Vynalézavost - slovíčkaření

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

Vynalézavost - slovíčkaření

#1 Příspěvek od Crifodo »

Nezabývám se problematikou rozvaděčů systematicky, tak nevím jestli se ke mně dostala přesná nezkreslená informace.
Z praxe je známo, že sestavit rozvaděč z prázdné skříně osazením jisticích prvků a svorkovnic může pouze firma schopná zajistit typovou zkoušku, a nebo použít hotový kompletně vystrojený rozvaděč. A že se to ne vždycky striktně dodržuje. Ne každá elektromontážní firma protáhne svůj rozvaděč zkušebnou.
Nedávno jsem byl infomrnován, že to jde legálně proto, že se použije místo slova "rozvaděč" sousloví "kryt úplný" čímž se litera vyhlášky noblesně obtancuje.
Je to pravda? je to v nějaké vyhlášce doslova?
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Pro domovní instalace se jmenovitým proudem do 63 A a zkratovým proudem do 10 kA skutečně můžeš sestavit rozvodnici do skříně splňující požadavky na úplný kryt podle ČSN EN 60670-24 a smíš dovnitř osadit pouze přístroje a příslušenství stanovené výrobcem té skříně (verze PD, čili úplný kryt pro předem určená zařízení na DIN-lištu, u kterých není třeba počítat oteplení). Na většinu stavebnic z různých baubau a obibau se to tedy nevztahuje, na tu skříň musí být certifikát a nelze do ní nacpat kdejaké osazení.
Jedině v tom případě nevyrábíš rozvaděč, ale jen integruješ spínací přístroje do úplného krytu.
Tím však nevznikl nový výrobek, u kterého se revizák spokojí s prohlášením o shodě a protokolem o typové zkoušce od výrobcš. Vznikce jen součást instalace a musí se na tom provádět výchozí (i periodické, jsou-li předepsány) revize i na tom osazení.
Prodejce pochopitelně musí doložit, že podmínky ČSN EN 60670-24 příslušná skříň(ka) splňuje.
Někteří výrobci nabízejí už i vyhovující skříně s jednou DIN lištou ve verzi GP (pro všeobecné použití, zpravidla multimediální pro wifiny, routery, STA a podobně), do nich však není dovoleno osazovat instalační přístroje jako chrániče a jističe, jen zásuvky. Spučet ztrátových výkonů osazených spotřebičů nesmí překročit maximální povolený ztrátový výkon udávaný výrobcem pro příslušnou velikost krytu.

V podstatě jde o právní kličku, jak obejít to, co zařazením rozvaděčů a rozvodnic mezi výrobky spáchali právníci před lety...
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Hill píše:
V podstatě jde o právní kličku, jak obejít to, co zařazením rozvaděčů a rozvodnic mezi výrobky spáchali právníci před lety...

Který idiot dopustil právníky v technických záležitostech, proboha.
Yarda1

#4 Příspěvek od Yarda1 »

Crifodo píše:Který idiot dopustil právníky v technických záležitostech, proboha.
Připomněl jsem si soudruha Bartáka blahé paměti. Na nějakém školení nám povídal:
Paragraf je klikatej, soudruzi, a kdyby bylo všechno jasný, tak na co bysme měli právníci.

Na nějakém odborném školení nám bylo řečeno, že se to dá obejít, když firma co vyrábí rozvaděče si dá ocertifikovat a odborně pochválit typový rozvaděč plně osazený a ty bumážky se pak dají použít i pro rozvaděče stejného typu osazené jen částečně.
Nebo že když se buduje nějaký technologický celek, tak se ocertifikuje i s rozvaděči co jsou tam použité.

Zaplat Pán Bůh, že jsem tohle nemusel řešit.
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 21 srp 2018, 08:27, celkem upraveno 2 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Já se pak teda těším, až se bude v špitále určovat diagnóza a pak medikace podle novelizovaných směrnic nebo demokraticky hlasováním včetně závozníka a uklizečky.

Tahle doba je zralá na reset...
palmalsport

#6 Příspěvek od palmalsport »

Ono se to dá udělat i jinak. :D
U strojního zařízení, se prostě ten rozváděč vyrobí dle ČSN EN 60 204-1,ed.2, listopad 2009, a je hotovo.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Crifodo píše:
Hill píše:V podstatě jde o právní kličku, jak obejít to, co zařazením rozvaděčů a rozvodnic mezi výrobky spáchali právníci před lety...

Který idiot dopustil právníky v technických záležitostech, proboha.

Dopustil není správný výraz: právníci si vždycky najdou, na čem předvést svoji nepostradatelnost (a tedy dlouhodobě vydělávat), tak si našli kličku, jak se nepozorovaně protáhnout mezi techniky, zamlžit jim výhled, a než se rozkoukají, plivnout jim do jinak čistého vína.
Že by jim tu snahu ale firmy vyrábějící rozvodnice kompenzovaly, není známo.
Velké rozvaděče stejně nikdo na koleně nevyráběl, na to už bylo potřeba nějaké vybavení...
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Yarda1

#8 Příspěvek od Yarda1 »

Já bych právníky v technických záležitostech až tak úplně neodmítal. Ale museli by to být právníci co by se dobře vyznali i v technických záležitostech. Třeba já jsem se jednu dobu živil vydáváním ES Prohlášeními o shodě. A docela by se mi hodilo mít na drátě takového právníka co by mi poradil jak to formulovat a jaké má mít náležitosti, když zařízení může být elektrické, strojní nebo neúplné strojní.
Ona zařízení měla elektrický pohon i kliku, když elektrika vyplivne a je potřeba něco udělat. Tak jsem se pídil a nedopídil, jestli je někde stanoveno, jakou silou se může tou klikou točit. jednak, aby průměrný člověk tou klikou mohl otočit jednak jak omezit sílu na kliku, kdyby nějaký koumák do ni zašprajcoval násadu od krumpáče, zabejčil a pak se řešilo, kdo za to může, když se něco ulomí.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Mám na to trošku jiný pohled- jakmile se někdy někde řeší pojistná událost, tak pojišťovna vyrukuje se svými právníky. A pokud není něco jednoznačně dáno, tak se pojišťovna (přes tyhle právníky) dokáže zbavit plnění.
Proto dnes vzniká spousta všelijakých nařízení, které se zdají až nesmyslné, ale vznikly z tohoto vývoje.
Utvrdil mě v tom letos můj strýc z Kanady, který právě rozvaděče vyrábí- v Kanadě je spousta nařízení, které vznikly z důvodů průserů. V USA je toho údajně míň, ale zase se nerozpakují to hodit na nějakého chudáka, který namontuje o desetinu palce delší šroubek :?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Kámoš má typovou zkoušku na pár rozvaděčů do 80A. Já mu je vyrábím, on dává štítek, pohoda. Už mám i zkušební zdroj 5kV.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Hill: já to slyšel tak, že zařazení rozvaděčů mezi výrobky a tím pádem podléhající atestu byl komplot, který měl nahnat prachy zkušebnám.

Že to šlo jinak, se stačí podívat do minulosti. Na normy za pana Křižíka, a jestl v té době se země rozvíjela nebo naopak ji nedokonalé a právně neošetřené normy decimovaly ve prospěch výroby v jiných částech světa.
TAKJAN

#12 Příspěvek od TAKJAN »

Definice rozvaděče je ale: rozvaděč nn (rozvaděč) (low-voltage switchgear and controlgear assembly (assembly)):
kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženým řídicím, měřicím, signalizačním, ochranným, regulačním zařízením atd., za jejíž úplné sestavení je odpovědný výrobce, včetně všech vnitřních elektrických spojů, mechanických vazeb a konstrukčních částí
Poznámka 1: Součásti rozvaděče mohou být elektromechanické nebo elektronické.
Poznámka 2: Z různých důvodů, např. dopravních nebo výrobních, mohou být určité montážní operace provedeny mimo závod výrobce.

Z elektrika.cz.
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Výrobce Bonega provozuje webovou aplikaci pro bezplatné ověřování návrhu rozvaděčů, s vygenerováním dokumentace včetně štítku a QR kódu. Použití je pro sestavu univerzálních modulových rozvodnic oprávněnou firmou.

Návrh rozvaděče online
TAKJAN

#14 Příspěvek od TAKJAN »

Myslím, že i další výrobci. Zrovna bonega.......
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

Je pravda, že přístroje Bonega jsou spíš ekonomický kompromis. Ale v nabídce aplikace jsou i komponenty jiných výrobců, je možné zadat i vlastní.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“