Elektrický ohrievač vzduchu bez dozoru (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Elektrický ohrievač vzduchu bez dozoru (přesunuto)
a, Mám pozitívne životné skúsenosti so spoľahlivosťou so starými klasickými 2kW ohrievačmi ETA (vidím ho na bazoš ) Alebo som mal len šťastie.. Tento však momentálne k dispozícii nemáme -ak by mal byť spoľahlivý, zoženieme.
b, Ohrievačov 2kW NSB-200A7 sme už za roky zodrali niekoľko (ložiska) -vyhovuje pre svoj tvar -a uspokojivú účinnosť -momentálne ešte stále používame.
Čiže:
1. zaujíma ma to po stránke neporušenia zákona či predpisu - keďže sa jedná o ponechanie idúceho ohrievača v cudzích priestoroch (ak sa nič nestane, nikto to nerieši)
2. názory či skúsenosti s malými 2kW ohrievačmi = "požiarna" ne/spoľahlivosť atď.. môjho a pod. typu atď..
Zabezpečiť prevádzku na úseku napr. cca 1 až 2 m² čistej nezariadenej dlažby nie je problém, bezpečný smer výfuku vzduchu tiež..
Je jedno jestli je to ten cinsky plastovy nebo stary ETA plechovy. Pridre se lozisko a teplomet shori. Ty cinske mi aspon vyply, (az ve chvili kdy uz byl kryt zpola roztaveny). Ten cesky nevypl vubec. Nastesti v nem neni moc plastu takze nehorel prilis velkym plamenem nez se propalil drat.
Jedine ze bys to dal nad sud s vodou a pri problemech by to proste spadlo do vody
U některých se dokonce nedoporučuje ani automatické spínání, nebo provoz bez dozoru.
Olejové radiátory jsme běžně používali v kancelářských buňkách na dřevoskladech, kde byly zvýšené nároky na požární bezpečnost. Topily nepřetržitě i v nepřítomnosti personálu. Ovšem byly podnikem schválené a stanovená prokazatelně proškolená osoba, odpovědná za bezpečné používání a provoz. Směrnice pro provoz topidel byly zapracovány do místních bezpečnostních a protipožárních předpisů. Technický stav radiátorů se pravidelně revidoval.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- weed_smoker
V tomto případě ikdyž neporušíš předpisy výrobce zařízení, porušíš (zřejmě) předpisy majitele (správce) "cudzieho" prostoru (objektu) a když k něčemu dojde, budeš to mít na triku stejně.jogo9 píše:1. zaujíma ma to po stránke neporušenia zákona či predpisu - keďže sa jedná o ponechanie idúceho ohrievača v cudzích priestoroch (ak sa nič nestane, nikto to nerieši)...
masar píše:V tomto případě ikdyž neporušíš předpisy.....................jogo9 píše:1. zaujíma ma to po stránke neporušenia zákona či predpisu - keďže sa jedná o ponechanie idúceho ohrievača v cudzích priestoroch (ak sa nič nestane, nikto to nerieši)...
Jj, ja som si bol vedomý krkolomnosti vety.. -chcel som tým len že týmto nevyhľadávam na to povolenie a tak..
Spotrebiče vyťahujem aj ja -pred dovolenkou atď -tiež mi to nedá..
A na použitie spínačiek si dávam pozor -mal som jedny zo zvedavosti vzhľadom na bezpečnosť rozobrané, zrážací odpor pre motorček žhavil div nie do červena..
Tak som upustil od teplovzduchu -pozrel som inz. starší olejový radiátor 1,5kW (ten výkon mi vyhovuje =slabší slabo hreje, silnejší vyťažuje drôty a prastaré ističe na maximum..)
1. u olejového sa teda motor nezadrie -aké je u jeho prevádzky riziko?
2. je mi ponúkaný starší nástenný vykurovací konvektor (nejaké sme pred zdražením elektriny na chalupe mali keď to letelo -tak to trocha poznám) -čo je z tých dvoch bezpečnejšie? Aj keď neviem či 1kW nie je málo (ale zasa mi hovoril, že vraj u nich je výhrevnosť ďaleko vyššia ako u olejáka -tak neviem..)
jogo9 píše: Aj keď neviem či 1kW nie je málo (ale zasa mi hovoril, že vraj u nich je výhrevnosť ďaleko vyššia ako u olejáka -tak neviem..)
To je pěkná blbost. Přeměna elektřiny na teplo je v podstatě bezeztrátový proces, takže výhřevnost nemůže mít lepší nebo horší. I kdybys topidlo ofukoval ventilátorem, nebo ho celé zabalil do vaty, výhřevnost bude pořád stejná. U té vaty by ale vypínal termostat nebo bezp. pojistka.
Pro bezdozorové vytápění jedině nějaké stacionární, pevně upevněné a připojené topidlo bez otáčivých částí. Nebo alespoň schopné snést poruchu ventilátoru (viděl jsem přímotopy s volitelně zapínatelným ventilátorem).
Přenosné topidlo se může zvrhnout, pohyblivý přívod se snáze poškodí nebo vznikne přechodový odpor na zástrčce, takže to má víc slabin než jen riziko zastavení větráku.