Raritní kondenzátory Tesla

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

Raritní kondenzátory Tesla

#1 Příspěvek od judeware »

Jen pro zajímavost.

Viděl někdy někdo typy TC942 a TC 943? Stojatá provedení starých českých kondenzátorů jsem totiž dosud neviděl. :? Parametry mají jakž takž.

Na okraj uvádím oba TE67x. Hodnotou jsou "do plusu", ESR pár setin ohmu. Nikdy nezklamou...
Přílohy
IMG_0281.JPG
Ojedinělé stojaté kondenzátory Tesla
Ojedinělé stojaté kondenzátory Tesla
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Co je na nich tak raritního? Taky jsem s nimi dělal a zařízení, v nichž jsem je použil, pokud vím, stále dělají, co mají, a jak mají.
A taky, jestli si dobře vzpomínám, jen málo jich mělo kapacitu pod deklrovanou hodnotou.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

Moc toho nepamatuješ, musely jich být miliony, stačí kouknout do tranzistoráků, třeba Dolly atd. atd.
kokun

#4 Příspěvek od kokun »

Milan píše:Moc toho nepamatuješ, ...

A ty "axiální" (TE67x) bývaly rovněž v mnoha tvp Tesla - např. Color univerzal, 110, 110-ST, anebo v přenosných Satelit, Merkur, Pluto, . . .

Hill píše:...
A taky, jestli si dobře vzpomínám, jen málo jich mělo kapacitu pod deklrovanou hodnotou.

Jj - zaručovaná kapacita běžně +100% a -20% (do toho "mínusu" nejdou ani po těch letech) a ne jako u těch dnešních, kdy i nový má málokdy "štítkovou" hodnotu kapacity :wink:
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od vladimirek »

Jsi moc mladý, dřív jich bylo všude.
Vladimír
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Pokud z TC941-943 neodpadla ta kapka epoxidu nahoře, kterým byly uzavřené proti vysychání, tak mají kapacitu dodnes.
Bohužel kvůli špatnému odmaštění a přípravě povrchu ta kapka epoxidu odpadávala často. Pak ten kondík byl do roka a do dne suchý na troud.

Kvůli tomu odpadávání uzavíracích kapek s nimi byli finální výrobci nespokojení. Proto se dají najít jen v poměrně úzkém okruhu výrobků a z určitého časového období, jako např. Monika a první Dolly. V dalších Dolly i v Menuetu a podobných už byly raději použité malé axiály naštorc, zpočátku "subminiaturní" TC922-924 a později už řada TE980. Tím se ale jejich montáž strašně znepřehlednila a jejich opravy, to bylo jako za trest.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 10 srp 2018, 18:54, celkem upraveno 1 x.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Byl u TE67x nějaký zvláštní důvod pro použití páskových vývodů? Jeví se mi to výrobně náročnější a dražší.
Taky je částečně omezená možnost ohybu.
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Rusové do páskových vývodů prvních tranzistorů razili označení a datum výroby.
sinclair

#9 Příspěvek od sinclair »

Pásek, vyseknutý s Fe pocínovaného plechu pod hliníkovým nýtem asi drží lépe a déle, než např. kulatý měděný drát.
Možná šlo i o úsporu mědi - kvůli velikosti a váze větších pouzder řady TE670 by případné kruhové měděné vývody musely mít nejmíň 1mm v průměru, aby se neuklepávaly.
To se potvrdilo u jejich "B" řady, které měly kruhové Cu vývody 0,8 a byly často utržené, pokud nebyly fixované do desky přídavným páskem.
Větší a těžší pouzdra "růžové" řady TE980 taky mají Cu vývody 0,8mm. Kvůli váze.
judeware

#10 Příspěvek od judeware »

Opět jsem díky chvatu špatně volil některá slova. :)

Za rarity jsem považoval ony TC942(3).
Na moderní modré stojaté TE014 jsem narazil taky jen párkrát (na dotaz, proč se na ně ve výrobě v ČR nepřešlo, už jsem tu dotaz položil, moc mě neuspokojil, ale nechtěl jsem téma stojatých Tesel moc rozvádět).
Ležaté typy TE a TF potkávám dodnes a shromažďuju (prověřené) v neomezeném množství.

Děkujeme (má maličkost a např. o rok starší zdejší matador EKKAR) nicku vladimirek za lichotící mentorskou větu, ale já konkrétně "při svém mládí a svěžesti na prahu dospělosti" atakuji hnedle padesátku. :D
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

S těmi bleděmodrými radiálními TE013/TE014 se to mělo podle pamětníků tak, že kvůli lajdácké přípravě výroby i všemožnému šetření měla jejich výroba obrovskou zmetkovitost.
Proto se jich do sériové výroby či do prodeje dostalo tak málo.
Mně samému se povedlo tento typ za celou 2. polovinu 80. let koupit jen jednou. A to víceméně náhodou, ne cíleně. Vůbec jsem o jejich existenci totiž nevěděl.
Tak potom i ostravští, uhlím a ocelí kojení soudruzi moudře usoudili, že bude schůdnější i levnější, dovézt typy pro náročnější aplikace od soudruhů z NDR, případně od těch fujfuj jugoslávských partyzánů :D
Náročnějšími se zřejmě myslely aplikace, kde už nevyhověly TE002-006.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“