čidlo pro bod mrazu

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
multa62

čidlo pro bod mrazu

#1 Příspěvek od multa62 »

Zdravím všechny,
řeším pro syna problém se zamrzáním vody v zimě na chalupě.
Potřebuji sehnat čidlo ,které by seplo při teplotě kolem bodu mrazu a tím by se začala elektricky vytápět místnost s čerpadlem.Pokoušel jsem se trochu googlit ,ale vždy mi to vyplivlo kupu pokojových termostatů.Vůbec to nemusí být termostat -postačí čidlo,které při teplotě kolem O stupňů sepne zbytek si pořeším sám. Možná se někdo setkal s podobným výrobkem,postačí odkaz.
Budu vděčný za každý rozumný návrh.Předem děkuji.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

nestačilo by vzít kapilárový termostat ze starýho bojleru nebo přímotopu a rovnou s tím spínat to těleso? obyčejně se dá šroubkem nebo přihnutím doladit na potřebnou teplotu.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Pokud ti jde jen o ochranu proti zamrznutí trubek, tak na to jsou topný kabely s integrovaným tepelným spínačem cca 3-4 st. C. Namotej to na roury a zaizoluj a máš vystaráno. https://shop.fenixgroup.cz/z4698-pfp-1m-12w různý dýlky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#4 Příspěvek od masar »

multa62 píše:...Vůbec to nemusí být termostat -postačí čidlo,které při teplotě kolem O stupňů sepne zbytek si pořeším sám...
A tím z toho vznikne co?... No přece opět termostat. Nehledě na to, že "čidlo,které při teplotě kolem O stupňů sepne" je samo o sobě termostat, který nejen že spíná, ale také rozpíná a má tedy nějakou hysterezi. Na tu musíš také uvést požadavek, protože tu pak "následně pořešit" tak lehko nepůjde.
Takže pokud chceš teplotní spínač, přichází v úvahu pouze elektromechanická řešení, jako např. bimetalové termostaty, kapilární termostaty, rtuťové teplotní spínače (s minimální hysterezí) a pod.
Pokud jsi schopen "pořešit" elektroniku k teplotním čidlům (senzorům), pak lze použít širokou nabídku součástek jako termistory, polovodičové snímače, IO převodníky teplota/napětí, digitální převodníky atd.
Záleží jen na tvých požadavcích. :wink:
Milan_F

#5 Příspěvek od Milan_F »

Malý elektrický topidla mají protizámrazovou funkci, tak proč se s něčim drbat...
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Venkovní termostat pro základní teplotou kolem 0°C je například typ 950 11.
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

pro podobný účel používám tento modul
https://m.aliexpress.com/item/328414768 ... 1234240587
s jeho funkcí a přesností jsem spokojen
multa62

#8 Příspěvek od multa62 »

Zdravím,
díky všem za náměty.Pokračoval jsem dále v googlení a našel jsem stavebnici regulátoru teploty s čidlem KTY 10 , který mě plně vyhovuje a řeší problém komplexně.Děkuji za odkaz na topné kabely-to budu řešit až jako druhotné (např.záchod atd.).
Považujte prosím problém za vyřešený a děkuji za Váš čas.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“