ZIP při zúžení do jednoho pruhu na dálnici.
Moderátor: Moderátoři
ZIP při zúžení do jednoho pruhu na dálnici.
https://www.novinky.cz/auto/477912-dela ... lnici.html
Zde se chci zmínit o často diskutovaném pravidlu ZIPu. Myslím si, že u tohoto pravidla se nikde nezdůrazňuje jedna zásada, která plynulé střídání v místě ZIPu umožňuje.
- Dnes se k místě zúžení sunou řidiči v koloně většinou pomalou jízdou (obvykle přerušovanou zastavováním) s vozidly nalepenými těsně zasebou. V místě ZIPu se musí zastavit úplně a řidiči se pak z nuly střídavě rozjíždějí ze dvou do jednoho pruhu (agresivní řidiči se často vnucují bez ohledu na střídání).
- Podle mne by bylo daleko rozumnější, aby si v koloně před ZIPem vytvářeli řidiči rozestupy na délku asi dvou vozidel. V tomto případě by bylo možná vjíždět střídavě a plynule do ZIPu bez nutnosti zastavit, než projede vedlejší vozidlo.
Dnes si můžeme všimnout, že před zúžením je průměrná rychlost dvou pruhů kolony tak do 10 km/hod (většinou i méně). Jakmile se vjede do jednoho pruhu za zúžením, ihned se rychlost toho jednoho pruhu zvýší na obvyklou povolenou rychlost, tj. cca 80 km/hod, a ještě je mezi vozidly dostatečný a bezpečný odstup. Při vytváření odstupů před zúžením by se tedy rychlost kolony před zúžením mohla přirozeně podstatně zvýšit, ohaduji možná až na 40 km/hod. To už by bylo zřetelně poznat.
Mne spis serou hnupi kteri jedou v levem pruhu kdyz je pravy volny. Tohle by se melo trestat uplne stejne jako to kdyz tim nekoho naserou a on je pak vybrzduje. A je jedno jestli jedou 110 nebo 130.
A že to tím jedním pruhem nezrychlí? Samozřejmě, že ne, vždyť právě v tom jednom pruhu je obvykle omezení rychlosti na osmdesátku, a ještě to hlídají radarem. Kdo si dovolí vypadnout tak rychle, aby nezdržoval, ale nebyl popotahován za rychlost?
hnupi kteri jedou v levem pruhu kdyz je pravy volny
Přestupek předjíždění zprava neexistuje. Existuje jen přestupek "nechat se předjet zprava". Pokud někdo jel rychleji ve svém pravém pruhu a dostal se před vozidlo v levém/levějším pruhu (nesprávně pojmenováno jako "předjetí zprava"), bylo tam místo na to, aby ten pomalejší jel vpravo (par.12/1). Na tom jsme se shodli i s hlídkou na D1, která jela celkem pomalu v prostředním pruhu, já jen pokračoval přímo ve svém pravém. Kdybych měl předjíždět levým pruhem, jak původně naznačovali, musel bych nebezpečně přejet přes dva pruhy tam a zase přes dva zpět předpisově do pravého.
Jinak pokud dojíždím pravým pruhem někoho v levém, mám za to, že on pravděpodobně bere svůj pruh jako průběžný a pravý pruh jako připojovací či odbočovací a podle par.17/1 tedy "Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu." Nebo také v případě třech pruhů lze vozidlo blikající/přejíždějící mezi středním a levým pruhem bez problémů předjet pravým pruhem viz též par. 17/1 "Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy."
Zajímavá situace je také v případě, že dvě vozidla jedou stejně rychle vedle sebe v pruzích a to v levém pruhu zpomalí. Co má dělat řidič v pravém pruhu? Bude to "předjíždění zprava?"
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Co mě taky drtí - dálnice, tři pruhy a co idiotů jede prostředkem. Dementi.
termit256 píše:Osobne nechapu proc je u nas zakazano predjizdeni zprava. Nevim jak po evrope, ale v usa mohou predjizdet z jakekoliv strany a neni s tim zadny problem.
Je dobře, že předjíždění zprava je zakázáno mimo souběžné jízdy kolony.
Stalo se mi na dálnici, že jsem předjížděl rychlostí kolem 130 km/hod kamion a zezadu se na mne přiřítil a přilepil spěchající divoch. Hned když jsem kamion minul, chtěl jsem autu za mnou uhnout do pravého pruhu. V poslední setině vteřiny jsem zahlédl, že ten divoch ihned po předjetí kaminu na ty svoje koně šlápnul a předjížděl mne zprava, kde bych ho nikdy nečekal.
Ta setina vteřiny mrknutí do pravého zrcátka mne zachránila od nehody. To předjetí zprava v dané situaci je hodno jen kobylí hlavy.
jinak řečeno "nezařadil jsem se do pravého hned a nechal jsem pravý pruh zbytečně dlouho volný, jiné vozidlo se ZA MNOU do volného pravého pruhu před kamionem zařadilo". Předpisově vpravo jel ten s koňma, sorry.ihned po předjetí kaminu na ty svoje koně šlápnul a předjížděl mne zprava
Ruprecht píše:.......jinak řečeno "nezařadil jsem se do pravého hned a nechal jsem pravý pruh zbytečně dlouho volný, jiné vozidlo se ZA MNOU do volného pravého pruhu před kamionem zařadilo". Předpisově vpravo jel ten s koňma, sorry.
Nesouhlasím s tvým hodnocením, když jsi u toho nebyl. Vyhodil jsem blinkr vpravo a chtěl jsem co nejrychleji uhnout vpravo do pruhu před kamion. Ten s koňma mě neměl právo předjíždět zprava, i když se mu z pohledu jeho koní mohlo zdát, že můj úhybný manévr je pomalý. Zprava se zkrátka předjíždět nesmí. Mohl na mne blikat, mohl se zlobit, a ale žádné sorry, že mne "předpisově předjede vpravo".
Pokud by bylo u nás na dálnici předjíždění zprava povolené, tak si budu hlídat při přejíždění z pruhu do pruhu oba sousední pruhy. Ale udělat myšku před kamionem, aby mne jeho kočár předjel vpravo, tak to nemohu nazvat jak píšeš "předpisovým předjetím".