Blokování MKO s 555 (556)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Neniu

Blokování MKO s 555 (556)

#1 Příspěvek od Neniu »

Po několika OT dotazech tu mám i něco technického :)

Dávám dohromady jedno takové zapojení a jsou to vlastně dva klopné obvody za sebou. První je astabilní s proměnlivou frekvencí a druhý je monostabilní, který je tím prvním spouštěný. Oba jsou vytvořené z obvodu 556 a na sebe navázané přes kondenzátor a diodu. Funguje to výborně.

No a k dotazu: Docela by se hodilo ten monostabilní obvod občas zablokovat. Prostě aby astabilní běžel dále, ale monostabilní zůstal v klidu. Napadají mne dvě možnosti:

1. prostě rozpojit cestu signálu z AKO do MKO
  2. MKO držet v základu pomocí jeho resetovacího vstupu
  3. nechat si oba KO dělat co chtějí a prostě odpojit koncový stupeň

No a otázkou je, co je lepší a proč? K výsledku vedou všechny tři možnosti, ale zajímalo by mne, co považujete za "čistší řešení".
Jsem na cestě k šípku.
masar

#2 Příspěvek od masar »

Tady "účel světí prostředky", takže pokud řešení vyhovuje zadání, je dostatečně "čisté".
Jinak by bylo nutno se ptát, zda není problém, když se výstupní impulz při rozpojení zkrátí, "obohatí" o kliksy atd.
:wink:
Neniu

#3 Příspěvek od Neniu »

Jen dodám, že to je takový jednoduchý diskotékový stroboskop, nic světoborného ani nic, na čem by záviselo zdraví či životy nebo dokonce majetek.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#4 Příspěvek od Neniu »

masar píše:Tady "účel světí prostředky",

Si někdy říkám také :)

masar píše:při rozpojení zkrátí, "obohatí" o kliksy atd.

To je právě to, připadá mi, že nejlepší řešení je to přidržení MKO v resetu. To rozpojení cesty hrozí indukcí nějakého rušení do vodičů mezi deskou a vypínačem a MKO se může spustit. Odpojení koncového stupně považuji za slušnou kulišárnu, protože hlavně při připojování to bude asi různě kmitat. Na druhou stranu i to se dá udělat čistě, například pomocí součinového hradla a podobně.

Schválně, co řeknou ostatní :)
Jsem na cestě k šípku.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Když se podíváš na vnitřní zapojení tý 555, tak vývod RESET, na kterej je přivedený napětí nižší než je daná rozhodovací hodnota, ve vnitřním zapojení zabrání naprosto čistým způsobem zahájení nabíjení časovacího kondíku - a co víc, v podstatě okamžitě ho i vybije na zbytkový napětí daný saturačním napětím otevřenýho tranzistoru. Každej další časovej cyklus proto bude začínat ze stejnejch podmínek ± nějaká teplotní tolerance okolních součástek, nic dalšího, žádný další vlivy. Je jasný, že na diskotéce žádnou extra přesnost nepotřebuješ, ale když chceš TECHNICKY ČISTÝ ŘEŠENÍ, ten nulovací vstup je ideální.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

S 555 nedělám, takže můžu nějaké jednodušší řešení přehlédnout, ale za čisté řešení bych považoval doplnit obvod o jednoduchou logiku, aby se MKO zablokoval až když není spuštěn. Byl by tak ošetřen veškerý bordel na výstupu a výstupní impuls by měl vždy konstantní délku. A kdyby to mělo být úplně čisté, zastavil by se i AKO, pak by i po uvolnění MKO bylo chování obvodu jasně definované.

Vlastně úplně nejjednodušší by bylo zastavovat AKO, MKO by si doběh svůj cyklus a zastavil by se taky. Po odblokování AKO by bylo chování obvodu jasně dané.
Neniu

#7 Příspěvek od Neniu »

Kremik píše:Vlastně úplně nejjednodušší by bylo zastavovat AKO, MKO by si doběh svůj cyklus a zastavil by se taky. Po odblokování AKO by bylo chování obvodu jasně dané.

Tak to mám udělané teďka, ale právě po zkušenostech s tímto řešením hledám něco lepšího. Protože já na ten AKO mám zapojenou i kontrolku a ta, logicky, zhasne také. Pro pohodlnější práci a nastavení by se hodilo, kdyby blikala stále. Druhý prototyp bude mít to blokování MKO a zatím se kloním k tomu blokování přes reset. I podle názorů zde to vypadá jako nejlepší řešení.
Jsem na cestě k šípku.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Pokud chceš zastavovat až MKO, je vhodné použít zapojení, které dokončí započatý impulz. K tomu stačí jen vhodně zapojit spínač STOP.
Protože jsi sem nedal svoje zapojení obvodu, nelze hodnotit jeho "čistotu" v ostatních ohledech (parametrech). Důležitý je hlavně spouštěcí obvod MKO (způsob zapojení derivačního členu, pokud je použit a pod.).

Přílohy
Stop 555.png
Stop 555.png
Neniu

#9 Příspěvek od Neniu »

masar píše:je vhodné použít zapojení, které dokončí započatý impulz. K tomu stačí jen vhodně zapojit spínač STOP.

No tohle je geniální nápad, děkuji :) Vypadá to jako konina, ale když si člověk uvědomí, jak to funguje, tak to je fakt super. Budu to muset vyzkoušet, jak se to bude chovat v reálu, ale vypadá to fakt dobře :)
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#10 Příspěvek od Neniu »

masar píše:Protože jsi sem nedal svoje zapojení obvodu,

Nepřipadalo mi to úplně nutné, ale tak proč ne. Není to nic světoborného a určitě by to šlo udělat i lépe.

S původním zapojením by to asi jednoduše nešlo, ale desku už mám upravenou pro zapojení toho odporu a spínače, šlo to celkem snadno. Až podezřele :)
Přílohy
clipboard01_154.gif
Původní zapojení obvodu.
(9.11 KiB) Staženo 285 x
Naposledy upravil(a) Neniu dne 21 srp 2018, 16:47, celkem upraveno 1 x.
Jsem na cestě k šípku.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

To je docela odvážný zapojení. S tím bude ještě dost práce...

Hubert_79 mě inspiroval, máš tam Obrázek :lol:
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 09 črc 2018, 20:55, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Neniu

#12 Příspěvek od Neniu »

ZdenekHQ píše:To je docela odvážný zapojení.

Co je na tom špatně? Funguje to výborně :)
Jsem na cestě k šípku.
masar

#13 Příspěvek od masar »

Mně připadne celkem standartní. V čem je ta "odvaha"?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Začnu tím jednodušším. Klasická 1N400x je docela líná dioda. Navíc je tam zbytečná. A pokud nevidíte to druhý, tak hledejte. Sice to asi funguje, ale korektní to není ani omylem.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
masar

#15 Příspěvek od masar »

ZdenekHQ píše:...Klasická 1N400x je docela líná dioda. Navíc je tam zbytečná...
O tom, zda je dioda zbytečná nebo ne, rozhoduje to, co je před ní a to tam vidět není. Z téhož důvodu nelze odvozovat, že je v daném zapojení "líná".
Ostatní zapojení se také nijak nevymyká standartu ani datasheetům, tak to vyklop a nedělej z toho estrádu, tajnůstkáři. :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“