kondenzátory
Moderátor: Moderátoři
kondenzátory
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
přebral jsem krabici starých kondů 4uF/160V, asi 25 kusů
2 měly svod cca 10ohm, ty jsem vyhodil hned.
zbytek měl cca 100 K Ohm až jednotky M Ohmů . . .
vybral jsem z nich dva nejlepší a ty jsem dal do bedýnek.
Ale po nějakém čase ty bedny začaly hrát divně, možná cca půl roku fungovaly . . .
jeden kondík měl svod asi 15 Ohm a druhý měl 4 Ohmy
obecně, pokud se mají přebírat staré kondy, je potřeba měřit svod na jejich nominálním napětí !!!
kdybych to udělal hned na začátku, ušetřil bych si potom hledání závady postupně v obou bednách.
Vyhazovat je hned, je hloupost,
ale jakmile mají krabicáky svod, musí se počítat s tím, že se bude časem zvětšovat !
V závislosti na velikosti okolní vlhkosti.
Milan_F píše:Kdybys je vyhodil hned, ušetřil by sis nejen hledání závady, ale i přebírání a měření zmetků nejzmetkovatějších.
. . . a tys to před čtyřiceti lety už věděl ???
já né a tak jsem se naučil měřit svody . . .
když si začátečník sám nabije hubu, bude si to pamatovat po zbytek života.
chybami se člověk učí . . .
. . . není to smysl tohoto fóra ?
Kdysi jsem na toto téma něco četl, ale už si nepamatuji kde to bylo, takže pokut v některém bodě keckám z hladu tak se omlouvám.
- weed_smoker
BTW.Jednou se mi povedlo složit bedny s 5 pásmama (basáky byly nějaký automobilový(4 ohmy) v sérii po dvou,středový z rozhlasu ze 100V bedýnek ( Ø250mm,černej papír modrej rám) a tweeterů bylo víc,něco ARV,nějaký pieza (zvonky z tel.přístrojů) a dokonce tel. sluchátka s 50Ω vinutím.Kondenzátory byly z výtěže,pro tweetery kaskáda s vývodama asi 1uF,2u2 a 4u7 (podobně složená jako filtr pro kolejový obvody,ale bez plechu a svorkovnice),na středy a basy jsem použil rozběháče a zářivkáče.Cívky byly ze zářivek 60W a ze svítidel na SHC150W lampy.Bassreflexový roury byla z husího krku 80mm do země(z venku červenej,zevnitř černej),tlumení byla bublinková červená fólie z reklamního billboardu tehdejšího operátora OSKAR.Vlastní bedny byly vojenský z pracháren za městem ve směru na HK a "xicht" byl ze dřevotřísky ze starý skříně.Sneslo to vysokej výkon (přežilo to půhodinu RMS 250W bez úhony),mělo to indikátory špiček z DIACu KR206,odporu 270R a červený sedmisegmentovky propojený na zobrazení písmene "A" jako "achtung" .
Mělo to nenapodobitelnou barvu zvuku(už se mi to tak potom nikdy nepovedlo),kterou jsem jinde neslyšel,někomu se líbila,někdo FUJ-koval.