Sousedův chybějící okap
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
Sousedův chybějící okap
Před 2 roky jsem koupil domek. V létě jsem se nastěhoval a stále bylo dost práce tak jsem to neřešil. Mám uzavřený dvorek. Jednu hranici pozemku tvoří sousedův dům. Problém je, že soused na té straně nemá okap. Všechna voda z jeho střechy teče na můj pozemek.
Otázka zní, je soused povinen ten okap dodělat? Minulý majitel ho k tomu nedonutil. Dík za názory.
Je potřeba mít jistotu, co komu skutečně patří. Taky se občas stane, že barák stojí půl metru na sousedově pozemku. To pak může vyvolat další spor o věc, která roky nikomu nevadila a poškozený je najednou dlužníkem. Vždy je lepší dohoda.
na opravu neměl finance, takže dožadovat se nápravy nemělo smysl. Ve sklepě jsem udělal malou jímku s čerpadlem
a hodil to za hlavu. Vyšlo to levněji než advokát, čerpadlo bylo stejně zadarmo...
S oběma sousedy máme stejně různě posunuté stavby na cizí pozemek, nikdo to 100 let neřešil ani řešit nebude. Vzájemné nedostatky by se našly, ale dobré vztahy jsou přednější.
- scorpions-cz
No to právě nemůžu, protože ten dvorek má dvě výškový úrovně, s rozdílem cca 0.75m a právě u jeho zdi je to vyšší místo.
za první se mi taky po větším dešti objeví voda ve sklepě a za druhý chceme ten dvorek na jaře udělat trošku esteticky a fakt nemám zájem, aby mi tam ta voda tekla.
Poptám se právníka, abych měl něco v ruce a vydám se za sousedem.
- monterjirka
Když mu se stavbou pomůžeš, tak budeš mít jistotu, že to udělá dobře a nebude ti tam padat nějaký bordel na hlavu.