Pocit tepla při expozici UV-A záření

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Pocit tepla při expozici UV-A záření

#1 Příspěvek od MetalGod »

Získal jsem lacino 40ks 5mm UV LEDek (λ=390-400nm), tak si říkám, že z toho spáchám nějakou chujovinu. Sice to jsou sračky, co má každá jiný parametry (hlavně při velmi nízkým proudu - některý svítěj (ultra)fialově, některý modrozeleně, některý vůbec), ale oproti předchozím jim nesvětýlkuje pouzdro. Udělal jsem LED "žárovku", kde je 25 LEDek v sérii, do každý teče 18mA, takže příkon LED je kolem 1.5W. Svítí to pěkně, byť jen do úzkýho kužele (cca 15°).
No a o co jde? Při vložení ruky do světelnýho kužele pociťuju teplo, dokonce metr a půl od zdroje (samozřejmě čím blíž, tím je teplo znatelnější). Čím to je? Buď z čipů sálá teplo (teplota pouzder se provozem oteplí o 10°C, teplotu čipů neznám; nepravděpodobý, hicuje to okamžitě po zapnutí), nebo že by nějakej druh fluorescence, kdy kůže začne "zářit" dlouhovlným, čili tepelným IR zářením? Nebo snad ňákej exotermní fotochemickej proces?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nejspíš fotochemická stimulace receptorů tepla v kůži - anebo prostě placebo efekt ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Myslím, že ze sraček spácháš zase jen sračku. To už tak bývá. Naši asijští kamarádi jistě rádi poradí :D
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Dědku :roll:, je tam sice kundíkovej zdroj, ale dost předimenzovanej. Můstek snese trvale 3A a prorazí se při >1kV, X2 kundík 330nF snese 310V~, filtrační elyt je na 450V, odpor před můstkem i za elytem, na vstupu mezi odporem a můstkem je varistor, do LED, který snesou prej až 30mA trvale, pouštím 60% proudu (respektive 90% pro 20mA).
Kde vidíš sračku? Hele, já je vypájím, pošlu Ti je a ty mi za ně pošleš takový, který za sračku nepovažuješ. Jo?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
sinclair

#5 Příspěvek od sinclair »

Ale šak to sám píšeš, že to jsou sračky. Takže 40ks sraček=dobrej přístroj? :twisted:
weed_smoker

#6 Příspěvek od weed_smoker »

Tu fotoneurologickou reakci umí laser,i ten červenej 5mW(zblízka do 100mm) a ten zelenej to umí i na dálku( zkoušeno 25m).LEDky tolik ne,ale v zimě jsou taky poznat.
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Mám vyrobený červený laser z DVD-RW mechaniky, ale nehreje, tak neviem...
Skôr by som povedal, že tie LEDky budú dávať aj IR svetlo. Veď sprav pokus, daj tam niečo studené, či sa to zohreje. Ak áno, je tam IR zložka. Ak nie, je to reakciou v koži na UV svetlo.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Měl jsem v autě indikátor s LEDkama (9 LED/7 barev,vysocesvítivý čirý 20mA) a svítilo jich víc naráz(indikátor baterky,kapalin,námrazy… prostě upravenej Vomelův AUTOTEST) a v zimě to cejtit bylo,někdy docela dost.Svítilo tam víc barev mimo "fialový" UVA i modrá,červená,dva odstíny zelený... a prsty jsem měl od toho ani ne čtvrt metru(bylo to vedle budíků nad vypínačem světel,kam se do Felicií dával takovej ten "počítač" s 4-místnym LCD a dvoutlačítkem).
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“