Nefunkční elektrický zámek u vchodových dveří

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Discors

Nefunkční elektrický zámek u vchodových dveří

#1 Příspěvek od Discors »

Ahojte,

řeším zrovna problém ve vchodě u rodičů občas nefunguje elektrický zámek na vchodových dveřích.
Je to ten typ poruchy který je jen "někdy" :roll:
Blbne to všem takže problém bude dole v zámku?
Neví někdo jak zjistit čím to je ?
Může být porucha u jednotlivce ? Že má někdo třeba urvaný domácí telefón a ten blbne když o něj zavadí a zkratuje to všem ?
Budu rád za každou indicií vedoucí k identifikaci problému.

díky
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Je zámek a zámek. Buďto starý, který se uvolní po dobu držení tlačítka a bzučí - dveře mají kouli, nebo novější elektrický samozamykací zámek, který uvolní kliku jenom krátkým stiskem tlačítka. Který máš na mysli?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

Nase vchodove dvere maji madlo a servomotorkem zatahovany jazycek. privod do kridla dveri je pruzinovym krkem, pokud ma tento "patent" tak bych hledal zlomeny kabel...
patrikvarga

#4 Příspěvek od patrikvarga »

Zabudol si na :
Přílohy
zamok1.jpg
zamok1.jpg
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

jo, ale ten elektromagnet obvykle byva v pevnej casti dverneho ramu :)
patrikvarga

#6 Příspěvek od patrikvarga »

Sorry ,,keemo,,
Reagoval som na ,, serviceman ,,
keemo

#7 Příspěvek od keemo »

neries, aspon vidime ze je milion elektronickych uzamykacich systemov :)
Cowley

#8 Příspěvek od Cowley »

A nejsou vstupni dvere dvoukridle?
Taky muze byt privod k zamku do kridla resen kontaktnimi ploskami.
A tady byva vzdycky nejvetsi problem.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Taky bývá problém, pokud je vedení k elektromagnetu zámku kabelem SYKFY xx * 2 * 0,5. Montážní fy ho rádi používají na domácí telefon a spol. Záleží kolik metrů kabelu a kolik párů se zapojí do vedení k zámku. Jeden pár má při dýlce cca 10 metrů tam a zpět odpor skoro 5 ohmů. Úbytek napětí na vedení je velkej a pak magnet zámku nemá sílu a nahodile nebo dle počasí blbne. Pokud jsou k dispozici volný páry, tak bych zapojil další paralelně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
weed_smoker

#10 Příspěvek od weed_smoker »

Nedávno jsem to znova řešil,jednalo se o ten starší typ s univerzálním napájením 8-12V AC/DC.Tlačítek bylo hodně,čokolád taky a rozvody byly z 50% dvoulinkou laněnou asi 2x0.5mm² a zbytek tvrdá telefoňácká trojlinka s lámavym 0.2 nebo kolik přibitá na zdi a zalepená pod rantlem lina.Ten zámek už dávali novej před tim,pak jsem měnil i trafo za silnější.Nakonec zůstala 1 čokoláda,novej zámek,nový trafo,původní tlačítka a kabeláž jsem nahradil 2x1.5mm² OFC reprokabelem a je klid.Spotřeboval jsem ho asi 20m a nedivim se,že jim to od 3 stolů nefungovalo s původníma kabelama(ty tlačítka nesměj z bezp.důvodů spínat primár(chtěl jsem je nahradit MOELLERama v krytu s IP65,natahat to CYKY 2Ax1.5,spojit v acidurkách v podhledu a ovládat primár,ale neprošlo to,že drahý a tak) a původní tlačítka maj limit 2A/48V podle výlisku.)U toho SYKFY bys potřeboval na 20m těch párů asi 6-8 pro 1 zámek starýho typu.
Discors

#11 Příspěvek od Discors »

Ahoj,

Diky všem moc za rady jste super je tam zamek Befo 1211. A vedeni sykfy 0.5... To s tim odporem me vubec nenapadlo. Když jsem meril napeti na zamku tak jsem ale nenameril nic.. Vymeil jsem zamek za Fab 1211 a uvidime jestli to nepretane tak vyměnim i privod.

Diky
Cowley

#12 Příspěvek od Cowley »

A dvere jsou jednokridle se zamkem v zarubni a nebo jsou dvoukridle se zamkem v polofixnim kridle?
A pokud jsou dvoukridle, jak je resen privod do polofixniho kridla?

A co se tyka poctu najemniku, nebo alespon pocet podlazi, abychom si mohli udelat predstavu o delce vedeni od pristroju ke dverim.

A pod jakym systemem domofonu nebo alespon na jakem typu zdroje (napajeni pro zamek) to cele pracuje?

Aby to z tebe clovek tahal heverem :)

Zamky BeFo 1211 a Fab 1211 jsou konstrukcne stejne.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Neřeš to, problém je určitě málo párů toho Sykfy. Já jsem několikrát použil pro kecafón, vidafón a zámek JYTY 14x1 a na vzdálenost cca 50 m bylo 2x1mm2 (paralelně) už skoro na hraně kdy zámek chodil ještě spolehlivě. Trafo a zámek už typ nevzpomenu, je to skoro 20 let. Něco Stropkov, něco cizina co prodával hradeckej Kelcom, tehdá zcela běžný věci na trhu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

U střídavých zámků Tesla Stropkov 4FN 877 01 (8V/800mA) se vyžaduje odpor vedení do 4Ω. V případě vyššího odporu je možné použít spínací modul (relé) 4FK 176 66. Přes telefony pak jde pouze ovládání a délka vedení pro napájení zámku je redukovaná na jeho vzdálenost od zdroje.

Pro BeFo 1211 je udávaný proud 300mA/AC a 600mA/DC, maximální odpor vedení neuveden. V případě potřeby je možnost použít podobný pomocný spínač, jako výše uvedený 4FK Stropkov. Další alternativa (pouze pokud je v konkrétním případě možná) je změna napájení z DC na AC - snížení odběru, tím i úbytku napětí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“