NZC 431-pohon

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Petr98_2010

NZC 431-pohon

#1 Příspěvek od Petr98_2010 »

Dobrý den
Prosím o odpověď na dvě otázky.

Mám NZC 431,po dotyku přenosky s deskou začne gramofon dunět.
Předpokládám že chyba je v pohonu.
Nevím jak stáhnout řemeničku z motoru-násilí neuspělo. Náhradni
motor mám.Asi nikdy nejel.
A další problém-na schematu zapojení jsou dva kondenzátory-2uF a 4UF.
Nevím jestli jsou dva jenom proto aby se dosáhlo potřebné kapacity nebo jestli to má i jiný důvod. Stávající krabičák má asi 5 uF a paralelně připojený kondenzátor je fakticky rozpadlý.(hovňák).
Za případnou odpověď moc děkuji.
Naposledy upravil(a) Petr98_2010 dne 19 lis 2018, 12:14, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Proč hned stahovat řemeničku, když ložiska mají do konce ještě daleko?
Napřed nahraď viditelně rozpadlý kondík novým, i ta deformace točivého pole v důsledku špatně natočené pomocné fáze může vést k vyšší hlučnosti motoru.
Další příčinou jsou ztvrdlé závěsy motorku.
Až vyřešíš tohle, můžeš stahovat řemeničku.
Přitom ale nezapomínej na to, že šasi má v perfektním stavu zaručovaný odstup signálu od hluku jen -36 dB.
Takže nějaké zdůrazňování hloubek není zrovna cesta za lepším zvukem. Naopak - proto je tam tlačítko pro zařazení filtru potlačujícího nejnižší frekvence, tedy i hluk.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

V prvé řadě zkontroluj ten krabičák, mívají svody a zkraty...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
sambiliong

#4 Příspěvek od sambiliong »

Řemenička je upevněná červíkem.
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Petr98_2010 píše:A další problém-na schematu zapojení jsou dva kondenzátory-2uF a 4uF.

Ve schématu mají nakreslené paralelně 2 a 4 uF, na výkresu nad schématem je uvedených 8 uF. Dal bych tam fóliový 6u8/100 V- třeba tento nebo stejný zde. Napájecí napětí uvádějí 31 - 34 V, při síťovém napětí 230 V tam bude o něco víc. U kondíku je uvedeno 63 V, tolik by mělo stačit. Na přesném dodržení kapacity (jestli je tam 6 nebo 8 uF) tolik nezáleží, hlavně aby byl kondík v pořádku.
Petr98_2010

#6 Příspěvek od Petr98_2010 »

Upadlý přívod ke kondenzátoru u vypínače,ale nějak tam držel.Proto ty problémy .(2k2, 100V). Problém je,že v GES na mně jenom smutně hleděli.Nic takového,co je kolem motorku nevedou.Takže sháním.Ten krabičák měl svod.Ještě jednou díky.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Nemusíš tam cpát zrovna krabičák, pokud to nemáš jo echt na udržení historický věrnosti. Kup libovolnej FÓLIOVEJ kondenzátor (neboli po staru svitkovej) s příslušnou hodnotou kapacity a s provozním napětím aspoň 275V AC - ty jsou přímo určený na síťový napětí. Já bych ale z důvodu bezpečnosti šel do napětí aspoň 630V nebo ještě vejš, klidně i na 1kV.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Kondenzátor 2n2 paralelně ke kontaktům vypínače zabraňuje vzniku oblouku na kontaktech a jím způsobeného rušení. Jeho absence nemůže mít na pohon žádný vliv- při provozu je zkratován sepnutými kontakty vypínače. Jiná prodejna než ges v dosahu není?

EKKAR: Tady motorek na síťové napětí není, napájen je cca 35 V z trafa. Síťový mají varianty bez zesilovače.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Aha - já vycházel se svýho NC430, kterej jsem měl zrovna minulej tejden otevřenej - tam mám soukromej "tuning" vestavěným Actidampem 2 plus subsonickým filtrem, takže mě nenapadlo, že "enzetcéčka" mají motorek krmenej jinak než přímo 230VAC - nikdy jsem je vedle sebe položený neměl, takže mě to srovnávat ani nenapadlo.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Petr98_2010

#10 Příspěvek od Petr98_2010 »

Kondenzátory pomohly,motor neruší
konosuke

#11 Příspěvek od konosuke »

po dotyku přenosky s deskou začne gramofon dunět
nemáš basy na zesíku v poloze max ? uber, uber...použitá přenoska je citlivá dost a někdy chytla akustickou vazbu z beden - jako mikrofon ! trochu pomohl sklopený plexi dekl gramce - izolace od okolí
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Petr98_2010

#12 Příspěvek od Petr98_2010 »

Už to nezlobí,teď musím koupit nové filtráky. Jsou tam původní a moc let nepracovaly.Jak se řiká,hučí jak piliňáky.Jenom nevím co vybrat z nabídky.
Musím se rozhodnout,poradce nemám a tady nemůžu pořád obtěžovat.Měl jsem začít dřív,je mi skoro sedmdesát.Strašně mě to mrzí,je to krásný svět.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Ale howning, pozdě ... NIKDY NENÍ POZDĚ!!! Ty ses jen dlouho rozmejšlel ...

No a ty kondíky - nejlepší by samozřejmě bylo moct nahradit je originálníma typama, protože Tesla měla tu bohulibou vlastnost, že dělala kondíky s vysokou kladnou odchylkou kapacity - výhodný to bylo minimálně pro filtrace. V dnešní době bych se nebál náhrady původních axiálních kondíků (vývody v ose na protilehlý straně válcovýho pouzdra) moderníma radiálníma (oba vývody vedle sebe na jednom čele válečku) - pokud samozřejmě dodržíš polaritu a ještě s jednou podmínkou - že původní kondík nahradíš paralelně spojenou dvojicí modernějších spojenejch paralelně - s kapacitou nominálně stejnou jako měl původní kondík. Prostorově se moderní kondíky vejdou, protože je výrobci ojebávají, takže zdvojením u moderních součástek se dostaneš na kapacitu přibližně shodnou s původní tesláckou součástkou respektive o málo vyšší - což ve filtraci nevadí.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“