V čem skladovat koncentrovanou H2SO4?
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
V čem skladovat koncentrovanou H2SO4?
Mě se zatím nepodařilo vyřešit jak dlouhodobě skladovat běžně prodávanou HCL, zkoušel jsem v originál plastové lahvi, skleněnou se zabroušeným hrdlem, + jiné skleněné s různými víčky a vždy mi z toho výpary nějak unikali (a to jsem to třeba ještě zkoušel uzavřít celé do plastového sáčku a zagumičkovat - uvnitř toho sáčku bylo pak dobře vidět jak je v něm vysrážená kyselina a ven to šlo samozřejmě taky)
A také je to příležitost přednést si varování, že tohle nesmí dělat někdo, kdo není vytrénován pro práci se silnými minerálními kyselinami.
Proto zatím zůstávám u odpouzdřování pilníkem.
(Samotná koncentrovaná HNO3 se dá používat k pasivaci oceli.)
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Na tom originálním obalu by měl být výrobcem uveden materiál, ze kterého je lahev vyrobena. Stačí tedy přelít do čisté nádoby ze stejného materiálu. Jinak jednoznačně sklenice, opatřená ochranou před nárazem (oplet). Plastový šroubovací uzávěr z polyethylenu, nebo raději s těsněním z PTFE.
- tomasjedno
Tak právě tomu bych se v každém případě vyhnul - jak se ukázalo, je vhodný pouze ke krátkodobému skladování.Otkundes píše:No dobře Ekkare, polepším se:
Na tom originálním obalu by měl být výrobcem uveden materiál, ze kterého je lahev vyrobena. Stačí tedy přelít do čisté nádoby ze stejného materiálu.
Co si tak vzpomínám, všechny kapalné kyseliny s výjimkou flusáku ve skle, flusák v nějakém polypropylenu nebo tak nějak (sklem by se prožral).
Nakadah píše:No byl to nákup spíš omylem, potřebuju H2SO4 do běliče pro inverzní proces vyvolání ČB filmu. Měl jsem vzít 30%, úplně by to stačilo. Takhle to přidávám do roztoku dichromanu po kapkách a každá pěkně prskne.
Tak si ji nařeď do destilky na požadovaných 30%. Je to náročná práce s rukavicemi, štítem přes obličej. Po kapkách kyselinu do vody za stálého míchání skleněnou tyčinkou a chlazení (čekáním až obsah ochladne). Takto naředěná už může být skladována a používána podstatně komfortněji, nejlépe ve skleněné lahvi. Šroubovací zátka může být s PE vložkou.
K dalším poznámkám:
kyselina solná, dusičná i fluorovodíková je něco extra jiného