupem , jinak víš houby,co to vlastně ukazuje na obrazovce. Řešení zde použité tento problém obchází - frekvenčně se moduluje reaktační elektronkou signál o pevném kmitočtu a jeho smísením se signálem známé frekvence z generátoru ( třeba BM205) vyleze ven frekvenčně přeladitelbý modulovaný signál se známou frekvencí a zdvihem.
Rozmítání se dělá zde pilou z čas.základny osciloskopu kvůli synchronizaci
obrázku na obrazovce.
Bez připojeného generátoru musí, při připojené pile, být na výstupu 2,5MHz
s příslušným zdvihem. Není-li, je někde vada .
Skutečně v návodu není uvedena amplituda pily ani amplituda signálu z vf generátoru . U generátoru to nevidím kriticky, dal bych ji srovnatelnou s
velikostí signálu 2,5 MHz, u pily je to problém - její velikost ovlivňuje zdvih.
Zkus pohledat u Tesla/Křižík osciloskopů z té doby ,zda není jejich výstup pily nějak standartizován. Např. u BM370 je někde v textu amplituda výstupu z čas. základny cca 6V.
MAHO

#13 Příspěvek od MAHO »

Děkuji za vysvětlení. Z výstupu, bez připojeného generátoru, leze 2.5 Mhz. Což je v pořádku.
Po připojení vnějšího generátoru ( třeba 10 Mhz ) je na výstupu je stále 2.5 Mhz a ne , jak se píše v návodu, jejich rozdíl.
To je asi chyba.
sis2

#14 Příspěvek od sis2 »

To nefunguje tak, že když např. přivedeš 10 MHz, tak že na výstupu uvidíš jinou sinusovku s frekvencí rozdílu obou signálů. Směšováním vznikají ve výstupním spektru součtové a rozdílové složky. Jejich amplituda není zpravidla tak velká, aby byla na výstupu vidět "jiná" sinusovka, jen bude ten základní průběh poněkud odlišný - ty kombinační složky (produkty směšování) jsou dobře vidět na spektrálním analyzátoru - tam je taky vidět, o kolik mají nižší úroveň.
Nižší úroveň produktů směšování (pro nastavování či slaďování FM přijímačů) nevadí, na to je dostatečná...
Milan

#15 Příspěvek od Milan »

No vidět by ji mohl, kdyby byl za směšovačem filtr na ni naladěný. Ten zde
nahrazuje měřený filtr, např. pásmová propust mf zesilovače. Je to proto, protože ten filtr, pokud by byl uvnitř přístroje, musel by být přeladitelný - a tímto zjednodušením se ušetřil včetně jeho ladění . Možná ještě jednodušeji,
jak píše kolega , na výstupu směšovače je celé spektrum kmitočtů, z nichž si ten tvůj měřený filtr vybere potřebnou frekvenci .
A jinak nevím, jak bys chtěl třeba se signálem 10,7 MHz pozorovat na té sinusovce osciloskopem její frekvenční modulaci se zdvihem třeba 15 kHz - já to teda přímo neumím/nevidím .
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“