Škoda, že tam nikde není naražený kód data výroby. Asi bychom se divili.
Jako jsem se divil já, když jsem zjistil, kolik typů/druhů/zatížitelností kolébkového spínače 3454 až 3654 se vyrábělo.
Drtivá většina nešla v obchodech ani uvidět, natož tak koupit.
Jednoduché a dvojité s fastonama 4,8mm - 4A a 6A, s pájecíma pinama vše jen 4A, se šroubovacími svorkami jednopólové vypínače 10A, přepínače 6A, dvojpólové spínače 16A.
Jedna verze jednopólového přepínače má fastony 6,3mm a je na 6A.
Ty s nerezovým rámečkem asi byly pro Moru, do sporáků.
V zadní řadě ten s diodou je do fénu ETA521, jedna sklopka má střední polohu.
Nejvíc mě dostaly ty kombinace s doutnavkami, ať už vedle, nebo uvnitř a pak typy s páčkami, anebo ta samostatná kontrolka 3912.
Všecky verze se šroubovými svorkami jsou buď 3554, nebo ty nejnovější 3654 a žádnému nechybí ESČ.
V zadní řadě už je vzhledová náhrada se stejnými rozměry a upevněním, jako má většina dnešních spínačů např. Arcoelectric. Je to označený 3656, dimenzování takový divný 10A/4A/ - 250V, má už fastony 6,3mm a kupodivu má i ESČ, třebaže nejmenší ze všech
Je tam vylisován ještě nějaký kód T125-25E3.
Nebo jsem se nestačil divit, že v obchodech kdysi i dnes šly koupit běžně pouze šedé, semtam bílé 🤐. Přitom se prokazatelně vyráběly ty velké, průchozí i koncové i v bílé a černé barvě - ale nikde nešly koupit.
Ten černý velký typ průchoďáku je dokonce na 10A.
Stejně jako mě zaujalo a překvapilo to, že ten menší 🤐 na dvojlinku 2x0,35 se vyráběl i jako tlačítko
Krom toho, že jsem v obchodech viděl občas k dostání jenom ty menší, šedý 🤐 /tady je na fotce matný černý/, tak byly údajně běžně ve výrobě ještě i bílý, hnědý a zlatý/, tak ale to šňůrový tlačítko mě dostalo. To jsem v prodeji neviděl opravdu nikdy, ani ve velkoskladech a speciálkách..
Moje tři exempláře AZK240 mají jako síťvej spínač jednotně ten dvoupólový typ s fastony 4,8mm, který jsou ale zaletovaný.
AZK má příkon tuším 1.500VA..Jak to mohlo projít zkušebnou..?
Asi ten šroubovací tehdy ve výrobě nebyl..