Vybavení jističe až po několika desítkách sekund

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kalas01

Vybavení jističe až po několika desítkách sekund

#1 Příspěvek od kalas01 »

Dobrý den pánové.
Známý má na dvůr vyvedeny 3 lampy -žárovky po 75 W.Spiná je třemi vypínači, schodištáky + křižák.Po zapnutí kteréhokoliv z nich svítí vše v intervalu řádu jednotek až desítek sekund.Pak vybaví jistič B 16 6000(opsáno že štítku).Jistič byl vyměněn za nový a beze změny. Fíčko drží.
Nemáte prosím někdo v povědomí, čím by to mohlo být?
Za Vaše odpovědi Vám předem moc díky!
Kalas01
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Svod mezi pracovními vodiči (L-N) ve svítidle, nebo na přívodu v některé krabici. Příčina nemusí být okem vidět, například u částečného průrazu izolantu svorkovnice.
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

Ještě bych doplnil, že B16 je na světelný obvod jaksi hodně. Většina vypínačů jsou na max. 10A
Internet - metla lidstva
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Jestli nejsou objímky ve světlech z keramiky ale z nějakýho bakelitu nebo plastu, můžou mít za ty léta na slunci zkarbonizovaný můstek v patici. Taky se mi to stalo, fáze tekla do PE.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Obvod je potřeba rozpojit a u jednotlivých svítidel (nebo úseků vedení) změřit odpor mezi L-N při 500V (Megmet apod). Při měření malým napětím se průraz nemusí projevit. Jde to i zcela primitivně bez měření - postupně připojovat, až jistič vypadne. Případně obráceně - odpojovat od konce, až jistič padat přestane.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdysi dávno se používala jakási hadrová izolačka, já s tím jako kluk zaizoloval spojku na dvojlince k žárovce. Pak se stalo, že do toho náhodou natekla voda. Nasákne a umí to dělat pěkný problémy. Taky pěkně hořet.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Na prvotní dotaz jednoduchá odpověď. Rozpojit jednotlivé okruhy a měřit izolační odpor. Logickou dedukcí lze lehce vyhledat příčinu poruchy. Zvládnu to dřív než napíšu dotaz na EB.
..to bude jen ňákej odpůrek
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Měl jsem v podobném případě vodu v krabici.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Cowley

#9 Příspěvek od Cowley »

A byla z toho takova mala "rychlovarna konvice" :)
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Jo, jenomže toto je venku a mělo by to být "v balení navenek", takže buď je to už fakt staré a zralé na výměnu, nebo špatně udělané. V každém případě odpojit a měřit.
vasekpetr1

#11 Příspěvek od vasekpetr1 »

Navíc píše, že mu Fíčko drží, v krabici bych očekával všechny tři vodiče L,N,PE, pokud by tam byla voda, fičko by to vzalo. Odhadoval bych vypálenou (zuhelnatělou) objímku ve světle. Nebo není vodič PE vůbec pro světla zapojen...
Chce to rozdělat a měřit, no a potom vyměnit jistič za 6A.
sinclair

#12 Příspěvek od sinclair »

1/ Pravděpodobně ten 16A jistič a příslušná větev nenapájí jen ta světla.
2/ Může to být sice cokoliv už uvedeného, ale zase - výpadek 16A jističe je tak velký příkon, že by se už odněkud markantně hulilo, či jiskřilo..
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Někdy je poruchový proud podstatně menší až do okamžiku průrazu, kdy přejde do zkratu. Pak jedno prsknutí a je vypnuto. Typické pro svody na bakelitu - intervaly výpadků se časem zkracují, až se svod projevuje jako trvalý zkrat.
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud Ti 16A vypadne za pár vteřin, tak tam máš svod jak hovado - přes 2KW se Ti někde musí projevit kouřově-světelně. když budu brát v potaz to, že máš zapojení vypínačů v pořádku, tak máš doopravdy chybu v probitém bakelitu patic - poznáš i čuchometricky, nebo je všechny odpoj. Pokud problém pokračuje, a máš rozvod pomocí rozvodných krabic ACIDUR v bakelitovém provedení, čeká Tě jejich inspekce - stav "věnečků" a drátů v nich zasvorkovaných.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Počítej víc, jistič B16 A vypne do 10 s při proudu nejméně 32 A, k vypnutí za 100 s potřebuje alespoň 24 A. Samozřejmě, pokud se proud mění, například uhelnatěním izolace někce v rozvodu, pak vypne dřív.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“