Změna sazby z D25d na D57d
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Změna sazby z D25d na D57d
Obrátil se na mě soused s žádostí o radu při změně distribuční sazby z D25d na D57d. Má malý domek, do konce roku už nestihne instalovat ani plyn, ani kamna. Takže by ke stávajícímu boileru 2kW připojil 5kW akumulačky (a ještě třeba 1kW přímotop - viz níže). Hlavní jistič je 25A, 3f.
Byl jsem se dneska ptát na ČEZu, zdali by mu sazbu D57d dali, a oni prý že ne - že když to slečna vyplnila do tabulky v PC, měla tarid D57d stále červený. Že by prý musel mít 5kW přímotopů. Podle mě je to nesmysl - v připojovacích podmínkách se píše, že musí mít "přímotop nebo hybrid nebo tepelné čerpadlo s příkonem aspoň 40% příkonu hl. jističe". A hybridní spotřebič je "vytápěcí soustava, která je složena z elektrické, akumulační a přímotopné části". Podle mě by v tom neměl být problém, navíc když by instaloval (třeba na chvíli) ten 1kW přímotop.
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Přece nemůže jet 5kW akumulačkami v 8h sazbě D25d comfort - to by finančně vykrvácel.
Napsal jsem email i na ČEZ distribuce - uvidíme, co odpoví.
Díky za případné rady.
Petr
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- tomasjedno
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- tomasjedno
- tomasjedno
-
petrfilipi
Dobrý den,
můj soused se na mě obrátil s žádostí o radu ohledně změna distribuční sazby z D25d na D57d. Má malou nemovitost jištěnou hlavním jističem 24,7A. V nemovitosti má akumulační ohřívač vody s příkonem 2kW a rád by si připojil ještě akumulační kamna o příkonu 5kW a přímotopný ohřívač pro vytápění o příkonu 1kW.
Myslel jsem, že může bez problémů zažádat o změnu sazby na D57d, protože bude splňovat podmínku „ Součtový instalovaný příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.“
Ale na „ČEZ centru“ v Chrudimi mi tamní pracovnice řekla, že by musel mít instalováno alespoň 5kW přímotopných spotřebičů – což podle mě není pravda. Hybridním spotřebičem se přece myslí „vytápěcí soustava,, která je složena z elektrické akumulační a přímotopné části“.
Můžete mi prosím
odpovědět, zdali by můj soused měl možnost získat na výše uvedené spotřebiče sazbu D57d? Případně mi vysvětlit, proč spotřebiče 2kW (boiler), 5kW (akumulační kamna) a 1kW (přímotop) nesplňují podmínky přiznání sazby D57d.
Děkuji.
mi přišla z ČEZu distribuce tato odpověď:
Vážený pane,
dovolujeme si reagovat na Váš e-mail ze dne 21. 9. 2018 týkající se distribuční sazby D57d.
Dle ověření pokud je na odběrném místě kombinace akumulačního a přímotopného topení a je splněna podmínka, že součet instalovaných spotřebičů pro vytápění objektu včetně ohřevu vody a hybridních spotřebičů činí minímálně 40% z hodnoty hlavního jističe je podmínka pro sazbu D57d splněna.
Dle Vámi uvedených příkonů:
- bojler 2kW
- akumulační kamna 5kW
- přímotop 1kW
a hlavní jističe je buď 3x25 A nebo nižší je podmínka splněna.
Vaše dotazy rádi zodpovíme na lince 800 850 860, která je Vám k dispozici 7 dní v týdnu, 24 hodin denně, popřípadě na e-mailové adrese info@cezdistribuce.cz.
Děkujeme Vám.
S pozdravem
Sandra xxx
ČEZ Distribuce, a. s.
Guldenerova 2577/19
326 00 PLZEŇ
Kontaktní bezplatná linka: 800 850 860
e-mail: info@cezdistribuce.cz, www.cezdistribuce.cz
- tomasjedno