může být kliknutí na neznámou mailovou adresu rizikové?
Moderátor: Moderátoři
může být kliknutí na neznámou mailovou adresu rizikové?
Protože nejsem informatik, rád bych se zde zeptal zda je možné nějakou fintou dosáhnout toho, aby kliknutí na text splňujíc pravidla pro tvorbu mailové adresy a dokonce barevně obdržený jako adresa může být nebezpečné, tj. např. spustit na počítači nějakou naprogramovanou potvoru či jinak škodit.
Díky za odpověď od znalých.
Možná jsem to mohl jen poslat na příslušný policejní útvar, který se na internetové podvody specializuje aby si to prověřili.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- Artaban001
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jo znám jednu firmu z Německa, kde zaplatím třeba 750Kč kartou a žádný ověření není. Ani ji nemusím zadávat. Nevím, jak to dělají, ale otevírá to možnosti pro spekulace. Limit pro ověření mám 500Kč.
Artaban001 píše:A i to stačí v případě platby kartou na "otevření kanálu" mezi Tvým účtem a jima a máš jistotu, že přijdeš o prachy.
Ale to už jsme u té vypláchnuté hlavy, co jim ty údaje sdělí. Tak ať si nestěžují.
- Artaban001
Z dlouhé chvíle jsem odpověděl na jeden z mnoha mailů:
Došlo mi kdysi pár mailů od nějakých holek snad z Ruska. Bylo divný, že v češtině. Tak jsem jim odepsal taky česky. Odpovědi byly nejspíš předem připravený soubor několika zpráv, kterýma postupně odpovídaly. Přiložený fotky - samý modelky. Maily končily tím způsobem, že se do mě zamilovaly, že by rády za mnou přijely, ale že jím mám poslat 2000 euro na víza, nebo cosik takovýho. Pak už jsem nereagoval.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PS. Ovšem někdy na to zapomenou a ve výpisu to není, pak je to složitější.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem na tohle pojištěnej. Nežádoucí transakce bez PIN by neuhádali...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- tomasjedno
Dělají to tak, že jsou u tvé karetní společnosti považováni za důvěryhodného obchodníka, a proto jim pro inkaso platby stačí jméno na kartě, číslo karty a datum expirace karty. Například eBay.ZdenekHQ píše:Jo znám jednu firmu z Německa, kde zaplatím třeba 750Kč kartou a žádný ověření není. Ani ji nemusím zadávat. Nevím, jak to dělají, ale otevírá to možnosti pro spekulace. Limit pro ověření mám 500Kč.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nicméně u nedůvěryhodného obchodníka může stačit jen odkliknutí "chlívečku", což je teda docela hnusný se na toto jako banka odvolávat. Je to neprokazatelný. Věří víc zloději než okradenému. Fakt jsem tomu nevěřil.
No, asi využiju vlastnictví datové schránky a zase budu do něčeho vrtat. Bez datovky jsem byl jen plebs, co si mohl stěžovat leda víte kde.
Maily nestahuju ze severu a otevírám je tam. Pokud mail obsahuje zajímavou přílohu, stahuju tu přílohu a pokud chci stáhnout text mailu, převážně si jej vytisknu acrobatem do pdf a to si doma uložím.
To že zmíněný mail byla asi jen vějička na nalezení důvěřivců a otevření komunikace s nimi pro zvýšení účinnosti teprve pak následujících mailů s návodem jak umožnit takovému chytrolínovi vyluxovat cizí účet jsem už uvedl v dotazu.
Můj dotaz směřoval tedy k tomu zda různé programátorské či technologické finty už pokročily tak daleko, že i pouhé kliknutí na mailovou adresu uvedenou v textu toho mailu (i když ani to jsem neudělal) by mohlo představovat nějaké nebezpečí - samozřejmě míněno bez toho že bych pak v další komunikaci vyzradil důležité údaje, přičemž pouhé číslo účtu nepovažuju za extrémně tajený údaj, protože se běžně zveřejňuje ve fakturách.
Jsem totiž už ročník 1944 a nestačím sledovat všechny pokroky v rozvoji technologií a to ani u těch prospěšných využití a lumpové bohužel mají většinou předstih.
Teď právě začínám elektronizovat svůj kaktusářský skleníček pomocí dvojice bezdrátově komunikujících PICů na dálkově ovládaný celoroční provoz s větráním, topením i nucenou ventilací, což je při malém prostoru skleníčku na slunném balkoně extrémně náchylné na přehřívání. Zatím to provozuju něco přes rok jen pomocí dvou lokálně nastavovaných levných čínských termostatů, na ně napojené elektroniky na bastldesce s NE555 a dvojicí tranzistorů pro generování pulsního ovládání dvojice modelářských retraktů na otevírání a zavírání větracích oken a teploty dálkově kontroluju pomocí malé meteostanice. Topení je na 230V a je přepínatelné na 4 výkonové úrovně (teď jen přepojením konfigurace těles na svorkovnici, ale v budoucnu mikropočítačem podle dob topení a chladnutí z PIC pomocí relé). No a teď se učím programovat v C (ale jde to ztuha - zvláště ukazatele a komprimované formy příkazů), abych ty provizorní bastly na jaře nahradil pořádným dálkově nastavitelným a kontrolovaným systémem. Nemám tedy čas sledovat jakého pokroku už dosahují různí chytrolínové při svých rejdech na internetu. Proto i tento dotaz.
Díky za pochopení.