čidlo pro bod mrazu
Moderátor: Moderátoři
čidlo pro bod mrazu
řeším pro syna problém se zamrzáním vody v zimě na chalupě.
Potřebuji sehnat čidlo ,které by seplo při teplotě kolem bodu mrazu a tím by se začala elektricky vytápět místnost s čerpadlem.Pokoušel jsem se trochu googlit ,ale vždy mi to vyplivlo kupu pokojových termostatů.Vůbec to nemusí být termostat -postačí čidlo,které při teplotě kolem O stupňů sepne zbytek si pořeším sám. Možná se někdo setkal s podobným výrobkem,postačí odkaz.
Budu vděčný za každý rozumný návrh.Předem děkuji.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A tím z toho vznikne co?... No přece opět termostat. Nehledě na to, že "čidlo,které při teplotě kolem O stupňů sepne" je samo o sobě termostat, který nejen že spíná, ale také rozpíná a má tedy nějakou hysterezi. Na tu musíš také uvést požadavek, protože tu pak "následně pořešit" tak lehko nepůjde.multa62 píše:...Vůbec to nemusí být termostat -postačí čidlo,které při teplotě kolem O stupňů sepne zbytek si pořeším sám...
Takže pokud chceš teplotní spínač, přichází v úvahu pouze elektromechanická řešení, jako např. bimetalové termostaty, kapilární termostaty, rtuťové teplotní spínače (s minimální hysterezí) a pod.
Pokud jsi schopen "pořešit" elektroniku k teplotním čidlům (senzorům), pak lze použít širokou nabídku součástek jako termistory, polovodičové snímače, IO převodníky teplota/napětí, digitální převodníky atd.
Záleží jen na tvých požadavcích.
https://m.aliexpress.com/item/328414768 ... 1234240587
s jeho funkcí a přesností jsem spokojen
díky všem za náměty.Pokračoval jsem dále v googlení a našel jsem stavebnici regulátoru teploty s čidlem KTY 10 , který mě plně vyhovuje a řeší problém komplexně.Děkuji za odkaz na topné kabely-to budu řešit až jako druhotné (např.záchod atd.).
Považujte prosím problém za vyřešený a děkuji za Váš čas.