SENCOR SLR43F12
Moderátor: Moderátoři
SENCOR SLR43F12
Neviete nahodou kde by sa dal zohnat Firmware do tohto TV?
Chel som objednat novu SPI flash ale neviem kde a tak by som najprv skusil prehrat FW ci sa to neopravy.Robi to klasiku restartuje dookola,ale po asi 10 min.sa rozbehne - ale nie vzdy - a uz mi to ide na nervy.Dal mi ho kamarat lebo si kupil novy a kedze je panel OK mamke do obyvacky by bol dobry.Mam tam este staru OVP aj ked je nezmar,ale mamka uz chce daco ine.
Staré TV mali pamäte minimálne dve, a do pamäte kde je soft sa nikdy nezapisovalo.
Pozdravuje Vás Martin
PotPalo píše:Firmware u Sencorov je ako mor, každý na to skôr či neskôr dôjde. Mamka nech si nechá kvalitu, a tento odpad daj na chatu.
Chcel si napísať firmware v čínskych doskách, kde je konfigurácia uložená ako časť obsahu spi nor spolu s firmware, je ako mor.
Ale sú aj horšie a to napr. Philips TPN10.1E LA, kde je firmware s konfiguráciou uložený v nand a to nehovorím o smart TV všetkých značiek, ktoré už nestáli 5 korún.
PotPalo píše:Keď sa do pamäte kde je soft neustále niečo zapisuje, či už hlasitosť, navolený program, tabuľka programov, atď., tak stačí jedna chybička pri prenose údajov, a zapíšu sa kde nemajú. Prepíšu časť so softom a je po firmware. Alebo môže zblbnúť zle napísaný soft, a prepíše čo nemá. Alebo možno výpadok napájania počas zápisu... Nikto nevie.
Staré TV mali pamäte minimálne dve, a do pamäte kde je soft sa nikdy nezapisovalo.
To isté platí o mobiloch a všetkom s procesorom okrem PC. Dnes už to neplatí ani pre priemyselné výrobky.
Onkyo píše:No to viem tam sa ukladali len predvolby a nastavenia obrazu a hlasu.klasicke EPROM.
Tak odkial by sa dal zohnat FW na toto cudo?Pozeram aj na SAHY ,ale presne na ten typ tam nevidim - teda tu flash.
Do klasických EPROM sa žiadne predvolby ani hlasitost neukladala.
EPROM je pamäť, ktorá sa maže UV svetlom a zapisuje len raz a to celá po výmaze, potom sa už prepisovať nedá až po ďaľšom výmaze.
Predchodcom EPROM boli PROM, ktoré sa nedali vymazať.
To čo si popisoval je EEPROM väčšinou I2C (24CXX) alebo microwire (93CXX), tieto pamäte sa dajú prepisovať kedykoľvek bez mazania a to aj len jeden bajt.
A keďže obsah EEPROM sa tiež vedel a vie pomerne často zrútiť a ich spolahlivosť oproti flash a nand je omnoho vyššia, znamená to, že porucha zrútenia nie je väčšinou priamo v samotnej pamäti.