Sousedův chybějící okap

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
scorpions-cz

Sousedův chybějící okap

#1 Příspěvek od scorpions-cz »

Zdravím. Zeptám se tady, zda nezná někdo odpověď, než se začnu dotazovat u právníků.
Před 2 roky jsem koupil domek. V létě jsem se nastěhoval a stále bylo dost práce tak jsem to neřešil. Mám uzavřený dvorek. Jednu hranici pozemku tvoří sousedův dům. Problém je, že soused na té straně nemá okap. Všechna voda z jeho střechy teče na můj pozemek.
Otázka zní, je soused povinen ten okap dodělat? Minulý majitel ho k tomu nedonutil. Dík za názory.
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Pokud tím vzniká vlastníkovi dotčené nemovitosti škoda, nebo nějaký nežádoucí stav, je soused povinen udělat opatření k nápravě. Případně je možné žádat náhradu škody již vzniklé.

Je potřeba mít jistotu, co komu skutečně patří. Taky se občas stane, že barák stojí půl metru na sousedově pozemku. To pak může vyvolat další spor o věc, která roky nikomu nevadila a poškozený je najednou dlužníkem. Vždy je lepší dohoda.
dred

#3 Příspěvek od dred »

Najlepšia bude dohoda... už len to, že mu strecha presahuje nad tvoj pozemok je problém ťažko riešiteľný. Skús mu ponúknuť pomoc pri montáži, možno sa nebude toľko zdráhať.
starecd

#4 Příspěvek od starecd »

Já si trochu přidám, soused má sice okap, ale nemá vpusť do kanálu čili voda by tekla na náš pozemek. Zatím je to řešeno prodloužením okapu na jeho zahradu, ale co bude dál nevím, protože matka nedávno umřela a pohledem do katastru už je vlastníkem někdo jiný. Trochu ot, navíc má zde zasazený ořech a jeho větve zasahují přes náš plot aspoň 2m, 4roky mu píšu maily a nic se neděje, teď už ani neodpovídá.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Vzhledem k tomu, jaké bylo letošní léto a podzim a co asi bude příští rok a další, bych si pod tu jeho střechu dal vlastní žlab a svod do nádrže
a považoval bych to od souseda za bonus.
Pikofarad

#6 Příspěvek od Pikofarad »

scorpions-cz
když se nebude chtít domluvit,zvýšil bych navezením zeminy úroveň svého pozemku a voda mu steče na jeho.Já měl taky jezírko, jak pořádně sprchlo,2 auta hlíny a jezírko je jinde
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Okap souseda mě vytápěl sklep, po větším dešti tam bylo až 10cm vody. Soused to nebyl na stáří schopen řešit, ani
na opravu neměl finance, takže dožadovat se nápravy nemělo smysl. Ve sklepě jsem udělal malou jímku s čerpadlem
a hodil to za hlavu. Vyšlo to levněji než advokát, čerpadlo bylo stejně zadarmo...

S oběma sousedy máme stejně různě posunuté stavby na cizí pozemek, nikdo to 100 let neřešil ani řešit nebude. Vzájemné nedostatky by se našly, ale dobré vztahy jsou přednější.
scorpions-cz

#8 Příspěvek od scorpions-cz »

Pikofarad
No to právě nemůžu, protože ten dvorek má dvě výškový úrovně, s rozdílem cca 0.75m a právě u jeho zdi je to vyšší místo.
za první se mi taky po větším dešti objeví voda ve sklepě a za druhý chceme ten dvorek na jaře udělat trošku esteticky a fakt nemám zájem, aby mi tam ta voda tekla.
Poptám se právníka, abych měl něco v ruce a vydám se za sousedem.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

poptej se spíš na tzb.info, je tam víc lidí od fochu než tady na elektro fóru
Pikofarad

#10 Příspěvek od Pikofarad »

Pak asi pomůže jen trativod,předimenzovaný na příval z jeho střechy,což je při pořádném slejváku pár hekto
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

Základní "pravidla" se dají najít v Občanském zákoníku.
Ovšem vymahatelnost nemusí být jednoduchá už proto, že jak se do toho bude srát přestupková komise, stavební odbor,... není žádnou vyjímkou, že hlavním rozhodujícím faktorem bude korupce, protekce, kamarádíčkování...
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Radil bych se napřed se sousedem domluvit, že mu při té stavbě s okapem pomůžeš a že bude mít pokoj. Jinak, že bez problémů můžeš na svém pozemku navýšit povrch klidně o 1 metr a že mu ta JEHO voda poteče pod JEHO dům a pokud by mu to pak vadilo, tak se to dá vyřešit právně, ale v jeho neprospěch.
Když mu se stavbou pomůžeš, tak budeš mít jistotu, že to udělá dobře a nebude ti tam padat nějaký bordel na hlavu.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“