Přelaďování FM u polských přijímačů

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

Přelaďování FM u polských přijímačů

#1 Příspěvek od sinclair »

Na níže uvedené polské stránce je pod heslem "Przestrajanie" popisován postup přeladění FM jednotek u mnoha přijímačů polské výroby.
Některé odvozené blízké typy používají stejný vstupní díl, takže jeden popsaný postup platí až u pěti typů přijímačů.

Bez zajímavosti není ani množství na této stránce volně dostupné dokumentace výrobků Unitra a starších.

http://audiospa.pl/przydatne/pliki/wszystko

"Przestrajanie"
masar

#2 Příspěvek od masar »

Díky za užitečný odkaz.
:wink:
konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

Sinclaire, napadlo mě do zesilu TW40 junior (výměnou za german P-N-P 4NU74 (křemík v tý době neexistoval))
použít ekvivalent kuchnutý z recívru Radmor 5100 a sice zn.Toshiba nebo Tungsram co tam dávali, kde severský bratři za vlády Gierka sehnali devizy na evidentní cipovinky je mi záhadou ale to už je dneska fuk
Přílohy
Radmor 5100.jpg
Radmor 5100.jpg
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hifista

#4 Příspěvek od Hifista »

Tak v Radmoru 5100, 5102 je koncový stupeň osazený 2x2N3055, což je tranzistor NPN, takže tudy asi cesta nevede.
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

máš pravdu, v koncáku je 2N3055 Toshiba tedy opačná vodivost, ještě si vyguglím co je to za bazmek ale děkuji za info
https://www.ebay.com/itm/TOSHIBA-2N3055 ... 1517387673
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hifista

#6 Příspěvek od Hifista »

Pozdější série TW 40 se běžně osazovaly dvojicí KD606/616, které dnes koupíš za pár Kč, takže by byla škoda devastovat vzácný Radmor, za který Poláci dnes jsou ochotni dát docela nehorázné peníze - viz Allegro.
Já mám v TW40 dokonce slabší dvojici KD605/615 v ceně 5+6Kč, která tam "drží" bez problémů docela dlouho i při dnešním napětí v síti.
konosuke

#7 Příspěvek od konosuke »

no, Radmor 5100 byl kultovní aparát východního bloku na míru recívru Sanyo DCX 3300 KA akorát mě vyváděl z míry ten měřák frekvence na malé stupnici VU metru, měli tam dát frekvenční numerický displej naladění v MHz ale cena...
Přílohy
Sanyo.jpg
Sanyo.jpg
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“