Kondenzátory s PCB

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bohy

Kondenzátory s PCB

#1 Příspěvek od bohy »

Dobrý den, mám docela hloupý dotaz. Obsahují olejové kondenzátory nacházející se v zářivkových tělesech a jako rozběhové u motorů polychlorované bifenyly?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

V nejakych starych ano. Koncom 70. rokov v mnohych krajinach zakazali to svinstvo vyrabat aj pouzivat.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

V zářivkách se používaly WK 708 xx nebo TC682, pro motory TC 546-547, WK 707, 708 - všechny bez PCB.
Náplň DELOR s PCB byla převážně v silnoproudých kondenzátorech, ZEZ Žamberk ukončil výrobu kolem roku 1985.
weed_smoker

#4 Příspěvek od weed_smoker »

Z CZ kondů to byly ty kompenzační,na štítku bylo v jednom řádku DEL.Pak se jednalo o VN a VVN transformátory.S cizíma si tak jistej nejsem,na půdě se mi válí oleják BICC 20uF/600V(naměřeno tenkrát 22.5),kterej trochu sáknul a olej taky divně smrděl,ale trochu jinak než třeba z těch traf v 6kV bednách od autobloku,kde delor(PCB) byl.Ten můj kond je taková oválná obdoba pračkáče WKxxx xx s vývodama na očka a vývodky jsou v takovym plastovym "H" asi 2x2cm velkýho ,kulatýho průřezu s Ø asi 6mm,v tom 1.5 měď s očkama,příložkama včetně šroubků a matiček.Byl zespoda orezlej,ale sáknul právě tou vývodkou,co byla u jednoho drátu prasklá.Po umytí isopropylem jsem na to nalil trošku chemoprénu a drželo to.

Jinak jsem si na to svinstvo určitě někdy sáhnul,ale do rány se mi to snad nikdy nedostalo a před žrádlem si ruce meju.

BTW.Mám tu 2 elektrolyty SANGAMO DCM 12mF/40V- prej "made in USA" a "MISAPPLICATION HAZARDOUS" Ten bude asi taky dobře jedovatej(na dotek nevybitej nebezpečnej nebude,když je na 40V),když elyt po "misapplication" pravděpodobně křápne a bordel vyletí.Tenhle má ale ventilek,tak jenom ufoukne pára(smrádek) a ten bude asi "hazardous".Taky jsou údajně jedovatý "paměťový superkondenzátory" zpravidla na 5.5V,takový ty zelený a černý od 0.1F až po asi 6F8,nejvíc se vyskytuje 0.47F a 1F,viděl jsem nejvíc 2F2.
bohy

#5 Příspěvek od bohy »

Děkuju za názory. Bojím se Těch Tesláckých. Mám je ve sbírce a na vyteklé jsem sahal. Na netu jsem nic kloudného nenašel. Jenom, že PCB kondy byly vyráběny pouze v ZEZ Žamberk. Na druhou stranu jsem četl o ekologických zátěžích s PCB po Tesle Lanškroun. Tak jsem z toho Jelen.
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Pokud nebudes kondik s PCB kazde rano olizovat, nic se ti nestane. Urcite ne z jednoho doteku. Pokud je vytekly, je k nicemu at uz je to jakykoliv kondik tak ho vyhod a mas klid. Pokud vim tak ty jedovate byly velke kondiky na kompenzaci jaloviny apod. Do zarivek se v zadnem pripade nedavaly.

Ze byl areal tesly necim kontaminovan s tim nemusi mit nic spolecneho. Soudruzi byli (a jsou) hrozna prasata, nejspis to byly nejake zbytky z technologickych procesu pri vyrobe cehokoliv.
bohy

#7 Příspěvek od bohy »

Ještě se zeptám na dvě otázky. Ten Delor byl dražší než olej, že se dával jenom do těch velkých kondenzátorů v rozvodnách? Mám se obávat bromových zpomalovačů hoření v elektronice? Mám teď depresivní nálady a chvílema bych nejraději skončil s bastlením a vše vyházel. Na druhou stanu si myslím, že články na netu dělají z komára velblouda.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Já jsem kdysi z jednoho "průmyslového" zařízení vytahal 4 velký krabicový kondenzátory, na nichž bylo napsaný "Polychlorate Byphenyl", tak to bylo jasný. Někde jsem slyšel, že v těch moderních už je "jen" řepkový olej.
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Delor a podobné nápně s PCB mají výhodné vlastnosti i při nízkých teplotách. Proto se používaly hlavně v silnoproudých kondenzátorech a zařízeních, které jsou často umístěny ve studeném, nebo přímo venkovním prostředí. Náplně se značily většinou názvem nebo zkratkou, například "DEL."
Naposledy upravil(a) Achab dne 13 pro 2018, 18:04, celkem upraveno 1 x.
weed_smoker

#10 Příspěvek od weed_smoker »

Tak brom se dával v kriminálech(dřív i v kasárnách) do čaje,aby ty chlapi neměli chutě,nespali spolu a nezteplali tam.
A bromidový hasící přístroje jsou už nějakej ten pátek zakázaný,že jsou neekologický a jedovatý.Do auta jsou ale prej nejlepší(ve Feldě jsem jeden vozil,naštěstí nikdy nebyl potřeba).
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

No, on ten strach z PCB u kondíků je zbytečný, když se nám to každý den vrací v některých potravinách, dříve používaných plastech atd.

https://arnika.org/polychlorovane-bifenyly-pcb
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

PCB se používalo i v hydraulických kapalinách, jako změkčovadla plastů, nebo v nátěrových hmotách. Například v některých JZD měli takovou barvou natřená sila na krmivo, později se PCB zjistilo v mléku a masu. Ještě před pár lety kolem toho byla nějaká ostuda.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ona je kolem toho ostuda pořád, jen se o tom nepíše. Viz některý ryby, zbytky PVC atd.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
bohy

#14 Příspěvek od bohy »

Takže zpomalovače hoření neřešíte? při pájení tíšťáků se z nich asi uvolňují.
Ale je pravda, že je kolem nás tolik škodlivých látek, proto to asi nemá smysl řešit.Jaký na to máte názor? Četl jsem, že i nově vyvinuté zpomalovače nejsou žádný zázrak.
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

Prestan tolik studovat zdravickarske weby, fakt resis kraviny.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“