Impulsní transformátor FERYSTER TI-ETD44-2555: bezpečnost

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jura80
Kontaktovat uživatele:

Impulsní transformátor FERYSTER TI-ETD44-2555: bezpečnost

#1 Příspěvek od jura80 »

Ahoj,

protože se nevyznám dostatečně v normách, mám dotaz na tenhle transformátor:

https://www.tme.eu/cz/details/ti-etd44- ... /feryster/

Na primáru by mělo být usměrněné síťové napětí 90V až 250V, kmitočet takový, aby se nepřesycovalo jádro (50kHz až 200kHz).

Byl by pro tenhle účel transformátor bezpečný a splňoval by zdroj z něho postavený normy, pokud:

1. jeden bod sekundáru bude uzeměný?
2. Výstup bude plavat?

Výrobce na dotazy nereaguje.

Dík za názory/odkazy.
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

Které normy chceš aby splňoval?
V dokumentu máš ­EN 61558­2­16:2010
Test napięciowy: 3 kV AC
jura80
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jura80 »

To číslo normy mně nic neříká. V jiných tabulkách uvádí výrobce test napětí jen 1kV AC. Taky je otázka, jestli nepokazím bezpečnost vyšším kmitočtem (určeno na 50kHz) a vyšším napětím na primáru (určený pro relativně nízký napětí na primáru).

Myslím, že to bude bezpečný, ale myslet znamená exkrement vědět, takže se obracím na zdejší radiče...
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
masar

#4 Příspěvek od masar »

Ono záleží na tom, co si představuješ pod pojmem "bezpečný". Zmíněná norma neposuzuje jen samotný transformátor, ale zohledňuje jeho použití ve spínaných zdrojích a podle jejich parametrů hodnotí daný transformátor. Pokud použiješ vyšší pracovní kmitočet, než povoluje výrobce, změní se i izolační vzdálenosti v tabulkách, které norma poskytuje, takže odpovědnost výrobce za příp. průraz tím zanikne. Podobně při použití vyšších napětí (primárních i sekundárních) se mění izolační vzdálenosti.
Netvrdím, že zdroj pak bude "nebezpečný", ale za bezpečnost trafa v tvém zdroji pak poneseš odpovědnost ty.
:wink:
jura80
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jura80 »

Takže radši nechat navinout trafo na zakázku? Doporučí někdo výrobce s rozumnou cenou?
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#6 Příspěvek od PeteBurns »

https://www.aliexpress.com/store/145930 ... d099tcTVgZ - maximalna spokojnost, ako s kvalitou, tak dohodou ohladom vyroby a ceny ;)
jura80
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jura80 »

Děkuju.

To se mně na číňanech líbí, že se nemusíme otravovat s vypisováním stupidních emailů a jde se rovnou na věc:

http://www.ranlocoil.com/sdp/2319293/4/ ... 487/0.html

_____

Jen nevím, co mám vyplnit do "safety standards", no a kvůli bezpečnosti jsem právě tohle téma založil...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“